Criza coronavirusului închide un hotel din Galaţi, devenit centru de carantină. Angajaţii rămaşi fără job protestează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza sportivă a Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS), care include un hotel şi un restaurant, ambele cu circuit deschis, a devenit centru de carantină. Sindicaliştii spun că era singura sursă de venit extrabugetar a instituţiei şi că preluarea bazei a însemnat lăsarea fără serviciu a 19 oameni.

Situaţie surprinzătoare şi tensionată la Galaţi, unde măsurile speciale luate pentru prevenirea epidemiei de coronavirus au dus la închiderea unui hotel, a unui restaurant, dar au provocat şi două conflicte instituţionale şi un conflict de muncă.

Sindicatul de la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS) a transmis mass-media un comunicat prin care îşi exprimă nemulţumirea că baza sportivă a instituţiei (care include un hotel şi un restaurant cu circuit deschis pentru public) a fost preluată în regim de urgenţă pentru a servi drept centru de carantină pentru persoanele care revin din Italia sau China.

„Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Galaţi a fost obligată abuziv să predea complexul sportiv, fără a se ţine cont că a propus, printr-o adresă oficială, cu o săptămână în urmă, Tabăra Gârboavele, spaţiu funcţional cu o capacitate de aproximativ 46 de locuri, aflat la o distanţă de 15 km de Galaţi. În data de 23 februarie 2020, directorul DJTS Galaţi s-a deplasat la Tabăra Gârboavele, împreună cu reprezentaţi de la Prefectură şi DSP, a fost prezentată tabăra, s-au făcut verificări la instalaţiile de încălzire, electricitate şi alimentare cu apă, rămânând să fie preluată", se arată în comunicat de presă amintit.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că a fost preferat spaţiul ultracentral, aflat la câţiva metri de Primărie şi de Prefectură, deşi, la o adică, acesta nu este tocmai propice pentru carantină, dat fiind că se află într-o zonă foarte circulată având în vedere cele două instituţii din proximitate, iar geamurile hotelului dau direct în stradă. De asemenea, cei de la sindicat spun că instituţia pierde bani, iar o serie de angajaţi au rămas fără loc de muncă.

„În aceeaşi incintă se află bucătăria, care deserveşte zilnic aproximativ 50-100 persoane. Această unitate însemnă baza veniturilor proprii care asigurau desfăşurarea activităţii în lipsa finanţării de la minister. Având în vedere termenul pus la dispoziţie pentru predare (două ore), în urma sigilării restaurantului sub presiunea comisiei de urgenţă, nu s-au putut rezolva anumite situaţii care vor genera pagube nerecuperabile. Ce se va întâmpla cu cei 19 angajaţi, care au plecat acasă plângând, disperaţi că nu se vor mai întoarce în acest loc de munca. Oare au fost luate în seamă toate aceste aspecte pe care directorul DJTS Galaţi le-a arătat în şedinţa comisiei de urgenţă şi Ministerului Tineretului şi Sportului?”, se mai spune în comunicat.

Trebuie spus, totuşi, că potrivit legii deciziile Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă (care stau la baza înfiinţării centrului de carantină) sunt obligatorii şi că Ministerul Tineretului şi Sportului (de care ţine DJTS) a emis un ordin prin care  toate spaţiile cerute trebuie predate fără obiecţii, fiind o chestiune de siguranţă naţională.

Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de către preşedintele CJSU Galaţi, prefectul Gabriel Avrămescu, care a spus şi că va trimite corpul de control să verifice situaţia de acolo, deoarece opoziţia sindicaliştilor i se pare „suspectă”. Acesta a precizat că au fost avute în vedere mai multe spaţii pentru centrul de carantină, însă cel din spatele Prefecturii a fost ales pentru că este cel mai uşor de amenajat, oferă toate condiţiile necesare şi poate fi foarte uşor pus în siguranţă.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite