Ce se întâmplă în creierul nostru când citim o carte frumoasă. Psiholog: „Lectura vindecă rănile emoţionale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititul este cea mai bună metodă de a-ţi menţine creierul sănătos şi de a-l face mai eficient. Psihologul Valentina Băjan a explicat pentru „Adevărul” că lectura, dincolo de faptul că ne transportă într-o altă lume, ne ajută să scăpăm de depresie şi ne maturizează emoţional.

Citirea unei cărţi captivante aduce schimbări substanţiale în buna funcţionare a creierului, determinând astfel o conectivitate mai mare la nivelul acestuia. Modificările se înregistrează în cortexul temporal stâng, care este asociată cu receptivitatea limbajului.

„Cititul ne poate pune în contact cu o altă realitate sau cu o altă viziune asupra lumii. Din punct de vedere cognitiv, atunci când citim şi încercăm să înţelegem ce scrie în acele pagini, în funcţie de tipul de lectură, gândirea ne este stimulată şi ne ajută la formarea de noi reţele neuronale. Plasticitatea creierului, flexibilitatea în gândire, crearea unor modalităţi de abordare a problemelor sunt influenţate în mare măsură de cantitatea de informaţie culeasă din cărţi”, ne-a explicat psihologul Valentina Băjan, psiholog.

Lectura tratează depresia

Muzica, dansul şi animalele de companie sunt cele mai bune soluţii pentru problemele sufleteşti, spun specialiştii. La rândul ei, lecturarea unei cărţi frumoase este un foarte bun „medicament” pentru cei care încearcă să se liniştească şi să se relaxeze. Toate efectele benefice aduse de citit durează până la cinci zile din momentul în care ai închis cartea.

Lectura este „medicaţia“ care se se poate administra pe termen îndelungat şi nu are efecte secundare.

image

„În strânsă legătură cu gândirea se află vorbirea precum şi alte forme de comunicare, ce pot fi îmbunătăţite prin intermediul creierului. Din punct de vedere emoţional, cititul îmbogăţeşte trăirile sufleteşti prin traspunerile în locul personajelor din cărţi, identificarea şi regăsirea în anumite tipologii. Poate ajuta la maturizarea emoţională a unei persoane, la găsirea unor modalităţi de vindecare a unor răni emoţionale sau pur şi simplu la relaxare”, ne-a spus Valentina Băjan, psiholog.

Creierul trebuie tratat ca un muşchi ce trebuie antrenat zi de zi, iar lectura este cea mai bună variantă, care te schimbă în bine şi îţi oferă o perspectivă optimistă asupra vieţii.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite