Comportamentele care atrag hoţii şi tâlharii. Cum funcţionează frica şi de ce atragi exact lucrurile de care te temi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce te temi, nu vei scăpa
De ce te temi, nu vei scăpa

Mulţi dintre noi transmit semnale inconştient către infractori, prin care îi anunţă că îi pot ataca fără să se aştepte la o ripostă prea mare. Vorbim de acele persoane care merg pe stradă cu capul în pământ, spăşite, dar şi cele care se uită speriate în toate direcţiile, ca şi cum ar avea asupra lor o sumă mare de bani sau obiecte de valoare.

Mulţi dintre noi au rude sau cunoştinţe care se plâng constant că li se fură portofelul sau sunt tâlhărite în plină stradă. Explicaţia este relativ simplă. Aceste persoane atrag prin comportamentul lor infractorii.

”Am avut o pacientă căreia i se fura aproape lunar portofelul. Era o problemă pentru că în portofel nu avea numai bani, ci şi acte, pe care trebuia, evident, să le refacă. Ajunsese deja să fie extrem de cunoscută la Poliţie. A fost cumva şi amuzant, pentru că în perioada în care nu i se fura portofelul, îl pierdea.E bine că, după o perioadă, a sesizat că este ceva în neregulă la ea. După ce am început terapia cu doamna în cauză, a conştientizat că avea o frică constantă că i se va fura portofelul, dar şi o teamă că este neatentă sau neglijentă, şi exact lucrurile acelea i se întâmplau”, explică psihologul Stelian Chivu.

Prin urmare, vorbim practic de o rezonanţă, o energie psihică, pe care victima o dezvoltă prin programele negative şi fricile pe care le are şi care atrage infractorii ca un magnet. Acest fenomen merge până acolo, încât persoane care nu au comis în viaţa lor o infracţiune, sunt tentate să o facă datorită energiei pe care o generează victima.

”A venit la mine o persoană foarte respectabilă, care mi-a spus că pentru prima dată în viaţă a fost tentată să fure dintr-o casă. Prin natura profesiei, avea acces în multe imobile, dar nu i s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva. Explicaţia este că proprietarii casei respective aveau o frică teribilă de hoţi, iar oricine le trecea pragul, era cumva tentat să pună mâna pe ceva. Iată cum se manifestă frica de a fi furat sau tâlhărit”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Gesturile şi mimica te dau de gol

Aceste frici sunt dublate aproape în fiecare caz şi de comportamente pe măsură,  în sensul că o astfel de persoană se va comporta bizar pe stradă. Se va uita obsedant în spate, ca şi cum ar fi urmărită de cineva, va verifica dacă sunt închise uşile de la maşină de cinci ori, mimica şi gestica exprimând practic ce se petrece în mintea individului.

Astfel de comportamente atrag hoţii şi tâlharii, dar şi violatorii, în cazul femeilor cărora le este frică de aşa ceva. Este, deci, foarte simplu. Ceea ce se petrece în mintea şi emoţionalul unei persoane , va ajunge să se manifeste şi fizic.

Hoţii şi tâlharii urmăresc doar persoanele care au acest gen de manifestări, deoarece sunt victime sigure. Ele nu vor opune prea multă rezistenţă şi, de multe ori, nici nu vor conştientiza bine ce se petrece. ”Infractorii îşiurmăresc potenţialele victime după o psihologie anume. Ei au simţ foarte dezvoltat în a identifica persoanele vulnerabile . Dacă o persoană trăieşte o stare de frică, va atrage exact lucrul de care se teme”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Pentru a depăşi statutul de victimă, este important ca cei care se găsesc în astfel de situaţii să conştientizeze că ei le generează. Mulţi ştiu că ei sunt vinovaţi de ce li se întâmplă, dar nu fac nimic ca să se schimbe. Ce trebuie să înţeleagă cei care se confruntă cu acest gen de problemă este că infractorii care îi vizează constant le arată ceva despre ei înşişi.

Dispare frica, dispar şi problemele

Odată ce ai conştientizat că ai o frică de genul celor amintite anterior, e cazul să acţionezi pentru a o depăşi. Te poţi înscrie la cursuri de autoapărare, dacă constaţi că ai o problemă cu tâlharii, ca să dăm un exemplu.

De regulă, în momentul în care capeţi din ce în ce mai mult curaj în forţele proprii, dispare şi frica, oricare ar fi ea. Dacă simţi că nu poţi sau nu ştii să faci asta de unul singur, apelează la un specialist. O altă cale este decuplarea de la o anumită frică, cum se întâmplă când treci dintr-o cameră încălzită într-un răcoroasă.

Cert este un lucru. Infractorii îţi vor arăta întotdeuna  o zonă slabă pe care o ai fie la nivel psihic, fie la nivel emoţional. ”Am avut o pacientă care fusese violată de trei ori şi ajunsese să dezvolte o agorafobie, adică o teamă de a ieşi în locuri publice, pentru că îi era teamă că va fi din nou violată. Ori, conform legii rezonanţei, ceea ce gândeşti, aia atragi. Am învăţat-o în timpul terapiei o anumită tehnică şi a ieşit apoi în public. O persoană s-a apropiat la un moment dat de ea, probabil cu intenţia de a o agresa sexual, dar a renunţat imediat, tocmai pentru că ea depăşise acea frică, iar individul a simţit asta şi s-a îndepărtat. Odată ce ai depăşit frica, dispar şi problemele generate de ea”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite