Cod portocaliu pe Dunăre. Nivelul apei continuă să crească la Galaţi şi va atinge cota de inundaţie în zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au mai rămas opt centimetri până la cota de inundaţie. Foto: Marius Mototolea
Au mai rămas opt centimetri până la cota de inundaţie. Foto: Marius Mototolea

Agenţii economici din Valea Oraşului au blocat gurile reţelelor proprii de canalizare, iar cei de pe malul Dunării ridică diguri din saci cu nisip. Primăria are pregătite pentru a interveni la nevoie 400 de persoane. Pompierii au astupat o breşă din digul de la Şendreni.

Nivelul Dunării continuă să crească într-un ritm îngrijorător. Marţi, apa ajunsese la cota de 576 de centimetri, miercuri la 585 de centimetri, iar joi (11 aprilie), până la cota de inundaţie, mai erau doar opt centimetri.

Apa a ajuns pe asfaltul aleii pietonale de pe Faleza inferioară şi, dacă Dunărea va continua să crească în acelaşi ritm alert, este de aşteptat ca, în cursul zilei de duminică, această zonă să fie inundată.

Hhidrologii spun că debitul fluviului la intrarea în ţară va creste considerabil in perioada urmatoare, fiind posibil chiar să se dubleze, şi, din acest motiv, s-a decis evacuarea celei mai mari părţi din apa lacului de acumulare de la Porţile de Fier. Acest surplus de apă va ajunge la Galaţi în weekend.

Autorităţile sunt in stare de alertă şi la Galaţi. Codul portocaliu pe Dunare a fost prelungit pana marţi, la ora 20.00.

„Zilnic, la Prefectură, se întruneşte Comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi un grup de suport tehnic, care analizează situaţia cotelor şi debitului Dunării. Au fost luate deja unele măsuri preventive printre care şi achiziţionarea a 100.000 de saci pentru umplere cu nisip în vederea supraînălţării digurilor. Agenţii economici din zona inundabilă a oraşului au primit notificări pentru aplicarea planurilor de intervenţii la inundaţii”, a declarat căpitan Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

În coordonarea apărării împotriva unor eventuale inundaţii este implicată şi Primăria.

„Dacă nivelul Dunării va depăşi cota de 600 de centimetri, salariaţii societăţilor din subordinea Primăriei sunt pregătiţi să intervină. Au fost întocmite liste, pe schimburi, cu cine şi unde va interveni la nevoie. Sunt nominalizate 400 de persoane. Există rezerve suficiente de saci şi nisip (300 de tone). Reţelele de canalizare proprii de la Şantierul Naval, Port Docuri, Depoul CFR şi Fabrica de Ulei  nu sunt în responsabilitatea SC Apă-Canal SA aşa încât, pentru a se evita refularea apei prin acestea, ca urmare a creşterii nivelului Dunării, agenţii economici menţionaţi au primit notificări prin care li se cere să blocheze capacele căminelor de vizitare şi gurile de scurgere”, a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Breşă în digul de la Siret

Un detaşament de angajaţi ai ISU Galaţi a construit un dig din saci cu nisip la baza podului peste Siret, în zona comunei Şendreni. Specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor au solicitat intervenţia pompierilor după ce au descoperit o breşă în digul de apărare din pământ. Având în vedere fenomenul de remuu este de aşteptat ca, odată cu umflarea Dunării, să crească şi nivelul Siretului.

„Ne-am propus să astupăm breşa din dig până deseară astfel încât dacă fenomenul de remuu se va produce pe Siret, locuinţele şi calea ferată din vecinătate să nu fie afectate”, a declarat colonel Vasile Balaban, comandantul I.S.U. Galaţi.


Citiţi şi:
FOTOGALERIE Galaţiul a rămas fără apărare în faţa inundaţiilor. Autorităţile au uitat „lecţia Dunării”, din 2010

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite