Clădirea din Viena în care poetul Mihai Eminescu a locuit prima dată la începutul studiilor sale universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe strada Porzellangasse nr.9, din Viena, se află o clădire impozantă care păstrează „parfumul” unor vremuri frumoase şi pline de eleganţă. La parterul imobilului, austriecii au montat o plăcuţă care aminteşte de faptul că un mare poet român a locuit acolo. Este vorba despre Mihai Eminescu.

Pe când avea doar 19 ani, Mihai Eminescu a plecat să studieze filosofia la Viena, după ce absolvise liceul german din Cernăuţi. Cu sete de cunoaştere, tânărul poet s-a adaptat rapid stilului de viaţă austriac, iar timpul îl petrecea citind numeroase texte istorice şi filosofice.

„Dacă din arhivele Poliţiei din Viena, reiese ca domicilii ale lui Mihai Eminescu: Kollergasse-3, Dianagasse-8, şi Gartnergasse-3 (Schaumburgergasse-15), la celelalte de pe Adamgasse sau Radezkystrasse avem doar mărturii de la colegii săi, Isopescu şi Cocinski.

Mihai Eminescu fiind mereu în criză de bani (pe care îi cheltuia pe taxele şcolare, cărţi şi alte lucruri necesare, pentru teatre şi alte plăceri), nu-şi putea achita uneori cazarea, fapt pentru care i se oferea de către colegii săi, veniţi şi ei la studii în capitala Imperiului, găzduiri temporare.

Imediat după sosirea sa la Viena, Eminescu a locuit în cartierul al nouălea, pe Porzellangasse nr.9. O placă comemorativă, amplasată acolo în mai 1951 de către Societatea Austriaco-Română, indică faptul că Eminescu locuise acolo în 1869. Cea mai mare parte a sejurului său vienez şi-o petrece totuşi în cartierul al treilea. Astfel, se ştie că poetul a locuit pe Radetzkystrasse, respectiv pe Dianagasse nr.8, împreună cu Samoil Isopesu şi Iancu Cocinski“, se arată într-un articol publicat în Revista Luceafărul („Pe urmele lui Mihai Eminescu“ - Nicolae Iosub).

Aşadar, Porzellangasse numărul 9 este prima adresă pe care a avut-o Eminescu în Viena, în 1869, un loc unde, la parter, austriecii au montat o placă în memoria sa care să le amintească trecătorilor de fapul că acolo a locuit un mare poet român.

Foto: Oana Cernat

Mihai Eminescu Viena foto Oana Cernat

În apropiere se află Muzeul Austriac de Artă Contemporană, Casa lui Mozart, Catedrala Sfântul Ştefan din Viena şi Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.


Foto: Oana Cernat

Mihai Eminescu Viena foto Oana Cernat

Eminescu nu se simţea singur în Viena, toţi colegii săi din Cernăuţi fiind, la rândul lor, studenţi în capitala Austriei. Acolo îl întâlneşte şi pe Ioan Slavici, cu care a studiat împreună unele cursuri. Când nu erau la facultate, cei doi prieteni îl citeau împreună pe Confucius, după care dezbăteau ore în şir frământări filozofice.

Dincolo de studii, pentru poet Viena înseamnă şi întâlnirea cu marea sa iubire, „îngerul blond”.

Întâlnirea cu Veronica Micle la Viena

Era primăvara anului 1872, iar Veronica Micle plecase către Viena. Avea 22 de ani şi venise aici pentru un tratament medical. În această călătorie, tânăra Veronica l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Poetul a fost la rândul său sedus de ea. Au străbătut Viena la braţ, iar marele poet i-a arătat muzeele şi parcurile din frumosul oraş austriac.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite