Cel mai tânăr comandant de pluton din Jandarmeria Galaţi este femeie şi are doar 23 de ani. „Nu mă tem de misogini“

Cel mai tânăr comandant de pluton din Jandarmeria Galaţi este femeie şi are doar 23 de ani. „Nu mă tem de misogini“

Maria Georgiana Ailoaie FOTO Arhiva personală

Sublocotenentul Maria Georgiana Ailoaie (23 de ani) este absolventă a Academiei de Poliţie, promoţia 2019, şi a fost repartizată la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Dunărea de Jos“ Galaţi, unde ocupă funcţia de comandant de pluton în cadrul detaşamentului Tecuci.

Atunci când o vezi pe Maria Georgiana Ailoaie (23 de ani) în haine civile, n-ai zice că şi-a ales o meserie dură, de arme, considerată până de curând ca fiind exclusiv pentru bărbaţi. Şi totuşi, deşi delicată şi elegantă, dar fermă şi serioasă, tânăra este proaspăt sublocotentent după ce a absolvit Facultatea de Jandarmi, promoţia 2019, de la Academia de Poliţie. Mai mult decât atât, ea este, oficial, cel mai tânăr ofiţer din Jandarmeria Galaţi.

De loc din celebra localitate viticolă Odobeşti, judeţul Vrancea, Maria mărturiseşte că a ales să lucreze la Jandarmeria Galaţi cu chibzuinţă. Ne-a spus că, deşi a avut posibilitatea să aleagă şi alte locuri din ţară, a preferat oraşul dunărean deoarece – oarecum surprinzător pentru localnicii care „cântă“ mereu „aria nemulţumirii“ – ea iubeşte Galaţiul.

E drept, a avut ocazia să cunoască destul de bine şi colectivul inspectoratului, în anii de practică făcuţi în cadrul unităţii din Galaţi, familiarizându-se atât cu lucrurile care ţin de latura profesională, cât şi cu oraşul şi cu judeţul în ansamblu. Şi ar mai fi un aspect în alegerea făcută, deloc de neglijat: logodnicul Mariei este gălăţean get-beget.

Singura din familie care a ales cariera militară

După cum recunoaşte fără să ezite, Maria nu consideră că îşi cunoaşte meserie la perfecţiune şi spune că, în mod evident, provocările meseriei abia încep. Atâta doar că încep cum nu se poate mai frumos. Maria tocmai ce a fost repartizată pe funcţia de comandant de pluton la Detaşamentul 4 Jandarmi Tecuci, subunitate care, spun cei de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ), „avea nevoie de un suflu tânăr, mai ales în exercitarea actului de comandă la nivelul subunităţii“.

Şi, uite-aşa, Maria Georgiana Ailoaie a devenit şi cel mai tânăr comandant de pluton din istoria Jandarmeriei Galaţi, ba chiar unul dintre cei mai tineri din istoria armei la nivel naţional, o postură care, fără îndoială, nu este doar onorantă, ci şi purtătoare a unei răspunderi considerabile. Asta cu atât mai mult cu cât jandarmii români trec de vreun an printr-o uşoară criză de imagine, iar recâştigarea încrederii oamenilor este aşteptată mai ales din partea noilor generaţii de absolvenţi.

Maria ştie bine de tot la ce se înhamă şi mărturiseşte că, dacă i s-ar da posibilitatea să se întoarcă în timp, în perioada de imediat după absolvirea liceului, ar opta fără să ezite pentru acelaşi drum în viaţă. „Am ales cariera de jandarm deoarece vreau să-mi demonstrez că pot mult mai mult şi că pot face faţă, cu brio, unei meserii dominate de bărbaţi“, a mărturisit sublocotenentul Maria Georgiana Ailoaie.

Alegerea ei poate părea neobişnuită şi dacă luăm în calcul faptul că nimeni din familia ei nu a mai urmat, până acum, o carieră militară. Însă tânăra vrea să fie, în tot ceea ce face, o deschizătoare de drumuri.

„Sunt singura din familie care a ales cariera militară şi mă mândresc cu acest lucru. Ai mei s-au mirat la început când le-am spus ce facultate vreau să fac, dar m-au susţinut şi m-au încurajat. Vreau să fie mândri de cariera mea. Mă voi strădui să ating excelenţa atât în profesie, cât şi în viaţa personală. Şi sper să-mi iasă aşa cum vreau“, a mai spus Maria.

Mituri despre militari, demontate

În acelaşi timp, tânăra este pe deplin conştientă că n-o să-i fie tocmai simplu în cariera pe care şi-a ales-o. „Nu este uşor să fii femeie într-un sistem militar. Provocările sunt permanente, cerinţele sunt mari, viaţa militară, în general, este dură, dar acest lucru nu mă descurajează, ba din contră, mă ambiţionează şi mai tare. Vreau să rămân serioasă, respectuoasă şi ambiţioasă, dar în acelaşi timp, pozitivă şi optimistă. Acestea sunt, cred eu, valorile care mă însoţesc permanent în viaţa personală şi în activitatea profesională, făcând din mine un om motivat şi eficient“, se autocaracterizează tânăra. 

Întrebată despre proverbialul misoginism din instituţiile militare, Maria a ţinut să ne asigure că totul este doar o legendă şi că, de fapt, lucrurile sunt complet diferite.

„Abia aştept să îmi cunosc plutonul şi sunt sigură că voi avea multe de învăţat de la colegii mei. Nu mă tem absolut deloc de reacţii misogine sau legate de tinereţea mea. Probabil că aşa se vede milităria dinspre lumea civilă, însă realitatea este cu totul alta. În instituţiile militare nu contează dacă eşti bărbat sau femeie. Contează gradul, funcţia, respectarea legilor şi a regulamentelor, plus calităţile umane. Există multe mituri despre militari, dar care nu au nicio acoperire reală“, ne-a mai mărturisit proaspătul sublocotenent Ailoaie.

„Avem o tradiţie care trebuie menţinută“

Numirea la comandă a sublocotenentului Maria Georgiana Ailoaie s-a făcut în primele zile ale lunii august, printr-o ceremonie specială. După ce a prezentat-o în faţa cadrelor unităţii, colonelul Dănuţ Vasilică, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ Galaţi), i-a urat mult succes în carieră, a sfătuit-o să ia decizii bune şi bine chibzuite şi, extrem de important, să fie „imparţială şi dreaptă în tot ceea ce întreprinde“. De asemenea, colonelul a ţinut să-i atragă atenţia că povestea cu „bastonul de mareşal“ este valabilă şi în cazul de faţă.

„Majoritatea ofiţerilor din comanda Jandarmeriei Galaţi au plecat din Cazarma Tecuci, locul unde s-au format generaţii întregi de militari de nădejde. Avem o tradiţie care trebuie menţinută“, a punctat inspectorul-şef care, merită să fie amintit, şi-a început cariera militară în iulie 1995, pe funcţia de comandant de pluton recruţi (armata încă era obligatorie) la Batalionul 27 de Jandarmi din Tecuci.

Şi comandantul Detaşamentului 4 Jandarmi Tecuci, maiorul Gheorghe Bălţătescu, s-a arătat încântat de noua colegă, afirmând că se simte onorat că un tânăr absolvent al Academiei de Poliţie este repartizat la subunitatea sa, „mai ales că în Tecuci se simţea nevoia unui ofiţer tânăr“. Comandantul subunităţii a asigurat-o că o va sprijini în exercitarea actului de comandă, o va îndruma şi îi va împărtăşi multe dintre secretele meseriei, astfel încât să îi uşureze acomodarea cu detaşamentul şi cu plutonul.

Sublocotenentul Maria Georgiana Ailoaie ne-a mai mărturisit că este ferm convinsă că acomodarea îi va fi relativ uşoară la Tecuci, mai ales că localitatea ei natală se află la o distanţă de mai puţin de o oră de mers cu maşina, mai exact la 47 de kilometri. De altfel, oraşul Tecuci se vede ca-n palmă, în zilele senine, de pe cunoscuta şi pitoreasca Măgură a Odobeştiului.

Vă mai recomandăm şi:

Italianca de 21 de ani care munceşte ca voluntar la SMURD. „Datoria faţă de semenul meu este mai importantă decât problemele mele“

Olimpicul care visează să descopere leacul pentru cancer. ”Este satisfacţia că rezolvi o problemă complicată“

Copilul campion naţional la două materii din afara programei şcolare: astronomie şi şah. „Vreau să fiu tratat cu respect“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: