Cinci plante uluitoare care alungă muştele şi ţânţarii fără să fie nevoie de chimicale. Ce spun experţii despre ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci plante care alungă insectele FOTO Costel Crângan
Cinci plante care alungă insectele FOTO Costel Crângan

Surprinzător, natura oferă cele mai elegante şi eficiente soluţii pentru a vă rezolva problemele cu insectele care vă invadează grădina şi casa. De fapt, metodele ecologice stau la baza cercetărilor care au dus la inventarea metodelor chimice poluante şi cu efecte secundare dăunătoare omului.

De aproape un secol, acţiunea de combatere a insectelor ce ne afectează casa şi grădina este o „afacere” covârşitor legată de chimie, însă cercetările din ultimii ani au arătat că, de fapt, soluţiile oferite de natură – simple şi ecologice – sunt chiar mai eficiente decât produsele de sinteză ce ne-au invadat lumea. În plus, sunt şi prietenoase cu mediul, ceea ce nu se poate spune despre produsele de sinteză.

Evident, argumentul este valabil în situaţia când lucrurile se fac respectând metodele ştiinţifice furnizate de experţi, căci, ca în orice domeniu, treaba făcută „după ureche” iese de cele mai multe ori foarte prost.

Soluţiile oferite de natură

De fapt, folosirea metodelor bio este o întoarcere la metodele originale de la care au pornit chimiştii care au inventat insecticidele.

„La originea soluţiilor de curăţat, dezinfectanţilor şi produselor pentru îndepărtarea insectelor nedorite stau plantele. Au fost folosite timp de mii de ani, cu rezultate excelente, înainte de apariţia produselor chimice. Chimiştii care au produs susbstanţele sintetice care le-au substituit au imitat practic compuşii naturali, cu costuri mai mici şi cu profituri mai mari”, a lămurit lucrurile, pentru „Adevărul”, inginerul horticultor Iulian Arhip.

Pornind de la acest adevăr ştiinţific, vă prezentăm în continuare cinci plante care alungă muştele şi ţânţarii la fel de eficient ca produsele chimice din comerţ, fiind totodată, în mod indiscutabil, mai prietenoase cu mediul şi mai sănătoase pentru locuinţa dumneavoastră.

Busuiocul

Busuiocul este una dintre cele mai populare plante aromatice din grădină şi din bucătărie, iar dincolo de aroma pe care o dă mâncărurilor şi de mirosul special, este şi un excelent insecticid, dat fiind că, prin compuşii din mirosul degajat, alungă muştele şi ţânţarii.

FOTO Costel Crângan

Busuiocul, un tonic  al sistemului nervos

Specialiştii mai spun că busuiocul (plata vie, evident) absoarbe tot felul de toxine din aerul din casă, şi este printre puţinele plante care eliberează oxigen timp de 20 de ore pe zi. „Ce nu ştiu mulţi este că busuiocul este antibacterian şi antifungic, chiar şi în stare uscată. Nu degeaba apa folosită la aghiasmă, împreună cu busuiocul, nu se strică”, ne explică inginerul Arhip.

Rozmarinul

Foarte util în bucătărie şi la grătare, rozmarinul are şi alte întrebuinţări. Pe măsură ce creşte, ţine ţânţarii departe de casă. Îl puteţi creşte în ghiveci sau în grădina, în jurul terasei.

FOTO Costel Crângan

rozmarin

Interesant este că nici pisicile nu iubesc această plantă aromatică de origine mediteraneeană, pe care o puteţi folosi ca să le ţineţi departe de locul cu nisip al copiilor sau de anumite locuri din casă.

Lavanda

Pe langa mirosul delicat, care contribuie la relaxare şi la un somn liniştit, lavanda are şi proprietatea de a ţine la distanţă puricii, moliile, ţânţarii şi muştele. Va arăta minunat ca plantă ornamentală de exterior la uşi şi pe pervazuri, iar florile uscate pot fi puse în saculeţi în şifonier sau în cămară.

Imagine indisponibilă

Crăiţele

Colorate în tonuri aprinse de galben, portocaliu sau grena cu galben, crăiţele înfloresc toata vara şi arată minunat în grădină sau în ghiveci. Ele au un miros specific, foarte pătrunzător, care ţine la distanţă ţânţarii, aşa că este bine să puneţi ghivece cu crăiţe la geamuri şi uşi, pe balcon şi pe terasă.

FOTO Costel Crângan

Crăiţe FOTO Costel Crângan

„Ca bonus pentru cei care se ocupă de grădinărit, crăiţele ţin departe dăunătorii roşiilor şi vinetelor. Nu este o eficienţă 100%, dar ajută mult la întreţinerea unei culturi bio”, ne explică inginerul Arhip.

Dafinul

Frunzele de dafin, care dau atâta savoare mâncarii, sunt şi o „armă” împotriva mai multor tipuri de dăunatori. Alungă muştele, moliile din şifonier, gândacii şi şoarecii din cămară şi fluturii din pungile de cereale şi făina.

Dafin FOTO Costel Crângan

Tufele de dafin pot fi crescute în ghivece afară, în timpul verii, însă în perioadele mai reci trebuie ţinute înăuntru. Frunzele uscate pot fi puse în săculeţi pe care să îi atârnaţi la uşi şi ferestre sau pot fi puse direct în pungile cu cereale.

Vă mai recomandăm şi:

Trei metode surprinzător de simple, ecologice şi foarte ieftine, pentru a alunga şoarecii din orice clădire

Românii vor să mănânce bio, dar foarte puţini ştiu de fapt ce înseamnă

Oficial din Ministerul Agriculturii: În România, doar guguştiucul nu-l subvenţionăm. Pe lângă tomate, se vor face plăţi şi pentru alte cinci legume

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite