Comisia Europeană: Vânzarea combinatului ArcelorMittal Galaţi către un cumpărător care ar închide ulterior unitatea nu este o soluţie acceptabilă

Comisia Europeană: Vânzarea
combinatului ArcelorMittal Galaţi către un cumpărător care ar închide ulterior
unitatea nu este o soluţie acceptabilă

Foto: arhivă Adevărul

După ce forul european şi-a dat avizul pentru vânzarea colosului siderurgic de la Galaţi, ArcelorMittal anunţă că va acorda  sprijin financiar pentru extinderea producţiei de oţel laminat la cald.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aprobarea de către a Comisia Europeană a achiziţiei oţelăriei Ilva (Italia) de către ArcelorMittal, având la bază pachetul de compensare propus de administraţia companiei, prin care se vor scoate la vânzare unele active europene aflate în portofoliul ArcelorMittal, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi, a creat temerea că acesta ar fi primul pas spre închiderea platformei siderurgice gălăţene, ceea ce ar genera serioase probleme sociale în zonă şi pierderi financiare importante pentru statul român.

Atât Comisia Europeană, cât şi ArcelorMittal, au venit imediat cu precizări pentru a calma spiritele. Astfel, ArcelorMittal s-a angajat să acorde sprijin financiar pentru extinderea producţiei de oţel laminat la cald după ce combinatul de la Galaţi va fi preluat de noul cumpărător.

„Decizia de astăzi ne dă garanţia că achiziţia Ilva de către ArcelorMittal, ce va duce la formarea celui mai mare producător de oţel din Europa, nu va genera preţuri mai mari pe piaţa oţelului şi creşterea costurilor pentru industriile europene, afectând astfel milioane de angajaţi şi consumatori. ArcelorMittal a propus să vândă o serie de unităţi pe care le are în Europa către unul sau mai mulţi cumpărători, care vor continua să concureze cu ArcelorMittal, pe bază de competitivitate. Acest lucru va păstra un mediu concurenţial eficient pe piaţa europeană a oţelului”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

În plus, toţi potenţialii cumpărători ai combinatului de la Galaţi vor trebui să treacă de verificările Comisiei Europene, care va stabili dacă au forţa financiară pentru a opera la un nivel competitiv pe piaţa europeană a oţelului, închiderea colosului siderurgic nefiind o opţiune pentru forul european.

„ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu şi transparent al pachetului de cesionare, deschis tuturor potenţialilor cumpărători interesaţi. ArcelorMittal va notifica ulterior Comisiei alegerea unuia sau a mai multor cumpărători pentru active. Comisia va evalua dacă cumpărătorul/cumpărătorii au capacitatea şi determinarea de a continua să opereze şi să dezvolte unităţile de producţie pentru a deveni competitori activ ai concentrării ce apare în urma achiziţiei Ilva. Cu alte cuvinte, vânzarea unei unităţi către un cumpărător care ar planifica închiderea ulterioară nu ar fi o soluţie acceptabilă”, susţin reprezentanţii Comisiei Europeane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările