Combinatul siderurgic de la Galaţi furnizează metalul pentru construirea unei nave speciale pentru Antarctica

Combinatul siderurgic de la Galaţi furnizează metalul pentru construirea unei nave speciale pentru Antarctica

Aşa va arăta ambarcaţiunea specială FOTO Proiectul navei

Potrivit conducerii ArcelorMittal, combinatul gălăţean furnizează tablă groasă cuprinsă între mărcile AH36 şi EH36. Oţelurile pentru utilizări marine sunt de înaltă rezistenţă (până la 620 Mega Pascali) şi au un conţinut scăzut de carbon, fiind ideale pentru a face faţă provocărilor apelor polare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Producţia de tehnologie de înaltă performanţă din Şantierul Naval Damen Galaţi (liderul naţional la exportul de produse înalt prelucrate) înglobează tot mai multe materii prime furnizate de fabrici româneşti.

Combinatul ArcelorMittal este furnizorul tablelor şi profilurilor din oţel utilizate la construirea unei nave de cercetare antarctică şi care are capabilităţi de spărgător de gheaţă. Nava cu lungimea de 165 metri este construită la Şantierul Naval Damen din Galaţi pentru Guvernul Australiei, cu ajutorul ei fiind extinse explorările în mările de sud şi Antarctica.

„Acest proiect arată capabilitatea tehnică a Combinatului nostru de a produce table groase de calitate înaltă, dar şi capacitatea echipei locale de a se transforma şi a se adapta la cerinţele speciale ale clienţilor noştri”, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

ArcelorMittal Galaţi a furnizat tablă groasă cuprinse între mărcile AH36 şi EH36. Oţelurile pentru utilizări marine sunt de înaltă rezistenţă (până la 620 Mega Pascali) şi au un conţinut scăzut de carbon, fiind ideale pentru a face faţă provocărilor apelor polare. Proiectat pentru a efectua atât cercetare ştiinţifică, cât şi aprovizionare în apele antarctice, nava va putea sparge gheaţa groasă de 1,65 metri, la viteze de 3 noduri şi va aproviziona staţiile permanente de cercetare ale Australiei cu mărfuri, echipament şi personal.

Nava va avea laboratoare ştiiţifice şi birouri pe o suprafaţă de 500 mp. ArcelorMittal Europa – Produse Plate şi Grupul Damen au o colaborare îndelungată care se consolidează prin acest proiect de mare anvergură. Livrarea vasului este programată pentru aprilie 2020

„Una dintre principalele provocări rezolvată cu succes de ArcelorMittal a fost de a livra tabla în dimensiunile necesare – o treime dintre ele trebuiau să fie subţiri şi late, cu grosimi de 6 – 8 milimetri şi lăţimi de 3.000 de milimetri. Tablele mai subţiri sunt utilizate pentru puntea vasului, în timp ce tablele mai groase sunt utilizate, de obicei, pentru a forma corpul navei. În plus, tablele extra-largi reduc semnificativ volumul de sudură. Apropierea ArcelorMittal Galaţi de Şantierul Naval Damen a redus riscul de întârziere a livrărilor şi a permis experţilor să ofere un răspuns rapid la oricare dintre întrebările tehnice pe care le-ar putea avea clientul” a informat ArcelorMittal.

citeste totul despre: