Cercetători români au creat un dezinfectant pentru uz individual contra coronavirusului. Cât e de eficient biocidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa care a participat la conceperea noului biocid Foto : UGAL
O parte din echipa care a participat la conceperea noului biocid Foto : UGAL

O echipă interdisciplinară de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, formată din cinci specialişti de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Facultatea de Ştiinţe şi Mediu şi Facultatea de Medicină şi Farmacie, a creat un dezinfectant cu peste 70% alcool, care conţine şi substanţe menite să protejeze derma.

Dezinfectantul realizat de specialiştii Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi este un lichid omogen, cu o consistenţă care permite utilizarea directă pe tegumentele umane. Formula compoziţională a produsului permite un timp de contact care conduce la un efect biocid eficient.

Reţeta de fabricaţie propusă de specialiştii Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu, coordonată de profesorul Lucian-Puiu Georgescu, conţine doi alcooli inferiori cu efect biocid, un alcool gras care asigură protecţia tegumentului, un oxidant şi apă demineralizată.

”Este vorba despre un biocid cu utilizare individuală. Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, cu Departament de Chimie, a venit cu conceptul şi studiază realizarea unei compoziţii optime pentru acest biocid, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, care asigură în acest stadiu testele microbiologice la nivelul la care le putem face noi şi Facultatea de Medicină. Noi am făcut două, trei variante din acest biocid şi l-am gândit pentru a-l utiliza pe plan intern. Compoziţia biocidului este similară cu ce există pe plan mondial recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dacă va exista o utilizare externă, vom prezenta mai multe eşantioane la institutele din Bucureşti pentru a obţine şi efectele pe viruşi”, a declarat profesorul Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii ”Dunărea de jos”.

Prepararea şi testele de miscibilitate ale dezinfectantului sunt efectuate în laboratoarele Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu. Efectul biocid este testat microbiologic în laboratoarele Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.                                                                                                    

Trimis la omologare

Produsul dezinfectant va fi trimis spre omologare către instituţiile specializate, cu atribuţii în domeniu la nivel naţional. La solicitarea rectorului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, profesorul Lucian Puiu Georgescu, specialiştii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA) au testat eficacitatea microbiologică a dezinfectantului.

Testele au vizat studii preliminare privind inhibarea creşterii unor microorganisme comune (bacterii, drojdii şi mucegaiuri), contaminante ale suprafeţelor şi ale epidermei (mâini). Testele preliminare certifică eficacitatea dezinfectantului asupra bacteriilor nepatogene, a drojdiilor şi mucegaiurilor întâlnite frecvent pe suprafeţe şi la suprafaţa epidermei mâinilor.

dezinfectant coronavirus COVID-19 Galaţi 4

De menţionat este că testările complete ale biocidului creat la Galaţi sunt de lungă durată şi au în vedere stabilirea:

-Concentraţiei minime inhibitorii.;

-Timpului de acţiune;

-Microorganismele indicator pentru stabilirea efectului biocid;

-Durata şi temperatura de acţine;

-Condiţiile microbiologice de cultivare a microorganismelor indicator (medii de cultivare, concentraţia de celule, tehnica de investigare, condiţii de termostatare);

-Stabilirea gradului de supraveţuire a microorganismelor indicator după tratament şi limitele de detecţie.

Analiza şi interpretarea rezultatelor

Testarea eficienţei şi aprobarea utilizării unui dezinfectant presupune numeroase studii care vizează:

Factorii care infuenţează efectul biocid:

-Caracteristicile produsului de dezinfecţie: concentraţie, dispersie, activitate biocidă;

-Caracteristicile microorganismelor: natura, starea fiziologică, asocierea biologică (formarea de biofilme), rezistenţă;

-Caracteristicile fizico-chimice ale mediului în care sunt colonizate microorganismele: temperatura, prezenţa substanţelor organice, pH, umiditate, acesibilitatea oxigenului etc.

-Factori dependenţi de tehnica de analiză:

-Microorganisme indicator (tulpini testate);

-Rezistenţa şi proprietăţile fiziologice ale microorganismelor indicator;

-Limitările metodelor utilizate;

-Condiţiile de tratament: timp, pH, temperatură, umiditate.

dezinfectant coronavirus COVID-19 Galaţi 2

Testele sunt laborioase şi de lungă durată şi presupun respectarea unor etape şi tehnici standardizate de analiză, care să ofere rezultate reproductibile.

Stabilirea eficienţei unui dezinfectant vizează următoarele teste:

-Acţiunea antibacteriană: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt Staphylococcus aureus, Enterococcus feacalis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris.

-Acţiune anti Mycobacterium spp (agenţii tuberculozei): Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avis-intracellulare, Mycobaterium terrae, Mycobacterium smegmatis.

-Acţiune împotriva bacteriilor sporulate: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Clostridium sporogenes.

-Acţiune antifungică: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Drojdii-Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae; Mucegaiuri: Aspergillus niger, Trichophyton mentagrophytes.

-Acţiune antivirală: teste ce pot fi realizate doar de laboratoare specializate.

Distribuit gratuit în spitale, şcoli şi instituţii publice

Cercetătorii de la Universitatea din Galaţi vor continua să lucreze în perioada următoare la perfecţionarea dezinfectantului, astfel încât să obţină un produs care să asigure o protecţie de 100% la nivel individual. Mai multe probe din dezinfectantul produs la Galaţi vor fi trimise la institutele ”Victor Babeş” şi ”Matei Balş” pentru a-i testa eficienţa contra viruşilor, iar în două săptămâni se va şti dacă biocidul poate fi scos produs la scară industrială.

”Tehnologiile vor fi respectate ca la carte, astfel încât să avem siguranţa că produsul este eficient. Putem produce şi câteva tone de dezinfectant pe lună, dacă va fi cazul”, susţine rectorul Universităţii ”Dunărea de Jos”. Dacă va fi avizat, dezinfectantul va fi distribuit gratuit în instituţiile publice, cum ar fi spitale, şcoli, primării, consilii judeţene şi cămine de bătrâni, iar există şi posibilitatea ca acesta să fie produs şi comercializat către populaţie, dacă se va dispune în cadrul stării de urgenţă.

Ofertele pentru noul dezinfectant nu au întârziat să apară. Consiliul Judeţean Galaţi şi Universitatea “Dunărea de Jos” au încheiat un parteneriat pentru producerea de dezinfectanţi pe bază de alcool pentru uz individual pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Consiliul Judeţean Galaţi a alocat 10.000 lei pentru realizarea testelor şi 90.000 de lei după omologarea, respectiv certificarea produsului de  către  autorităţile competente. 

Dispozitiv care identifică prezenţa COVID-19 în organism

Universitatea ”Dunărea de Jos” are în dotare şi un aparat de diagnoză a prezenţei coronavirusului în corpul uman, denumit Real Time PCR. Dispozitivul foloseşte fragmente de ADN pentru a identifica prezenţa unui virus în organism.

”Precizez că este vorba de determinări calitative, deci putem să identificăm prezenţa sau absenţa virusului, nu putem face precizări cantitative, cum ar fi nivelul de contaminare. Aceste sisteme au o parte fixă, care este pretabilă la mai multe tipuri de analize biologice (biologice, celulare şi genetice) şi o parte ce se poate schimba, care vizează mai multe kituri de măsurări. Aceste kituri vor fi cumpărate de Consiliul Judeţean şi Primăria Galaţi şi sunt adaptate în funcţie de tipul de microorganism pe care încercăm să îl identificăm calitativ”, precizează profesorul Lucian Puiu Georgescu.

image

La Galaţi, un alt dispozitiv de tipul Real Time PCR, dar de ultimă generaţie, va fi instalat în câteva zile la Spitalul de Urgenţă, iar ulterior va fi achiziţionat un al treilea aparat pentru Spitalul de Pediatrie. Universitatea are specialişti care pot opera dispozitivul, dar aceştia  trebuie instruiţi la institutele de specialitate pentru a putea face analize privind detectarea noului coronavirus. Conform celor mai optimiste scenarii, specialiştii de la Universitate pot face primele teste la Galaţi pentru depistarea COVID-19 în prima parte a lunii aprilie 2020.

Componente imprimate 3D pentru aparatele de ventilaţie mecanică din spitale

Universitatea ”Dunărea de Jos” are în dotare patru imprimante 3D care au fost folosite până acum pentru a produce ansamble sau subansamble pentru diverse piese şi s-a lucrat inclusiv pe ţesut organic sau similar cu acesta.

De săptămâna trecută, un grup de la Facultatea de Inginerie din Galaţi a început să testeze posibilitatea reproducerii componentelor de la aparate de ventilaţie mecanică şi alte dispozitive medicale, de care România duce o lipsă acută în prezent.

”Încercăm să producem în 3D cel puţin subansamble, dacă nu sistemele complete. Avem voie să reproducem piese fără să încălcăm dreptul de proprietate intelectuală, ne-am interesat în acest sens. Încercăm să mergem pe părţile cele mai sensibile ale unor astfel de aparate. Este un proiect demarat de o săptămână”, precizează rectorul Universităţii ”Dunărea de Jos”.

De amintit este şi faptul că Universitatea de la Galaţi a pus la dispoziţia autorităţilor un cămin cu 200 de locuri din Complexul Studenţesc pentru persoanele care vor fi plasate în carantină, mutând studenţii din căminele învecinate, care au fost închise.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite