Conferinţă susţinută la Galaţi de un astronom de la Institutul de mecanică cerească şi de calcul al efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris

Conferinţă susţinută la
Galaţi de un astronom de la Institutul de mecanică cerească şi de calcul al
efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris

Foto: CMSN

Vineri, 24 mai 2019, începând cu ora 13,30, în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, va avea loc Conferinţa “Enigmele asteroizilor”, susţinută de dr. Mirel Bîrlan, personalitate a astronomiei româneşti şi reputat specialist în domeniul asteroizilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vor fi prezentate publicului cele mai noi cunoştinte despre asteroizi obţinute cu ajutorul misiunilor spaţiale Rosetta, Hayabusa 1 şi 2, Dawn şi OSIRIS-Rex. Aceste  informaţii vor fi completate cu rezultatele obţinute de la sol cu instrumentele instalate pe telescoapele de 8 metri diametru Very Large Telescope din Cerro Paranal în Chile.  

Mirel Bîrlan este astronom la Institutul de mecanică cerească şi de calcul al efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris şi cercetător asociat la Institutul Astronomic al Academiei Române. El a propus Uniunii Astronomice Internaţionale denumirea asteroidului 7986 Romania. Din 2001 asteroidul cu numărul 10034 îi poartă numele.

Asteroizii fac parte din categoria micilor corpuri care se află în Sistemul Solar. Cataloagele lor includ peste 790.000 de astfel de corpuri. Cea mai mare parte a acestora se află între planetele Marte şi Jupiter, în centura principală de asteroizi. Cunoaşterea aprofundată a acestei populaţii ne oferă cheia descifrării istoriei şi evoluţiei sistemului solar de la începutul formării proto-planetelor, acum 4,5 miliarde de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: