Constantin Tătaru face corăbii din nuci de cocos, după modelul galerelor spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pasionat de electronică şi radioamatorism şi a participat la construcţia unor nave pentru americani. Acum face corăbii din nuci de cocos. Răbdător şi perfecţionist, Constantin Tătaru s-a angajat de la vârsta de 17 ani. A început cu munca de jos, dar imediat s-a calificat ca electrician.

. Dorinţa de a nu se plafona l-a determinat să se angazeje la un atelier unde construia tablouri electrice navale folosite atât pentru nave româneşti, cât şi străine.
Gălăţeanul nu s-a oprit aici, iar de-a lungul vieţii a schimbat mai multe locuri de muncă. Însă îşi aduce aminte cu mândrie de perioada în care a navigat în probe de mare sau când a participat la construcţia celui mai mare mineralier din Constanţa.


„Am participat la construcţia unor nave precum petrolierele mari de 150.000 de tone: Unirea, Libertatea, Pacea, Biruinţa şi Cărbuneşti , cel mai mare mineralier construit la Constanţa, de 170.000 de tone", ne-a povestit Constantin Tătaru.


A făcut nave pentru americani
Una dintre perioadele de care îşi aminteşte cu nostalgie este cea petrecută în America. Asta se întâmpla în urmă cu patru ani şi s-a dovedit a fi o experienţă de neuitat.


Am colaborat cu constructori navali din America, respectiv firma Nord American Fabricator, participând la realizarea a şase nave petroliere. Una dintre nave a fost un spărgător de gheaţă, denumit Nanuk, care urma să fie folosit în Alaska", a mai spus gălăţeanul.


Acum construieşte corăbii din nuci
Ajuns la pensie, bărbatul nu şi-a abandonat dragostea pentru nave şi a început să confecţioneze corăbii din nuci de cocos.
Prima corabie am început să o confecţionez în urmă cu un an, în memoria celui mai bun prieten, Roman Enache, navalist pasionat de această artă. De altfel, această colecţie îi poartă iniţialele şi constituie un omagiu adus acestuia", a spus, nostalgic, Constantin Tătaru.


În lucrările sale, gălăţeanul se inspiră după modelul galerelor spaniole şi al corăbiilor piraţilor. Majoritatea sunt confecţionate din nuci de cocos lăcuite, paie de chibrit, iar pentru punţi foloseşte beţe de bambus pentru catarge şi vergi şi furnir chinezesc. Materialele sunt din comerţ. La final, corăbăbiile sunt poziţionate pe cavaleţi din lemn sau pietre de râu.


Corăbiile le păstrez pentru familie şi poate mai târziu o să fac şi o mică expoziţie", spune bărbatul care nu doreşte să-şi vândă nicio lucrare. Însă recunoaşte, că foarte multe dintre operele sale le-a dăruit rudelor.
Nu are o corabie preferată, pentru că toate au presupus minuţiozitate şi suflet.


Cel mai mult am lucrat, timp de două luni, la o galeră din nucă de cocos, cu cinci catarge, două focuri şi 11 vele", a mărturisit Constantin Tătaru.

Profil:
Născut. 21 mai 1949, Galaţi
Studii. Şcoala Tehnică de Maiştri „Alexandru Ioan Cuza" Galaţi
Familie. căsătorit, doi copii

Ce-i place
Sunt pasionat de artă şi de manufacturi pentru că implică răbdare şi multă concentrare. Îmi plac electronica şi radioamatorismul şi le-am dedicat o mare parte din tinereţea mea. Însă, marea mea pasiune rămâne pescuitul deoarece mă deconectează de la problemele cotidiene. Îmi place să merg pe baltă în orice anotimp.
Ce nu-i place
Nu-mi place că tinerele talente nu mai sunt promovate şi încurajte în a-şi urma visele. Nu îmi plac lucrurile făcute de mântuială şi lipsite de pasiune. Nu mă simt în largul meu atunci când în jurul meu este dezordine, haos. Aleg întotdeauna liniştea, deoarece îmi oferă un prilej de introspecţie şi concentrare.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?
Îmi doresc să achiziţionez o nouă maşină, ca să pot călători mai des. Aş vrea să revăd Germania. După prima mea vizită, pe care am avut-o în 1992, am rămas plăcut impresionat. La un moment dat, mă gândeam cum ar fi să mă mut cu familia în Munchen. Asta poate şi pentru că, mama a avut rădăcini nemţeşti, iar eu deşi m-am născut în Galaţi, până a vârsta de trei ani am vorbit doar limba germană.
Câte corăbii aveţi în colecţie şi care este cea mai mică?
Până acum, am doar 10 bucăţi, cea mai mică corabie având domensiunea unei nuci.
De ce nu vindeţi obiectele confecţionate?
Pentru că în fiecare am pus suflet şi este un unicat.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite