Cod galben de inundaţii pe Dunăre. În următoarele zile, cotele de apărare vor fi depăşite pe mai multe sectoare

Cod galben de inundaţii pe Dunăre. În următoarele zile, cotele de apărare vor fi depăşite pe mai multe sectoare

Faleza Dunării inundată la Galaţi în urmă cu trei ani FOTO C Crângan

La Galaţi, cota de atenţie ar putea fi depăşită chiar în cursul zilei de vineri. Începând din 24 martie 2018 şi până pe 31 martie 2018, codul galben se va transforma în cod portocaliu de inundaţii în amonte de Brăila (zona Insulei Mari şi Insulei Mici), precum şi în aval de Tulcea (Delta Dunării).

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor informează că a fost instituit Cod Galben de inundaţii pe Dunăre, iar avertizarea vizează şi judeţul Galaţi. 

De altfel, în intervalul 21 martie, ora 15,00 – 31 martie, ora 18,00, se află sub Cod Galben de inundaţii întregul sector românesc al Dunării, iar pe anumite zone se va institui chiar Cod Portocaliu. 

Astfel, codul portocaliu va fi valabil în intervalul 22 martie 2018, ora 6,00 - 31 martie 2018, ora 18,00, pe sector aval. Gruia – amonte Giurgiu (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu), precum şi în intervalul 24 martie 2018, ora 6,00 – 31 martie 2018, ora 18,00, pe sectorul Hârşova – Brăila şi ȋn Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.

„Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE, după cum urmează: pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea”, avertizează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), joi dimineaţă cota Dunării era la Galaţi de 539 de centimetri, ci 21 de centimetri sub cota de atenţie. Este posibil însă ca fluviul să crească foarte mult însă în zilele următoare, dat fiind că o undă de viitură de 20-25 de centimetri va atinge chiar mâine Brăila, deci este foarte posibil ca în cursul zilei de mîine cota de atenţie să fie depăşită la Galaţi.

De altfel, AFDJ Galaţi e emis, joii, şi un aviz către navigatori, în care îi atenţionează, printre altele, că navigaţia trebuie „să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie”, se arată în avizul AFDJ.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21.03.2018 – 22.03.2018 a fost în creştere, având  valoarea de 10.800 m3/s, peste  media  multianuală  a  lunii  martie  (6700 m3/s).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: