Cele mai ciudate aşezări locuite din lume. De la comunităţi care au rezistat milenii la capricii arhitectonice moderne

Cele mai ciudate aşezări locuite din lume. De la comunităţi care au rezistat milenii la capricii arhitectonice moderne

Cappadocia (Turcia) este una dintre cele mai ciudate aşezări locuite FOTO Arhiva Adevărul

Topul include aşezări construite fie în locuri aproape inaccesibile, fie realizate din materiale complet neaşteptate sau camuflate ingenios. Toate au ajuns în timp destinaţii turistice importante, de standard mondial.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale  civilizaţiei ţine de capacitatea comunităţilor umane de a controla  habitatul prin construirea de locuinţe şi de aşezări. Însă nu toate locuinţele şi nu toate aşezările sunt la fel. Unele ies din tipare fie prin amplasamentul special (în locuri neconvenţionale sau extrem de izolate), fie prin arhitectura surprinzătoare.

În  materialul de faţă vă propunem câteva dintre cele mai ciudate aşezări umane încă locuite. Unele au rezistat mileniilor, altele au câteva sute de ani, dar există şi câteva care ţin de epoca modernă.

Micro-naţiunea Sealand

O aşezare cu totul aparte este Sealand, un fost fort marin, de tip Maunsell, construit în al Doilea Război Mondial. Este situat la 13 km depărtare de insula Marii Britanii, fiind în afara apelor teritoriale ale oricărei ţări. Maiorul britanic Paddy Roy Bates a ocupat platforma în septembrie 1967 şi, împreună cu asociaţii şi familia sa, au pretins că este un stat suveran independent, o micro-naţiune.

De atunci, a avut o istorie agitată, incluzând o „invazie” (muncitori britanici au intrat în pretinsele ape teritoriale ale Sealand, fiind alungaţi cu focuri de armă), o criză cu ostatici (Alexander Achenbach împreună cu mercenari nemţi au atacat zona şi l-au reţinut pe fiul lui Bates), o criză diplomatică minoră între Germania şi Anglia, bătăi pentru putere (diferiţi indivizi au dorit să preia conducerea Sealand, există chiar şi un „guvern în exil" în Germania), sau scandaluri cu paşapoarte (în 1997 existau 150.000 de paşapoarte ilegale în circulaţie).


În prezent, Principatul Sealand este căminul a câtorva îngrijitori, în timp ce prinţul Michael (Bates), Regent al Sealand, locuieşte în Essex. În trecut, Sealand a avut paşapoarte şi monedă proprie, ba chiar a fost reprezentat şi la diferite evenimente sportive internaţionale.

Matmâta - Tunisia

La 355 km de capitala Tunisiei se află bizar aşezare antică Matmâta. În urmă cu peste două milenii, locuitorii au săpat galerii şi tuneluri în pământ, stabilindu-şi căminul în subteran. Deşi este o aşezare străveche, a rămas necunoscută publicului larg până la filmul „Star Wars” (seria veche), când zona s-a transformat, pentru perioada filmărilor, în casa lui Luke Sky Walker, personajul principal jucat de Harrison Ford.


Legendele spun că locuitorii şi-au săpat aceste galerii pentru a se ascunde de invadatorii egipteni sau că tunelurile au fost iniţial peşteri ale unor monştri din deşert, care au dispărut în timp. Cea mai faimoasă locuinţă este hotelul Sidi Driss, unde cazarea costă circa 20 dolari pe noapte.

Setenil De Las Bodegas - Spania

Aşezarea Setenil De Las Bodegas din provincia spaniolă Andaluzia are peste 2.500 de ani vechime şi s-a tot extins de-a lungul râului Trejo. Locuitorii au săpat grote şi terase în pereţii strâmtorii naturale, stabilindu-şi căminul în aceste cotloane, pe mai multe etaje.

Aceste locuinţe au fost construite şi refăcute de-a lungul secolelor, fiind ocupate şi în ziua de astăzi. În anumite locuri sunt case care au deasupra lor mii de tone de piatră.

Ponte Vecchio - Italia

Podul Vechi, după cum i-ar fi traducerea, este în Florenţa şi datează în forma actuală din anul 1345. Uimitor este că acesta încă mai găzduieşte magazine pe suprafaţa sa, iar multe dintre spaţii conţin şi apartamente ascunse de privirile turiştilor.


Iniţial erau numai măcelării pe acest pod, din cauza uşurinţei de arunca resturile în râu. Din 1593 s-a interzis prezenţa măcelarilor pe pod, iar clădirile au fost preluate de vânzătorii de aur şi bijuterii - tradiţie ce persistă şi în prezent.

John o' Groats - Marea Britanie

Farul Duncansby Head este cel mai nordic punct al insulelor Marii Britanii şi este la 2,5 km de sătucul John o' Groats. Satul este cel mai îndepărtat punct faţă de Land's End Cornwall, aşezare din extremitatea sudică a ţării. Între cele două localităţi este cea mai mare distanţă liniară de pe Insulele Britanice: 1.350 km pe cel mai direct drum.

Pe perioada verii, John o' Groats reprezintă o destinaţie superbă, dar în timpul iernii este un loc dur şi necruţător. Zăpada şi ceaţa densă sunt aproape în fiecare zi, iar satul cu 300 de locuitori este complet izolat.

Casa do Penedo - Portugalia

Casa este situată în munţii Fafe, în nordul Portugaliei. Datând din 1974, iniţial a fost locuinţa de vacanţă a unui inginer din oraşul Guimarães. Constructorul a fost inspirat de spaţiul dintre patru blocuri de piatră, pe care le-a unit cu ziduri. Deşi nu pare din afară, interiorul este foarte spaţios, fiind decorat în stil rustic.

Deoarece este izolată, casa a fost ţinta repetată a furturilor şi vandalismului. Iar designul său neobişnuit a atras mulţi turişti curioşi care se uitau pe ferestre şi încercau să intre neinvitaţi.

Mănăstirea Roussanou - Grecia

Meteora, tradus prin „suspendat în aer”, este descrierea aşezămintelor monahale greceşti construite pe stâlpi de stâncă aproape netezi în vârf. Aceştia pot ajunge chiar la 400 de metri înălţime, fiind rezultatul eroziunilor masivilor muntoşi Olimp şi Ossa. Cea mai faimoasă mănăstire dintre toate cele construite în vârful acestor stânci, este Roussanou, veche din 1545.


Între 1730 şi 1937 mănăstirea a fost nelocuită, dar icoanele şi bijuteriile religioase au rămas intacte, însă după ce Grecia a fost ocupată de nemţi în 1941, Roussanou a fost jefuită de nazişti. Din 1988, Mănăstirea Roussanou este căminul unui grup restrâns de măicuţe.

Cappadocia - Turcia

Această aşezare bizară, dar uimitor de frumoasă, este în regiunea Anatolia şi se păstrează intactă în Turcia modernă a zilelor noastre. Cappadocia este monument UNESCO, despre atestat de documente din secolul 6 î.Hr., încă de atunci fiind descrisă ca una dintre cele mai vechi regiuni ale Imperiului Persan.

În orăşelul Goreme din această regiune, depozitele de gresie s-au erodat de-a lungul timpului, căpătând forme spectaculoase. Acestea au fost sculptate de către localnici şi transformate în locuinţe, biserici, chiar şi o secţie de poliţie. Peste 2.500 de oameni locuiesc în Goreme, care este una dintre cele mai faimoase destinaţii turistice din Turcia.

Xuankong Si - China

Muntele Heng  din provincia chineză Shanxi este unul dintre cei cinci munţi sacri. Xuankong Si este lipită de baza acestui munte, numele traducându-se prin „mănăstirea din mijlocul aerului", adesea numită şi „mănăstirea suspendată”.

Construită în anul 491, încă stă agăţată de stâncă datorită tehnicilor inginereşti străvechi, care sunt de mare interes pentru arhitecţii moderni. Mânere orizontale au fost săpate în versantul muntelui, care servesc drept puncte de ancorare. Bucăţi de lemn masiv au fost introduse în scobiturile din stâncă, iar adâncimea săpăturilor şi tăria lemnului au furnizat o fundaţie temeinică. Sunt îndeajuns de multe astfel de suporturi, încât unul dintre ele să poată fi scos pentru reparaţii, fără a afecta întreaga structură.

Al Hajarah - Yemen

Oraşul este datat din secolul XII şi a fost construit peste roci şi minerale ieşite la suprafaţa pământului (fenomen cunoscut sub numele de „afloriment”) în munţii Haraz. Aşezarea izolată şi-a păstrat cultura şi tradiţiile chiar şi în zilele noastre.

Casele cu mai multe niveluri din Al Hajarah au evoluat în timp, fiind mărite şi refăcute de-a lungul secolelor, astfel că au ajuns să acopere complet partea de sus a aflorimentului. Din cauza îngrămădelii de construcţii, străzile sunt foarte înguste, iar unele clădiri par să se balanseze periculos pe marginea stâncilor.


Vă mai recomandăm şi:

Cele mai ciudate restaurante din lume. Lista localurilor-toaletă, a cârciumilor-puşcărie şi a mâncărurilor total bizare 

Ce s-a ales de cabana din codrul Adam, unde mergea Nicolae Ceauşescu pentru partidele de vânătoare la mistreţi

Ce sunt puţişoarele cu mac: reţeta şi subtilităţile lingvistice ale vechii şi controversatei mâncări româneşti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: