Criteriile de alegere a unei maşini pe motorină sau benzină. Cum ştim ce autoturism să cumpărăm în funcţie de numărul de kilometri parcurşi anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este important să ştiţi ce vreţi să faceţi cu maşina pe care o achiziţionaţi pentru a face alegerea potrivită Foto: arhivă Adevărul
Este important să ştiţi ce vreţi să faceţi cu maşina pe care o achiziţionaţi pentru a face alegerea potrivită Foto: arhivă Adevărul

Deşi în lumea automobiliştilor părerile vor fi mereu împărţite, există câteva diferenţe importante între un motor diesel şi unul pe benzină, de care orice persoană care doreşte să îşi cumpere o maşină trebuie să ţină cont.

Un automobil echipat cu motor diesel consumă cu 25% mai puţin carburant, dar motoarele cu benzină sunt mai avantajoase din punct de vedere al preţului de achiziţie şi al costurilor de întreţinere. În funcţie de model, un autovehicul echipat cu un motor diesel trebuie să parcurgă peste 15.000 de kilometri pe an pentru a-şi justifica investiţia.

”Personal, ca posesor de automobil, recomand motorul cu benzină pentru că media anuală de kilometri realizaţi de mine este în jur de 14.000, iar costurile de mentenanţă sunt relativ reduse comparativ cu un motor diesel”, ne precizează Marcel Boghian, inginer auto.

Ambele sisteme de propulsie prezintă avantaje specifice. Pentru a decide între cele două variante de propulsie, un conducător auto trebuie să aibă în vedere  şi alte aspecte, pe lângă numărul de kilometri parcurşi anual. Avantajele celor două sisteme de propulsie pot fi observate mai bine la clase diferite de autovehicule.

Un motor modern cu aprindere prin scânteie poate contribui la un consum scăzut pentru autovehiculele de dimensiuni mici, cu preţuri accesibile, în timp ce un motor diesel avansat, aflat în dotarea unui autovehicul break spaţios, poate asigura un consum scăzut şi un nivel ridicat de confort la condus.

Ce maşină alegem pentru deplasări lungi sau călătorii scurte

Pentru a ajuta conducătorii auto să ia o decizie, vom prezenta o serie de informaţii sintetizate. Prin intermediul unor grafice informative vom detalia avantajele celor două sisteme de propulsie, iar persoanele nehotărate pot decide dacă un motor diesel sau un motor cu aprindere prin scânteie se potriveşte mai bine profilului lor.

a) În funcţie de numărul de kilometri parcurşi anual:

<15.000 de kilometri-diesel     

>15.000 de kilometri-benzină

b) Deplasări lungi sau călătorii scurte:

Călătorii lungi-diesel

Călătorii scurte -benzină

c) În funcţie de dimensiunea autovehiculului:

Automobile cu dimensiuni mari-diesel

Automobile cu dimensiuni medii si mici-benzină

”Încă un sfat util pentru cei care doresc să cumpere un automobil este să acorde o importanţă mai mare la cuplul generat de motor, pentru ca în lumea automobiliştilor există o expresie care spune aşa: << Caii putere vând maşini, iar cuplul câştigă curse>>”, ne mai vinde un pont inginerul Marcel Boghian.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite