Chinul unui bazin olimpic care a găzduit mari meciuri ale naţionalei României. Zace închis de 14 de ani după ce a fost „reparat” cu 2,3 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorii consultaţi de „Adevărul” spun că de banii respectivi ar fi trebuit să fie ca nou. În ultimii ani, Ministerul Tineretului şi Sporturilor a negociat în mai multe rânduri cedarea bazinului către autorităţile locale, însă de fiecare totul a rămas la nivelul discuţiilor. Doar s-au mai cheltuit nişte bani publici pe studii de impact.

În anul 2005, atunci când bazinul olimpic de înot de la Galaţi era închis „pentru mici reparaţii” autorităţile au lansat ipoteza că totul va dura câteva luni. Au trecut de atunci 14 ani, iar bazinul este în continuare închis, iar starea lui se degradează continuu, chiar dacă, ocazional, Ministerul Tineretului şi Sporturilor (care este proprietarul bazei) a mai aruncat periodic câteva sute de mii de lei, pentru reparaţii care nu se văd în niciun fel.

Aflat în apropiere de Sala Sporturilor din Galaţi, bazinul olimpic de înot din Galaţi a fost construit în anul 1970. A fost dat în folosinţă ca bazin în aer liber, însă în jurul lui era pregătită fundaţia pentru a fi acoperit cu o structură metalică uşoară. 

N-a mai fost făcută niciodată, însă în bazin au avut loc câteva competiţii majore, printre care un campionat naţional de nataţie şi mai multe meciuri ale echipei naţionale de polo, în vremurile ei de glorie.

De altfel, după cum consemna presa acelor vremuri, inaugurarea s-a făcut cu ocazia unui meci epocal între România şi Cuba ( o forţă mondială la acea vreme, ca şi echipa ţării noastre).

Ulterior, cam de prin 1997, terenul pe care se află Sala Sporturilor şi bazinul a început să alunece (se află pe o pantă), iar expertiza tehnică a arătat că de vină ar fi vechiul sistem de evacuare a apei (deja vechi de aproape trei decenii). Practic, sub bazin se formase o adevărată mlaştină.

Închis pentru reparaţii în 1998, bazinul a fost redeschis după câteva luni, teoretic funcţional, având în vedere că s-a cheltuit echivalentul a circa 100.000 de euro. Problemele însă au reapărut la scurt timp şi, după mai multe cârpeli ocazionale, în 2005 bazinul a fost închis din nou. 

Bazinul olimpic de la Galaţi în anul 1970, la meciul România-Cuba FOTO VA Urechia/Paul Popa

Imagine indisponibilă

A rămas aşa până în 2009, când Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a promis că va aloca cinci milioane de lei pentru renovarea bazinului. În acelaşi an, a alocat circa un milion şi jumătate de lei pentru materiale, iar în 2011 au început lucrările. Ministerul a mai alocat doar 700.000 de lei şi, odată cu terminarea banilor, lucrările s-au oprit (în 2012).

La mai bine de şase ani distanţă, bazinul zace în în continuare nefolosit. Ba chiar s-a degradat şi mai tare, încât pare greu de crezut că acolo s-au făcut reparaţii de 2,3 milioane de lei. Practic, de aceşti bani se putea face un bazin nou, spun constructorii cu care am vorbit.

Imagine indisponibilă

Bazinul olimpic de la Galaţi în anul 1970 FOTO Arhiva VA Urechia/Paul Popa

Dincolo de controversatele cheltuieli, există şi o altă latură a poveştii: eternele negocieri pentru preluarea obiectivului de către autorităţile locale. Primele au existat în 2012, atunci când din bani publici s-a plătit un studiu de impact privind transferul şi investiţiile necesare. A costat 30.000 de lei, dar n-a folosit la nimic, căci transferul nu s-a mai realizat.

În 2018, ideea a fost reluată, de data aceasta partenerul Ministerului fiind Consiliul Judeţean Galaţi. În vara anului trecut CJ, Costel Fotea a declarat că a transmis către MTS un răspuns pozitiv.

„Am primit o propunere din partea Ministerului Dezvoltării, prin care ne cere acceptul să trecem, de la MTS, direcţiile judeţene pentru tineret şi sport în subordinea consiliilor judeţene, inclusiv cluburile sportive, tabere etc. În adresă se precizează transferul DJTS la nivelul judeţului, a competenţelor exercitate şi a patrimoniului acestora, constând în baze sportive, centre de agrement şi unităţi de cazare şi alimentaţie, precum şi personalul angajat al acestor structuri”, a explicat Costel Fotea.

Deşi autorităţile locale şi-au arătat deschiderea şi au întocmit chiar şi un regulament de administrare a obiectivelor, transferul a fost amânat până la o dată care nu a fost precizată. Între timp, obiectivele menţionate, incluzând şi bazinul olimpic (singurul din tot judeţul Galaţi) se ruinează pe zi ce trece.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite