Controalele Curţii de Conturi la Primăria Galaţi au cauzat 16 plângeri penale pentru lucrări fictive şi finanţări ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plângerile se referă la controale făcute în perioada 2014-2018 şi au legătură cu prejudicii produse din 2010 încoace. Majoritatea cercetărilor penale sunt, cel puţin deocamdată, „in rem”, adică pentru faptă, fără nominalizarea unor făptuitori sau inculpaţi. Prejudiciul total ar fi de circa 10 milioane de euro. Printre protagonişti: fostul club Oţelul, care ar fi primit ilegal circa trei milioane de euro.

Cea mai recentă şedinţă a Consiliului Locala Galaţi a oferit, dincolo de avalanşa de proiecte administrative aprobate, şi prilejul prezentării unui raport cu privire la modul cu municipalitatea a îndeplinit deciziile Curţii de Conturi în legătură cu controalele făcute de aceasta în perioada 2014-2018.

Raportul întocmit şi prezentat de Rodica Câmpeanu, directorul executiv al Direcţiei Financiar-Contabilitate din cadrul Primăriei Galaţi,  a scos la iveală faptul că administraţia oraşului nu numai că a făcut numeroase plângeri civile în instanţă (cu pretenţii finaciare de la cei vinovaţi), ci a cerut şi ajutorul procurorilor în 16 dosare penale distincte, al cărui rol este să identifice modul cum au fost create prejudiciile (în total, cele 16 dosare vizează circa 10 milioane de euro) şi persoanele vinovate de acestea.

În cea mai mare parte, anchetele penale sunt desfăşurate „in rem”, în sensul că oamenii legii cercetează deocamdată faptele, urmând ca făptuitorii să fie identificaţi pe parcurs, odată cu clarificarea contribuţiei fiecăruia la crearea prejudiciului.

În lista prezentată la şedinţa CL se află (cu două dosare penale) şi celebrul caz al staţiei de epurare din cartierul „Dimitrie Cantemir”, care s-a plătit, dar care nu există (situaţie prezentată pe larg de „Adevărul”; ancheta este acum la DNA, prejudiciul fiind de circa 550.000 de euro, plus încă aproape un milion de euro penalităţi), dar şi două plângeri legate de finanţarea ilegală, din bani publici, a clubului Oţelul Galaţi, în perioada 2010-2012, cu o sumă totală ce depăşeşte trei milioane de euro.

Toate cele patru dosare „sună” minunat, cu amendamentul că, de fapt, avem de-a face cu un fel de „fumigene”, dat fiind că majoritatea faptelor care au dus la crearea prejudiciilor fie s-au prescris, fie urmează să se prescrie în 2019.

Cumva bizar este că în lista entităţilor reclamate de Primăria Galaţi se numără o societate al cărei unic asociat este chiar Consiliul Local. Este vorba de Gospodărire Urbană SRL, care este protagonista a două astfel de dosare. Unul vizează o gală de box organizată în 2013, la care s-au plătit ilegal o sumă importantă din bani publici, altul este pentru scandalul gardurilor vii din oraş, care s-au cumpărat, dar nu există (caz despre care, de asemenea, „Adevărul” a scris pe larg).

Gardul viu dispărut fără urmă, deşi angajaţii societăţii spun că l-au distribuit unor asociaţii de proprietari, iar acestea din urmă suţin că l-au plantat, are o valoare de 144.000 de euro şi ar fi trebuit să aibă opt kilometri lungime.

În fine, alte zece plîngeri penale sunt împotriva unor firme private care fie nu şi-au plătit o serie de datorii către bugetul local (în urma unor presupuse fapte de natură penală), fie au produs prejudicii oraşului în urma unor contracte publice îndeplinite cu rea-credinţă. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite