Comunismul supravieţuieşte în numele străzilor din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 22 de ani de la Revoluţie, în oraş există străzi ca Petru Groza, Colectiviştilor şi 13 Decembrie. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a propus un proiect în cadrul Consiliului Local pentru schimbarea acestor denumiri. Din lipsă de bani, a rămas în aşteptare.

Galaţiul pare să nu fi scăpat încă de comunism! Scăpările administraţiei locale în materie de onomastică a străzilor păstrează vii în memoria gălăţenilor trecuţi de 35–40 de ani personaje şi denumiri care s-ar fi cuvenit, dacă nu uitate, cel puţin ignorate.

De pildă, una dintre străzile importante ale oraşului se numeşte „Dr Petru Groza”, cel care a fost prim-ministru în primul guvern comunist al României, între anii 1945 şi 1952. Bine că nu se cheamă Stalin, am putea zice, deşi nu ne-ar mira deloc dacă judecăm prin prisma imobilismului administrativ al Primăriei.

„Epoca de aur” n-a murit !

O altă stradă de tristă amintire este şi „13 Decembrie”- data unui complot pus la cale de comuniştii români care au voiau să instaureze „dictatura proletariatului” şi să distrugă „statul imperialist România”. Cum-necum, momentul de tristă amintire a rămas înfipt pentru totdeauna în creierul gălăţenilor, sub forma denumirii acestei străzi.

O altă cunoscută stradă din chiar zona centrală se numeşte încă „23 August” (1944), data răsturnării regimului mareşalului Antonescu şi a întoarcerii armelor împotriva Germaniei naziste. Această denumire a fost dată în onoarea intrării României în sfera de influenţă a URSS.

Ţărani cu buletin de oraş

„Strada Colectiviştilor", anul 2011. Arată mai rău ca o uliţă de ţară, deşi locuitorii acesteia sunt gălăţeni get beget şi plătesc taxe şi impozite precum cei din centrul oraşului. Strada nu a văzut în viaţa ei asfalt, iar de utilităţi nici măcar nu poate fi vorba. Probabil pentru că trebuie să pastreze aspectul unei uliţe care duce la CAP.

O localnică, Domniţa Sârbu, 66 de ani, ne spune că a făcut mai multe sesizări la Primărie pentru schimbarea denumirii, dar degeaba.

„Au trecut 22 de ani de la revoluţie, dar pe strada noastră nu s-a schimbat nimic în bine. Nu avem gaze, nu avem canalizare, nu aveam asfalt. Suntem ca vai de noi. Colectivişti în adevăratul sens al cuvântului. Mi-e şi ruşine să spun că locuiesc pe o stradă cu un asemenea nume", ne spune interlocutoarea noastră.

O vecină a sa, Ileana Fluturu, 59 de ani, spune că şi-ar dori ca strada pe care locuieşte să aibă nume de floare.

„Vrem şi noi o schimbare. M-am săturat să ne spună lumea ţărani. După Revoluţie, au vrut să o numească Alexandru Măcelaru, dar ne-am gândit că din colectivişti o să ne transformăm în măcelari. Vrem ca strada să aibă un nume de floare", spune femeia.

Nea Costică Bordei ne povesteşte şi o întâmplare hazlie: „Înainte de alegerile din 2008, primarul Dumitru Nicolae a venit în vizită pe strada noastră.

L-am întrebat dacă suntem ţărani sau orăşeni. Mi-a spus că suntem gălăţeni, dar tot colectivişti ne numim. Suntem ţărani cu buletin de oraş".

Muncitoreşte, prin capitalism

De „Epoca de aur" amintesc şi străzile cu nume muncitoresc precum: Textiliştilor, Furnaliştilor, Laminoriştilor, Lăcătuşilor, Aleea Ceferiştilor, Meseriaşilor, Strungarilor sau Constructorilor.

Se fac demersuri pentru „Aleea Personalităţilor"

Direcţia Judeţeană pentru Cultură a propus Consiliului Local un proiect care prevede schimbarea denumirii unui număr de străzi ce amintesc de regimul comunist. Din lipsă de fonduri, proiectul a rămas însă în suspans, iar gălăţenii trebuie să suporte denumiri de străzi cu rezonanţe de tristă amintire.

„Noi am întocmit un material cu denumiri de străzi pe care le-am propus a fi modificate cu numele unor personalităţi legate de oraşul Galaţi. Răspunsul Primăriei a fost că de îndată ce se vor găsi resurse financiare se va ţine cont de propunerea noastră", a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură.

Există, totuşi, promisiuni că în viitorul apropiat Galaţiul va avea o "Alee a Personalităţilor". Proiectul vizează amenajarea, în zona pietonală de la P-uri, a unei „alei a personalităţilor". Printre personalităţi regăsim pe compozitorul Iosif Ivanovici, pe Hortensia Papada Bengescu, pe pictorul Nicolae Mantu şi pe Anghel Saligny.

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS, apărut joi, 14  iulie. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş,  la preţul unic de 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite