Clarinetistul care îşi sacrifică copilăria ca să devină profesor de Muzică. La 16 ani, face lecţii cu colegii din clasele mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Zăgan este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi şi unul dintre cei mai talentaţi clarinetişti din România. Anul acesta munca lui a fost răsplătită cu premiul special al juriului la olimpiada de instrumente muzicale.

Ionuţ Zăgan (16 ani), elev în clasa a X-a la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi, a început să cânte la clarinet în clasa a V-a, mai mult  pentru că părinţilor săi le plăcea cum sună muzica acestui instrument. Adolescentul a ajuns să îndrăgească  în timp clarinetul şi a decis să lucreze permanent pentru a-şi perfecţiona tehnica.

A participat practic la toate concursurile judeţene şi naţionale care implicau clarinetul, reuşind să se claseze pe podium sau să câştige multe dintre ele. Şi-a adjudecat, de pildă, de două ori locul I la concursul naţional ”Dimitrie Cuclin” la instrumentul de care este pasionat, ocupând aceeaşi poziţie şi la concursul ”George Georgescu”.

În 2017, a câştigat premiul special al juriului la olimpiada de instrumente muzicale, fiind răsplătit astfel pentru sutele de ore de exerciţiu la clarinet. Şi-a impus zilnic un program infernal, ce presupune scularea la 5,30 dimineata pentru a putea să repete la instrumentul preferat, incluzând aici şi zilele de weekend. Este un exerciţiu obligatoriu pentru oricine doreşte să se ridice peste nivelul mediu al copiilor care cântă la clarinet, pentru că există o competiţie acerbă la nivel naţional la acest instrument.

”Dacă nu exersez o singură zi, pentru mine este ca şi cum aş fi pierdut o săptămână fără să cânt”, ne spune Ionuţ. De la 7 dimineaţa, când ajunge la şcoală, şi până la ora 13,00, când încep cursurile propriu zise, adolescentul repetă la clarinet.

Adaptează compoziţiile unor clarinetişti celebri

Asta înseamnă exerciţii de încălzire şi interpretarea a diferite partituri. Doar exerciţiile de încălzire  durează două ore în fiecare zi şi ele sunt obligatorii pentru a interpreta gamele aşa cum trebuie.”Încep mai întâi cu notele lungi, ce înseamnă că luăm o valoare de timp, una mai mare, şi facem fiecare notă de pe clarinet, de sus până jos, reglând sunetul, astfel încât acesta să fie mai cald, ca să dau un exemplu”, ne explică olimpicul.

Dacă adăugăm şi cursurile, o zi obişnuită de şcoală pentru Ionuţ se încheie la ora 18,00. La doar 16 ani, Ionuţ îşi exersează deja abilităţile de dascăl cu colegii săi din clasele mai mici, la sugestia profesorului său coordonator. Se inspiră din compoziţiile unor clarinetişti celebri, precum Martin Frost şi Aurelian Octavian Popa, pe care câteodată le adaptează la stilul său propriu. Cel mai greu i se pare această rutină zilnică, pe care trebuie să o respecte conştiincios, altfel tot efortul său s-ar duce rapid pe apa Sâmbetei.

Nici măcar nu poate să se mai enerveze din când în când,  atunci când lucrurile nu merg aşa cum ar vrea, pentru că nu rezolvă nimic, riscând să îşi consume inutil energia de care are nevoie pentru a exersa la clarinet.

Adolescentul face aceste sacrificii pentru ca după absolvirea Conservatorului din Iaşi, pe care intenţionează să îl urmeze, să se întoarcă la Liceul de Arte din Galaţi şi să le predea copiilor lecţii de clarinet. Este tentat să facă parte şi dintr-o orchestră cunoscută pe plan naţional sau internaţional, dar preferă să lase lucrurile să vină de la sine. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite