Critici la decizia autorităţilor de a desfiinţa piaţa basarabenilor: „Un act de aspră umilinţă şi de lipsă de ospitalitate faţă de românii de dincolo de Prut!”

Critici la decizia autorităţilor de a desfiinţa piaţa basarabenilor: „Un act de aspră umilinţă şi de lipsă de ospitalitate faţă de românii de dincolo de Prut!”

Imagine din fosta piaţă a basarabenilor FOTO C Crângan

Comunitatea „Curăţăm Galaţiul” a demarat o campanie de strângere de semnături pentru a determina autorităţile locale să „îi trateze cu respect pe cetăţenii români de peste Prut”, în sensul redeschiderii unei pieţe pentru vânzarea produselor acestora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Închiderea de către autorităţile locale, în luna octombrie, a Pieţei Basarabenilor, aflată la ieşirea dinspre est a Galaţiului (în fapt, singurul loc din oraş în care micii comercianţi din Republica Moldova îşi mai puteau vinde marfa) a stârnit reacţii vehemente din partea societăţii civile gălăţene.

Potrivit Comunităţii „Curăţăm Galaţiul”, în mai puţin de o săptămână, peste 500 de persoane şi-au arătat susţinerea pentru redeschiderea pieţei moldovenilor la Galaţi în condiţii legale şi decente. Comunitatea a demarat de altfel o acţiune de strângere de semnături, printr-o petiţie online ce mai este valabilă încă trei zile, dar şi prin colectarea de formulare în format fizic. 

„Semnatarii, deopotrivă gălăţeni şi români de dincolo de Prut, regretă încetarea oricărei forme legale de comerţ de frontieră la Galaţi şi cer găsirea unei soluţii. Reamintim că în luna octombrie a acestui an a fost închisă şi ultima piaţă a moldovenilor din Galaţi. În loc să reglementeze situaţia în limitele legale, autorităţile gălăţene au amendat, au confiscat, au distrus, au interzis şi au închis.

Închiderea Pieţei Moldovenilor de pe Calea Prutului a fost un act de aspră umilinţă la care au fost supuşi comercianţii şi producătorii basarabeni din piaţă, şi un gest simbolic de lipsă de ospitalitate faţă de românii de dincolo de Prut, de la Cahul până la Giurgiulesti. Nu în ultimul rând absenţa unei pieţe a moldovenilor privează cetăţenii gălăţeni de posibilitatea achiziţionării de produse alimentare basarabene cu specific local sau de producţie proprie”, spun cei de la comunitatea „Curăţăm Galaţiul”.

Semnatarii campaniei de strângere de semnături solicită autorităţilor locale tratarea cu respect a cetăţenilor români de peste Prut, respectarea cadrului legal al "micului trafic de frontieră" şi deschiderea unei pieţe a moldovenilor în condiţii legale cu respectarea normelor de igienă alimentară.

citeste totul despre: