Cele mai haioase şi ciudate metode de contrabandă descoperite la frontiera româno-moldoveană

Cele mai haioase şi ciudate metode de contrabandă descoperite la frontiera româno-moldoveană

Metode neobişnuite de contrabandă FOTO Poliţia de Frontieră

Ingeniozitatea de care dau dovadă contrabandiştii de la frontiera de est este deseori debordantă. Nu de puţine ori, însă, se ajunge, în goana nebună de a păcăli vameşii, la situaţii cu totul neobişnuite, care stârnesc pur şi simplu hazul.

Zilnic, la frontiera de est a României sunt descoperite cantităţi însemnate de produse de contrabandă, de la alcool şi deja obişnuitele ţigări fără timbru, până la droguri de mare risc. Însă dincolo de tipul sau de volumul produselor confiscate, nu de puţine ori sare în ochi metoda folosită pentru a păcăli vigilenţa vameşilor.

Deseori, efortul de a ascunde marfa în cele mai neobişnuite locuri pare să fie (şi chiar este) mult mai mare decât câştigul preconizat din revânzarea bunurilor traficate, după cum rezultă din exemplele prezentate în articolul de faţă.

Sarmale cu tutun, la borcan

În primăvara lui 2015, vameşii de la Oancea (judeţul Galaţi) au făcut cea mai neobişnuită captură de produse de contrabandă. În portbagajul unei Dacii hârbuite, condusă de un basarabean ce dorea să intre în România, au fost găsite cinci borcane cu sarmale în foi de viţă care s-au dovedit în final a fi altceva decât păreau.

De fapt, sarmalele înveleau şi câteva zeci de pachete de ţigări bine stivuite în mijlocul vaselor. Şi mai interesant este că tot cu ţigări fără timbru erau burduşite şi cinci franzele, probabil ca să fie meniul complet.

Găina care „naşte“ inele din aur

Deşi se ştie că găina care naşte pui vii a avut în presa românească un moment de glorie unic, găina care naşte inele din aur nu este nici ea cu nimic mai prejos, chiar dacă presa a ignorat-o.

Minunea a fost descoperită în 2008, tot la vama Oancea, atunci când un cetăţean basarabean a fost luat la întrebări cu privire la actele sanitar-veterinare pentru cele trei găini vii pe care încerca să le introducă în România. La un moment dat, una dintre orătănii s-a dezlegat şi a luat-o la fugă. Sub privirile consternate ale vameşilor, din... dosul păsării au început să se rostogolească, zornăind, 20 de inele din aur, pentru care nu existau documente.

Nataşa şi secretul ei ruşinos

Inovaţia cu găina a fost bătută, însă, în vara lui 2015, de o jună basarabeancă pe nume Nataşa, care a ascuns o cantitate frumuşică de giuvaericale (circa 300 de grame de bijuterii, care ulterior s-au dovedit că au fost furate), în părţile ei intime.

Descoperirea a fost făcută de vameşii de la Albiţa, pe fondul unei întâmplări. Tânăra femeie era destul de agitată în timpul controlului de rutină al bagajelor, ceea ce a condus la suspiciunea că ar ascunde ceva. Oamenilor legii le-a atras atenţia un şnuruleţ prins cu leucoplat de abdomenul femeii, care şnuruleţ mergea către ceva mai jos, unde i se pierdea urma.

După un scandal de toată frumuseţea, din inedita ascunzătoare au fost scoase la lumină 300 de grame de aur, care fuseseră sustrase din casa unui cetăţean rus unde tânăra Nataşa lucrase o vreme ca îngrijitoare.

Un buştean de ţigări, vă rog!

Potrivit pachetării standard, ţigările se vând la pachet, cartuş sau bax (în ordinea crescătoare a cutiilor). Ei bine, un şofer de camion din Bulgaria nu a fost de acord cu pachetarea standard şi a adăugat un multiplu: buşteanul!

În 2009, în camionul lui încărcat cu buşteni din pin roşu (un lemn, de altfel, foarte valoros) a fost găsit, la Giurgiuleşti, un buştean fals în care se aflau peste 5.000 de pachete de ţigări.

Bastonul cu cocaină

În 2007, printr-o întâmplare, în vama Albiţa a fost capturat un transport de cocaină mai puţin obişnuit. Marfa era ascunsă în corpul unui baston din lemn purtat de o persoană în vârstă. Poate că vameşii n-ar fi descoperit transportul dacă – ghinion pentru traficant – bastonul nu s-ar fi fisurat şi n-ar fi lăsat o dâră prăfoasă.

În interiorul obiectului se aflau circa 600 de grame de droguri de mare risc.

Marijuana pentru măgari

În urmă cu patru ani ani, la Vama Albiţa a fost cât pe ce să se nască un concept inedit cu privire la furajarea măgarilor de pe Valea Trotuşului. Contrariaţi de faptul că în portbagajul unui autoturism cu număr de Bacău se afla un balot cu lucernă, poliţiştii de frontieră au cerut explicaţii, prilej cu care au aflat că furajele erau pentru... măgarul proprietarului maşinii.

Neîncrezători din fire, au scotocit prin hrana urecheatului, prilej cu care au descoperit, printre multe alte fire de iarbă, 200 de grame de marijuana. Deci tot un fel de iarbă.

Vodcă la radiator

Trei tineri din Brăila au încercat, în 2012, să facă un profit din comerţul transfrontalier cu vodcă. Cum cantitatea este limitată legal, la frontieră, la doar un litru de persoană, ei au umplut radiatorul  unui microbuz cu vodcă vrac din Moldova cu scopul de a o revinde în localitatea de baştină.

Din păcate pentru ei, au fost prinşi după ce poliţiştii de frontieră au constatat că în jurul maşinii duhneşte a cârciumă. Cum maşina a fost confiscată pentru contrabandă, expresia „a chetui averea pe băutură” a căpătat, iată, noi semnificaţii.

Deltaplanul cu ţigări

Deoarece nu-i deloc uşor să introduci marfă de contrabandă într-un avion de linie, dar şi pentru că între Cahul (Republica Moldova) şi Scânteieşti (Galaţi) nu circulă nicio cursă avio, traficanţii de ţigări s-au gândit că ar fi fost oportun să-şi înfiinţeze propria linie aeriană, deservită de motodeltaplane.

Afacerea a funcţionat cu succes câteva luni, însă, ca la orice companie de profil, era doar o chestiune de timp până la producerea primei catastrofe aviatice. În mai 2011, un motodeltaplan încărcat cu ţigări s-a prăbuşit pe un câmp de lângă Galaţi. De regulă, pilotul (care era basarabean) paraşuta ţigările noaptea şi se întorcea peste Prut, însă de data aceasta o defecţiune tehnică i-a pus capăt afacerii, dar şi vieţii.

Cu consignaţia sub fustă

În urmă cu şase ani (în aprilie 2009), poliţiştii de frontieră de la Giurgiuleşti aveau să descopere o rochie cu totul deosebită (la care nici cel mai inventiv creator de modă nu s-a gândit) pe o femeie care intenţiona să intre astfel „echipată” în România.

Femeia se mişca destul de greu, deşi părea destul de tânără (sub 30 de ani), aşa că a fost percheziţionată în amănunt. Astfel, s-a descoperit că rochia acesteia era căptuşită, pe întreaga suprafaţă, cu locaşuri speciale în care erau ascunse mărfuri cât într-o întreagă consignaţie: 60 de inele din aur, 40 de perechi de cercei din acelaşi metal preţios, 20 de brăţări, 100 de pachete de ţigări, 10 cutii cu icre negre şi 2.000 de dolari cash.

Vodca din cauciucuri

O grupare din Galaţi îşi făcuse un obicei să aducă vodcă rusească (pe care o vindeau la un bar din Fileşti), pe la Giurgiuleşti şi Oancea, ascunsă în cauciucurile cu anvelopă de la un microbuz. Probabil de aici şi expresia „merge o vodcă”, pentru că din altă parte n-are cum să vină!

Cu siguranţă că n-ar fi fost prinşi niciodată dacă, în 2010, după zeci de curse făcute (!) unul dintre vintilele unei anvelope n-ar fi cedat pe neşteptate, chiar în vamă, stropind betonul cu o cantitate apreciabilă de alcool. Au fost prinşi şi au rămas şi fără ruta comercială, dar şi fără microbuz, care a fost confiscat.

Lanseta de peste Prut

În anul 2011, o grupare de traficanţi pasionaţi de pescuit la Prut a fost capturată la Româneşti (Botoşani). Traficanţii foloseau lansete cu plumb mare şi fir rezistent (ca pentru somn de peste suta de kilograme), pe care le „catapultau” pe malul basarabean. Acolo, complicii lor legau coletele cu ţigări de contrabandă de fir, iar acesta era mulinat frumuşel până în România. Simplu şi eficient.

Din păcate pentru ei, în zonă în zonă a fost activat sistemul de termoviziune, aşa că pescarii de ţigări au fost descoperiţi chiar şi în întunericul dens al nopţii.

Vă mai recomandăm şi:

Metoda inedită a unor contrabandişti care au scăpat ani în şir de poliţişti. Ce pedepse simbolice au primit

Maşinile ANAF-ului şi Poliţiei, blocate în trafic de un interpus care i-a ajutat pe şoferii a două microbuze pline cu ţigări de contrabandă să se facă nevăzuţi

VIDEO Peste 12 tone de alcool etilic ce urma să ajungă prin contrabandă în UE, confiscate în zona de frontieră

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: