Copii sărmani, spălaţi pe picioare chiar de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun!

Copii sărmani, spălaţi pe picioare chiar de
Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun!

Ritualul este păstrat cu sfinţenie în fiecare an.

S-a întâmplat la Galaţi şi este un obicei vechi de Joia Mare, care se mai păstrează în puţine zone ale ţării. Ritualul reînvie Cina cea de Taină. Câteva zeci de credincioşi au umplut până la refuz, astăzi, Catedrala „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi pentru a participa la acest ceremonial special.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Bibliei creştin-ortodoxe, înainte de cină, Iisus a spălat singur picioarele celor doisprezece apostoli. Prin acest gest de smerenie, Mântuitorul a dorit să-l facă pe Iuda să se ruşineze de gândul său şi să-i atenţioneze pe ucenici să nu umble după lucruri vremelnice şi bucurii efemere.

La două milenii distanţă, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, arhiepiscopul Casian Crăciun reface într-un fel acest ritual, dar în locul celor doisprezece apostoli sunt aduşi copii cu mari probleme sociale, mulţi dintre ei proveniţi din centre de plasament.

Copiii au povestit că au trecut printr-o experienţă nemaiîntâlnită. „Eu n-am fost până acum, mi-a povestit un coleg care a fost anul trecut şi a rămas foarte impresionat. Acelaşi lucru l-am păţit şi eu. M-a uimit gestul Preasfinţiei Sale! Plec cu adevărat emoţionat”, ne-a marturisit Gabriel Giurgea, un copil venit de la Centrul „Radu Negru” din Galaţi.

După ce au fost spălaţi, copiii au primit pantofi noi şi lumină. Cel mai mic dintre copiii prezenţi la această ceremonie avea doar patru ani, iar cel mai mare abia împlinise 11. Arhiepiscopul Casian le-a vorbit apoi învăţându-i ca atunci când nu pot face daruri materiale este bine să facă fapte bune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: