Celebrul templu al lui Solomon, între mit şi realitate. Cum ar putea aduce sfârşitul lumii ridicarea celui de-al treilea edificiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Templul lui Solomon FOTO adevarul2012.blogspot.ro
Templul lui Solomon FOTO adevarul2012.blogspot.ro

În urmă cu 3.000 de ani, Solomon, regele Israelului, a construit pe muntele Moriah din Ierusalim un templu măreţ închinat Dumnezeului evreilor. În mijlocul templului se afla Sfânta Sfintelor, cel mai sacru loc din sanctuar, unde Arca Legământului stătea pe piatra de temelie şi unde se spune că apărea Sekina, lumina prezenţei lui Dumnezeu.

Templul lui Solomon din Ierusalim a fost distrus în anul 586 î.Hr. de către Nabucodonosor, regele babilonienilor, , dar după eliberarea evreilor din captivitate, aceştia au zidit un al doilea templu, care a rezistat din anul 515 î.Hr. până în anul 70 d.Hr., când  fost dărâmat de romani. Mulţi evrei şi creştini cred şi astăzi că ridicarea celui de-al treilea templu va însemna începutul unei ere mesianice, în timp ce creştinii fundamentalişti consideră că asta va aduce Apocalipsa, Judecata de Apoi şi apoi sfârşitul lumii, scrie Joel Levy în cartea ”Istorii pierdute”.

Pentru ca oricare dintre aceste lucruri să se întâmple, al treilea templu trebuie construit exact pe locul precedentelor temple, iar Arca Legământului să fie creată din nou şi aşezată în acelaşi loc. Există însă o problemă: nimeni nu ştie cu exactitate locaţia precisă a Templului lui Solomon.

După ce au distrus al doilea templu, romanii au ridicat în locul lui un templu închinat lui Jupiter. În perioada cât Ierusalimul s-a aflat sub stăpânirea imperiului bizantin, guvernanţii au permis ca în zonă să fie depozitate gunoaie, ca un afront adus evreilor. După ce musulmanii au cucerit Ierusalimul, au construit pe muntele Moriah mai multe altare şi moschei, iar zona era cunoscută în lumea arabă ca Al-Haram al-Sharif (Nobilul Sanctuar), devenind al treilea loc sfânt al Islamului, consemnează Joel Levy în lucrarea sa.

Muntele Templului este astăzi un larg platou, în partea nordică aflându-se situl antic al cetăţii romane Antonia, iar pe latura vestică este cunoscutul Zid al Plângerii, despre care se crede că ar fi făcut parte din zidul de sprijin al celui de-al doilea templu, fiind ultima rămăşiţă din templul original.

Pe muntele Templului a fost construit celebrul Dom al Stâncii şi moscheea Al-Aqsa. Aproape toţi specialiştii din lume, fie că sunt creştini sau musulmani, au concluzionat că Domul Stâncii se află aproape exact în locaţia unde au fost construite primul şi al doilea templu, se menţionează în cartea ”Istorii pierdute”.

Această masivă rocă este cunoscută ca Sakhra, fiind considerată centrul lumii şi prima piatră cu care a început construirea Pământului. Legendele spun că pe această piatră Abraham l-a sacrificat pe Isaac, iar Iacob a stat culcat când a avut visul despre scara de urcare în ceruri.

Cum ar putea izbucni al treilea război mondial

Domul Stâncii este edificat exact în locaţia unde au fost construite primul şi al doilea templu, astfel că adepţii evrei şi creştini ai construirii celui de-al treilea templu ar trebui să înlăture prin demolare simbolul musulman. Opinia generală este că un asemenea gest ar putea declanşa a treia conflagraţie mondială.  Numai vehicularea acestei idei a inflamat teribil spiritele în lumea musulmană, deşi oficialiiisraelieni susţin că nu asta este politică oficială a statului evreu, ci doar a unor grupări extremiste, susţine Joel Levy în lucrarea sa.

Cu privire la adevărata locaţie a Templului lui Solomon, s-au făcut de-a lungul vremii numeroase speculaţii. Una dintre posibilele locaţii ar fi colina Ophel, aflată în extremitatea sudică a Muntelui Templului, chiar deasupra izvorului Gihon, care în Antichitate constituia principala sursă de apă a Ierusalimului. Oamenii de ştiinţă au respins această teorie, susţinând că este rezultatul unor interpretări greşite a surselor antice, dovezile istorice şi arheologice plasând Templul lui Solomon pe muntele Moriah din Ierusalim.

Cert este că după războiul de şase zile, comunitatea musulmană şi-a schimbat radical poziţia în privinţa existenţei Templului lui Solomon, mulţi arheologi, scriitori şi politicieni încercând să acrediteze ideea că primul şi al doilea templu nu au existat niciodată. Aceştia susţin că moscheea Al-Aksa se află pe Muntele Moriah de pe vremea lui Adam şi Eva, însă nu există nicio dovadă care să susţină un asemenea punct de vedere, se precizează în cartea ”Istorii pierdute”.

Una peste alta, muntele Templului continuă să fie una dintre cel mai sensibile şi disputate zone ale planetei, iar problema trebuie tratată cu multă atenţie, deoarece spiritele din ambele tabere se pot inflama oricând, până la punctul izbucnirii unii conflict armat de proporţii.

Chiar şi aşa, se estimează că între 25 şi 70 de milioane de americani consideră că reconstrucţia Templului lui Solomon este o datorie sacră a creştinilor, care ar deschide o eră mesianică. Aceştia au donat până acum peste 100 de milioane de dolari pentru finanţarea unor proiecte de cercetare privind reconstrucţia Templului, deşi există riscul unei masive confruntări armate cu lumea islamică. Singura piedică în reconstrucţia Templului este nesiguranţa cu privire la locaţia exactă a primelor două edificii, o problemă ce s-a dovedit până acum insurmontabilă, concluzionează Joel Levy în lucrarea sa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite