Ce este libertatea psihologică şi ce ne condiţionează să ne-o manifestăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi cad pradă viciilor, cum ar fi fumatul, alcoolul, jocurile de noroc sau jocurile pe calculator, acestea ajungând să ne controleze viaţa. Deşi ne fac rău, chiar ne îmbolnăvesc la un moment dat, nu reuşim să ne debarasăm de acestea pentru că voinţa noastră este mai slabă decât puterea pe care o exercită asupra mentalului nostru aceste programe negative.

Mulţi dintre noi nu vor să aibă gânduri negative, dar totuşi le au. Asta înseamnă că este ceva mai puternic decât voinţa noastră, care ne forţează cumva să avem acest gen de gândire.

”La nivel emoţional, multe persoane se întreabă de ce au emoţii extrem de negative, ca ură, gelozie, invidie, depresii şi angoase. Unii specialişti pot veni să spună că sunt o serie de factori exteriori care stau la baza acestor emoţii negative, dar adevărata cauză a acestor stări este în interiorul acestora”, explică psihologul Stelian Chivu.

Şi la nivel fizic există anumite ticuri şi vicii, cum ar fi fumatul, alcoolismul sau jocurile de noroc, care se dovedesc de multe ori mai presus de voinţa celui în cauză. Pentru a afla cauza problemei, este bine să aruncăm o privire la persoanele care au succes şi, mai ales, la ce stă în spatele acestuia.

O astfel de persoană este foarte puternică la nivel interior şi tot ceea ce îşi propune, finalmente reuşeşte să facă. Dacă vorbim din punct de vedere material, va reuşi să găsească mereu căi sau modalităţi pentru a-şi asigura legal siguranţa financiară şi a putea face apoi ceea ce doreşte.

”Emoţional, o persoană puternică îşi controlează stările, iar din punct de vedere mental reuşeşte să îşi controleze permanent şi gândurile, altfel succesul nu se poate materializa. Nu vom vedea niciodată pe cineva după o lungă depresie sau un şir de evenimente anxioase care să aibă succes. Este o totală contradicţie”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Libertate mentală, emoţională şi fizică

Prin urmare, fiecare dintre noi trebuie să ajungă la ceea ce se numeşte libertatea psihologică. Libertatea de care ne bucurăm în lumea exterioară poate fi îngrădită, limitată sau condiţionată de banii pe care îi avem, de statutul social, de familie, anturaj sau societate, pe când libertatea interioară ţine doar de nivelul de conştiinţă al fiecăruia dintre noi.

”Atunci când găsim butoanele, acordurile necesare, putem accesa această libertate interioară. Concret, dacă ne referim la o persoană care gândeşte negativ o bună parte dintr-o zi, de fapt, nu gândeşte ea pentru sine, ci o fac programele mentale negative pe care le are, trăind stările negative de care se lasă dominată”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Libertatea psihologică este obţinută de către aceia dintre noi care au libertate mentală, libertate spirituală, pentru că şi aceasta poate fi îngrădită uneori de către dogme, libertate emoţională şi libertate fizică.

”Cu cât o persoană va avea un nivel de conştiinţă mai ridicat, cu atât aceasta va avea capacitatea de a face ceea ce vrea cu adevărat să facă, dar nu din prisma egoului. Pentru că fiecare dintre noi trebuie să acţioneze şi ecologic. Ce înseamnă asta? Dacă e să dăm un banal exemplu, ascult muzică tare, dar asta nu înseamnă că trezesc toţi vecinii, ci îmi cumpăr căşti. De asemenea, îmi plac ieşirile în natură, dar când ajung acolo sunt atent să nu arunc gunoaie sau să poluez cumva un curs de apă”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Acţionează, obţine rezultate şi dăruieşte

Secretul este ca fiecare dintre noi să înceapă o introspecţie la toate nivelurile, astfel încât să identifice programele mentale, stările şi condiţionările fizice care ne controlează, deturnându-ne permanent de la scopurile pe care le avem.

 ”Este important ca la o astfel de analiză să nu îmi fur singur căciula, în sensul de a minimiza anumite probleme pe care le am. Pe de altă parte, trebuie să încep să fiu pozitiv, să devin până la urmă un generator de pozitivitate pentru cei din jur, iar acest mod de a fi chiar ţine de propria persoană”, crede psihologul Stelian Chivu.

Mulţi îşi vor pune întrebarea cum fac deosebirea între gândurile şi emoţiile proprii şi cele ”împrumutate” din exterior. ”Structural, omul este puternic. Orice gând sau idee venită din exterior care îi spune că este slab şi limitat nu este a lui. El este manipulat, programat şi condiţionat de aceste programe mentale care nu îi permit să se recunoască pe sine”, explică psihologul Stelian Chivu.

Odată ce am depăşit aceste bariere, este important să începem cu paşi mici să ne recăpătăm libertatea psihologică, ajungând astfel să facem ceea ce ne dorim. ”Lucrurile, de fapt, sunt foarte simple. Când nu ne controlăm gândurile, este clar că altcineva le va controla, lucru care se întâmplă şi cu emoţiile. Fiecare dintre noi este dotat cu ceea ce are nevoie la nivel interior. Este important să acţioneze, să obţină rezultate şi să dăruiască, pentru că dacă va ţine doar pentru el, îşi va dezvolta egoul, ceea ce, din nou, nu este deloc bine”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite