Ce s-a ales de cabana din codrul Adam, unde mergea Nicolae Ceauşescu pentru partidele de vânătoare la mistreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabana „Stroiu” se află în proprietatea Romsilva şi, după o perioadă în care a  fost deschisă pentru public (mai ales pentru grupuri de vânători), a revenit într-un circuit închis. Poate fi rezervată doar pentru evenimente speciale, cu aprobare de la Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Aflată într-un codru secular din apropiere de satul Adam (din comuna gălăţeană Drăguşeni), cabana de vânătoare „Stroiu” de-abia mai aminteşte de faima de dinainte de 1989, când devenea, cel puţin odată pe an, locul de unde dictatorul Nicolae Ceuşescu conducea România.

Deşi a fost renovată de câteva ori în ultimele trei decenii (acoperişul din ţiglă fiind schimbat cu unul din tablă, iar tâmplăria din lemn cu termopan) cabana şi-a pierdut misterul de altădată, fiind acum un banal „mijloc fix”, cu circuit intern, din patrimoniul Romsilva.

„Ce era cândva aici...”

Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de vremurile de dinainte de 1989, atunci când Nicolae Ceauşescu venea cel puţin odată pe an la cabana Stroiu, iar toată suflarea satelor din vecinătate (Adam, Ştieţeşti, Drăguşeni, Nicopole, Bălăbăneşti, Ciureşti, Bălăşeşti, Rădeşti etc) era convocată la muncă pentru a-i face pe plac dictatorului.

Trebuie spus că amintitul complex cinegetic a fost construit în anii 1979- 1980, din elemente de zidărie cu mortar de ciment, cu parter, un etaj, iar la subsol o pivniţă. La început erau trei dormitoare, din care două la etaj şi unul la parter, fiind destinată să servească pentru şederea şefului statului la acţiunile de vânătoare organizate pe fondul de vânătoare. Ulterior, însă, clădirea a fost extinsă pentru a putea găzdui şi suita dictatorului.

„Îi plăcea să împuşte mistreţi pentru trofee. Se ştie asta. Venea aici cu o suită formată din mai-marii ţării. Era tot cam face acum Ţiriac cu vânătorile lui organizate. Se împuşcau câte o sută şi ceva de mistreţi, se mânca, se bea, se chefuia. Ce era cândva aici...”, îşi aminteşte localnicul Spiridon Codreanu.

Sute de oameni erau adunaţi să facă pădurea şi câmpurile „lună”, dar şi să adune vânatul în bătaia puştii dictatorului, iar pentru a face mâncare şi a servi erau mobilizaţi cei mai buni bucătari şi chelneri.

Se povesteşte chiar că la un moment dat ar fi fost amenajată o cale ferată secretă (nu era trecută pe nicio hartă) pentru ca trenul special al lui Ceauşescu să ajungă până aproape de pădure. În vremurile noastre, din ce spun localnicii, linia ferată s-a furat.

Locuri minunate, deloc exploatate

Pădurea de la Adam şi în special zona unde se află cabana Stroiu arată extraordinar, mai ales la începutul toamnei, când frunzele încep să se coloreze în toate nuanţele posibile.

image

Cabana Stroiu şi pădurea Adam FOTO C Crângan

Din păcate, însă, frumuseţea locului şi cabana de vânătoare nu sunt deloc exploatate de statul român (care deţine în proprietate totul, prin Romsilva). Până acum doi ani, cabana era o atracţie pentru vânătorii străini, care venea şi pentru bogăţia vânatului, dar şi pentru a vedea unde îşi făcea Ceauşescu partidele de vânătoare.

Acum, cabana este cu circuit închis, doar cu o aprobare specială de la minister putând fi închiriată. „Am înţeles că o închiriază doar pentru anumite acţiuni. Partide de vânătoare nu se mai fac. Înainte, veneau nemţii, austriecii, polonezii. De vreo doi-trei ani, nu mai vine nimeni. Vânat este, s-au înmulţit mistreţii şi ne fac probleme, distrug culturi. Se mai găsesc căprioare, cerbi lopătari, iepuri”,  spune Dumitru Vintilă, primarul comunei Drăguşeni.

Cum se ajunge în zonă, ce atracţii mai sunt

Cabana Stroiu este situată în comuna Drăguşeni, lângă satul Adam (la circa 25 de kilometri de Bârlad), în partea de nord a judeţului Galaţi. Cel mai uşor se poate ajunge acolo dinspre municipiul Tecuci ( aflat la 45 km), pe soşeaua de asfalt ce trece prin satele Matca, Corod, Blânzi, Bratuleşti, Nicopol, Fundeanu, Ştieţeşti.

image

Intrarea la cabana Stroiu FOTO C Crângan

Drumul este asfaltat până la doi km de cabană, fiind urmat de o porţiune pietruită, pâna la obiectiv. Din municipul Galaţi (95 km) se poate ajunge pe soşeaua (DN24D) care trece prin satele Cuca, Băleni, Vârlezi, Drăguşeni, Fundeanu, Ştieţeşti.

De asemenea, se poate ajunge şi din municipiul Bârlad, pe ruta Trestiana, Griviţa, Bălăbăneşti, Bursucani, Drăguşeni, Fundeanu, Ştieţeşti.

Ca puncte de atracţie existente în zona ar fi de menţionat un stejar secular care ar data din timpul domniei lui Ştefan Cel Mare, iar la circa 5 kilometri se află Mănăstirea Adam (care pe vemea comuniştilor a fost transformată în CAP Tractorul Roşu). Deloc lipsit de importanţă este că în zonă, pe o rază de 30 de kilometri sunt cel puţin cinci amenajări piscicole de înalt standard, folosite inclusiv pentru competiţii internaţionale de pescuit sportiv.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite