„Cloşca cu puii de aur” ar putea fi expusă la Muzeul de Istorie din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din Tezaurul „Cloşca cu pui de aur" de la Pietroasele va fi expus la Galaţi. Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a început deja demersurile pentru aducerea inestimabilului tezaur la Muzeul de Istorie.


La finele săptămânii trecute directorul Muzeului Naţional de Istorie a venit la Galaţi pentru a inspecta sala, unde ar urma să fie adusă o parte din „Cloşca cu puii de aur".

"Aducerea tezaurului necesită condiţii cu totul excepţionale: senzori de mişcare, camere de luat vederi şi pază permanentă. Problema este legată de suma asigurării. Partea cu transportul este asigurată gratuit, de Jandarmerie, dar pentru restul trebuie să vedem cu cine vom lucre. Trebuie să găsim parteneri în acest demers", spune Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Conform directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Cătălin Negoiţă, publicul gălăţean va putea admira acest tezaur, timp de două săptămâni, la sfâşitul lunii noiembrie, în preajma Sărbătorilor Galaţiului.

„Pentru că tezaurul va mai pleca în Italia şi Germania, ne-am gândit să-l aducem la Galaţi la sfârşitul lunii noiembrie. Atunci este afluenţă de public. Eu am insistat ca intrarea să fie liberă", spune Negoiţă.

Deocamdată, nu se ştie cât va costa acest proiect:"Sumele sunt în acest moment confidenţiale. Există o firmă agreată cu care se lucrează. Nu orice firmă poate asigura paza acestui tezaur", a mai spus Cătălin Negoiţă.

Tezaurul de la Pietroasele, cunoscut şi sub numele popular de „Cloşca cu puii de aur" a fost descoperit în martie-aprilie 1837 de doi ţărani (Ion Lemnar si Stan Avram) în timp ce luau piatră de pe dealul Istriţa (750 m). Din tezaurul compus iniţial se pare din 22 de piese, s-au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 19 kg.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite