Ceremonie specială pentru foştii deţinuţi politici, la Galaţi. Evenimentul a avut loc la o biserică-memorial

Ceremonie specială pentru foştii deţinuţi politici, la Galaţi. Evenimentul a avut loc la o biserică-memorial

Imagine de ceremonia închinată foştilor deţinuţi politici FOTO Costiuc Petrică

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian, a prezentat celor prezenţi o carte-document recent apărută la editura eparhiei: „Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori”.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ziua de 9 martie, declarată „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate multiple manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale.

De altfel, biserica-memorial ridicată cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi şi ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit cel de-al treilea hram, prelej cu care a avut loc o ceremonie specială în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a evidenţiat faptul că Sfinţii Mucenici sunt pentru întreaga creştinătate exemplul de vieţuire şi de credinţă nestrămutată în Domnul Hristos, iar sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici este astăzi prilejul cel mai potrivit de a ne aduce aminte şi a-i pomeni pe cei ce au pătimit nenumărate chinuiri chiar în vremurile noastre.

În continuare, a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei ce au apărat credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la Domnul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a prezentat volumul intitulat ”Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori”, apărut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul 2019 în memoria victimelor regimului comunist, preoţi, călugări şi mireni.

Manifestările organizate la această parohie s-au încheiat la troiţa din curtea bisericii, ridicată în anul 2018 cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi, cu recitarea unor poezii specifice momentului şi ceremonialul militar al garzii de onoare a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galaţi.

Pentru a veni în sprijinul semenilor noştri fără posibilităţi materiale şi a marca sărbătoarea hramului, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit o masă caldă pentru cele 100 de persoane găzduite de Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi, precum şi 150 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la biserică. La final, cei toţi cei prezenţi au primit din partea ierarhului iconiţe şi alte daruri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: