Crime ritualice la malul Dunării. Cum şi-a omorât o mamă cei cinci copii cu bomboane în care a ascuns otravă

Crime ritualice la malul Dunării. Cum şi-a omorât o mamă cei cinci copii cu bomboane în care a ascuns otravă

Cele două femei ucise la "Două babe", ăn dreapta imaginii. Foto: arhiva familiei Grigoriu

În ultimele decenii, mai multe crime bizare, însoţite de ritualuri inexplicabile, au zguduit oraşul Galaţi. Psihologii care au încercat să identifice resorturilor care au stat în spatele acestora fapte înspăimântătoare s-au recunoscut, în cele mai multe dintre cazuri, neputincioşi.

Orice s-ar spune, nimic nu poate justifica o crimă. În fapt, toate posibilele argumente aduse în apărarea unui individ care a luat viaţa cuiva sunt doar simple încercări de a crea circumstanţe atenuante – chiar justificări morale - căci, la urma urmelor, crima este una dintre puţinele infracţiuni în care „recuperarea prejudiciului”  nu mai este posibilă.

Lucrurile devin şi mai bizare atunci când crima este efectul fanteziei unei minţi bolnave, căci omorul nu mai este în acest caz doar un act de violenţă, ci caută conotaţii complicate, cărora psihologii încă mai încearcă să le găsească resorturile.

Tocmai acest aspect, al crimei ciudate, cu aspect ritualic, îl vom aborda în articolul de faţă, aducând în prim-plan câteva cazuri bizare întâmplate în ultimele decenii la Galaţi.

„Două babe”, un caz bizar notoriu

Fără îndoială, crima care a dat numele unei staţii de autobuz din Galaţi („Două babe”) este un exemplu concludent de crimă cu scenariu ilogic.

Totul s-a întâmplat acum mai bine de 35 de ani, când în partea de vest a cartierului IC Frimu (pe atunci acolo erau doar case, acum sunt doar blocuri) a fost comis un dublu omor cu aspecte sadice nemaiîntâlnite. Miliţienii, procurorii criminalişti, ca de altfel toţi cei veniţi la faţa locului povesteau la vremea respectivă că nu au întâlnit în viaţa lor un omor mai lugubru.

Casa în care s-a comis poate cea mai sadică crimă din acea perioadă era amplasată pe fosta stradă Gladiolelor, actualmente strada Călugăreni, iar cel care a descoperit dublul asasinat este chiar un nepot al uneia dintre proprietarele casei.

În dimineaţa zilei de 28 mai 1980, Marin Grigoriu, a venit în vizită la mătuşa sa, dar a găsit poarta încuiată. Un lucru destul de ciudat pentru că aceasta nu ţinea în mod normal poarta descuiată. A sărit gardul şi a intrat în casă. Atunci a văzut grozăvia: era sânge peste tot. A intrat în casă, unde îl aştepta un adevărat coşmar: şi-a găsit întâi mătuşa moartă şi dezbrăcată complet, într-o baltă de sânge.

„Două femei, Aneta şi Elisabeta Vasiliu, mama şi fiică, zăceau fără suflare, pline de sânge, cu urme de muşcături în jurul gurii, cu tăieturi pe sâni şi un topor lângă ele. Un alt lucru care i-a cutremurat pe anchetatori a fost faptul că una dintre victime, femeia mai tânără, care era şi mătuşa mea, avea părţi din intestine pe faţă”, povesteşte pentru „Adevărul“ Marin Grigoriu.

Marian Grigoriu, nepotul femeilor ucise Foto Bogdan Nistor

Iniţial s-a bănuit că ar fi intestine de pasăre dar, până la urmă, s-a dovedit era chiar de intestinul gros al femeii. Mai mult, în abdomenul Anetei au găsit un săpun. Pe lângă faptul că a suferit un adevărat şoc când şi-a văzut rudele căsăpite, omul s-a ales şi cu calitatea de principal suspect al crimelor.

„Ancheta a început imediat, dar a durat mult. Am fost pus pe drumuri zi de zi, la Miliţie. Se ajunsese în situaţia în care eu eram cel bănuit de fapta asta nenorocită. Încercau să se găsească tot felul de legături între mine şi omor. Acum îmi dau seama că am făcut foarte bine că am ieşit imediat din casă şi am fugit la rudele mele. Dacă mai stăteam un pic şi lăsam urme acolo, mă puteau acuza”, îşi aminteşte Marin Grigoriu.

Făptaşul a fost prins cu greu. Anchetatorii l-au prins pe criminal abia dupa 11 luni de căutari, după ce acesta a mai intrat peste alte două bătrâne din zonă. Autorul crimelor, un tânăr pe atunci de 26 de ani, a fost condamnat la detenţie pe viaţă, după ce şi-a recunoscut cu nonşalanţă faptele bizare, argumentând că aşa a simţit că trebuie să facă în acel moment.

Raportul psihologic, consemnează, de altfel, că ucigaşul suferea de tulburări de personalitate frecvente, cu înclinaţii spre sadism şi relaţii sexuale violente. Însă nici psihologii n-au putut explica de ce criminalul a scos intetinul femeii şi i l-a aşezat pe faţă.

Crima sexuală de la debarcader

O crimă la fel de bizară a avut loc în toamna anului 1956 în zona debarcaderului de la Galaţi. În zorii unei zile ceţoase de noiembrie, pe malul Dunării a fost găsit corpul mutilat al unei fete de 17 ani. Bizar este că victima avea amputat braţul stâng, care-i fusese introdus parţial în vagin.

Descoperirea ucigaşului nu a fost deloc o formalitate. De fapt, nimeni nu a fost condamnat vreodată pentru crimă, autorul fiind identificat atipic, în urma mărturiei unui preot căruia criminalul i se destăinuise, 20 de ani mai târziu, pe patul de moarte.

Debarcaderul vechi al Galaţiului Sursa foto BVAU

Potrivit celor consemnate la vremea respectivă de către anchetatorii care au consemnat depoziţia preotului, ucigaşul era chiar iubitul fetei, care o omorâse într-un acces de gelozie. O atacase cu o secure, iar lovitura i-a secţionat pur şi simplu mâna, după care, mânat de nebunia momentului, bărbatul a încercat să introducă membrul amputat în vaginul fetei, chipurile ca o pedeapsă pentru infidelitate.

„Uneori, gelozia este cea mai urâtă formă de nebunie. Dacă o criză de gelozie vine pe fondul unei afecţiuni psihice, fi ea şi minoră, atunci efectele pot fi catastrofale şi de o bizarerie care poate îngrozi mai mult decât crima în sine”, explică psihologul Ştefan Palade.

Ucigaşa celor cinci copii

Un alt caz şocant s-a întâmplat în urmă cu patru decenii în mahalaua insalubră de la marginea de vest a Galaţiului (în apropiere de actualul talcioc).

Organele de cercetare penală au fost alertate de faptul că în curtea unei magherniţe construite ilegal din chirpici şi resturi din demolări ar fi scandal mare, după ce toţi cei cinci copii ai unei familii care locuia acolo au fost găsiţi morţi.

Iniţial, s-a crezut că minorii (care avea vârste între doi şi 11 ani) ar fi murit din cauza intoxicaţiei cu dioxid de carbon de la o sobă defectă, însă faptul că mama acestora, care dormea în aceeaşi cameră, era în viaţă, i-a făcut pe anchetatori să extindă investigaţia.

Ulterior, autopsia a arătat că toţi cei cinci copii fuseseră otrăviţi cu o substanţă folosită pentru deratizare, iar prima variantă a fost cea a accidentului, după ipoteza că micuţii ar fi crezut că respectivele doze ar fi fost bomboane, dat fiind că semănau la formă şi culoare cu bomboanele mentolate cunoscute sub denumirea de „mentosan”.

Surpriza avea să fie însă imensă în momentul în care mama copiilor a fost luată la interogatoriu şi a recunoscut că, de fapt, ea şi-a ucis copiii, punându-le otravă în ceai. Femeia a argumentat că i s-a arătat Fecioara Maria în somn, care i-a cerut să-şi ucidă pruncii pentru că ar fi instrumentele Satanei. Ulterior, criminala şi-a luat zilele, în penitenciarul Târgşor, unde fusese condamnată la detenţie pe viaţă.

Vă mai recomandăm şi:

Legendele neştiute ale Dunării. Pe urma poveştii stranii a fecioarelor zidite de vii în malurile fluviului

FOTO Crimă oribilă la Galaţi. Cadavrul unui bărbat ucis a fost găsit după ce câinii i-au dezgropat capul şi l-au adus pe stradă

Zona „Două Babe“ din Galaţi şi legătura cu o crimă cumplită de acum 35 de ani: două femei au fost măcelărite cu toporul, găsite moarte cu intestinele puse pe faţă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările