Cine salvează instituţiile de cultură? De aproape trei ani, primul muzeu de artă contemporană românească din ţară îşi expune lucrările la parterul unui bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta se împlinesc trei ani de când Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi a fost nevoit să se mute la parterul blocului V3, din Piaţa Centrală. Valorosul muzeu a ajuns în această situaţie după ce Consiliul Judeţului Galaţi i-a dat ordin de evacuare, deoarece Aehiepiscopia primise fonduri europene pentru renovarea şi consolidarea fostului palat episcopal.

Timp de 47 de ani, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi a fost găzduit în Palatul Episcopal. În urmă cu zece ani însă, în urma solicitării ÎPS Episcopul Casian Crăciun, adresată Comisiei Speciale de Retrocedare, Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat restituirea clădirii Palatului Episcopal. În 2012 însă, Arhiepiscopia „Dunării de Jos” a încheiat un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în vederea demarării lucrărilor pentru proiectul de consolidare, reabilitare şi modernizare a Palatului Episcopal în cadrul căruia s-a amenajat Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Aşa se face că Muzeul de Artă Vizuală s-a văzut nevoit să îşi strângă operele de artă şi să se mute la parterul unui bloc de locuinţe, situat în Piaţa Centrală.

Sunt aproape trei ani de atunci, iar în ciuda greutăţilor, instituţia de cultură continuă să îşi desfăşoare activitatea normal.

„În planul de dezvoltare 2016 - 2020 este prinsă o sumă pentru rezolvarea acestei probleme. Nu a fost cea mai încântătoare situaţie să ne mutăm la bloc, dar am făcut în aşa fel încât ideea de artă vizuală să nu dispară. Ultimul vernisaj a avut loc săptămâna trecută şi ne continuăm activitatea în condiţiile date. Pot spune că au fost cei mai grei ani din cariera mea. De când ne-am mutat în acest sediu nu putem expune lucrări de mari dimensiuni din cauza înălţimii sălilor. O sală normală are o înălţime de patru metri şi jumătate, iar noi avem peste doi metri. Tocmai de aceea am făcut o colaborare cu Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos pentru a expune acolo lucrările de mari dimensiuni, cum sunt acele sculpturi de peste trei metri, care în actualul nostru sediu nu încăpeau sub nicio formă”, a explicat pentru „Adevărul”, istoricul Dan Basarb Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală.

Primul muzeu de artă contemporană românească din ţară

Foto: Muzeul de Artă Vizuală

image

Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi este primul muzeu de artă contemporană românească din ţară şi a fost inaugurat în 1967. Cea mai însemnată parte a patrimoniului şi a expunerii permanente a muzeului o constituie operele realizate în perioada 1967-2012.


Foto: Muzeul de Artă Vizuală

image

„Deţinem operele lui Horia Bernea, în vechiul sediu aveam un perete numai cu picturile sale, iar acum putem expune doar o singură lucrare, deoarece operele sunt foarte mari. Din donaţia «Georgeta şi Constantin Arămescu» nu putem expune decât două lucrări, în timp ce în sediul din Palatul Episcopal o sală era dedicată acestor artişti americani născuţi la Galaţi. O altă donaţie valoroasă este «Idel Ianchelevici». De asemenea, în vechiul sediu, lucrările sculptorului aveau propria lor sală. Toate lucrările pe care le deţinem sunt foarte valoroase şi a trebuit să facem o selecţie la sânge. Expunerea permanentă se mai modifică din când în când, dar totuşi regreţi că din şase mii de piese, poţi expune doar două sute. Din păcate, arta decorativă, cum este şi «Maşina de zbor în zi de sărbătoare», semnată de Ana Lupaş, nu poate fi expusă acum din motive de spaţiu”, a explicat pentru „Adevărul”, Simona Biriş, şefa Departamentului Relaţii Publice al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.

Deşi de la momentul aprobării retrocedării palatului Episcopal, au avut un răgaz mai mult decât generos pentru a construi un sediu nou, autorităţile locale au ignorat cu desăvârşire această necesitate. La un moment dat, s-a vorbit despre faptul că Muzeul de Artă Vizuală ar fi putut avea un sediu modern în Parcul Rizer. Până când autorităţile îşi vor întoarce privirea către această importantă instituţie de cultură, peste 6.000 de lucrări de artă din patrimoniul muzeului continuă să fie expuse în Piaţa Centrală, la câţiva metri de un Sex-shop.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite