Ce sunt celulele gliale şi cum ne putem educa pentru a atinge starea de geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa încrederii în sine este una dintre problemele majore cu care se confruntă mulţi oameni. Eşecurile din viaţa personală şi profesională sunt principala cauza a stimei de sine scăzute, dar putem inversa procesul prin câţiva paşi simpli.

Încrederea în sine este o stare, dar şi un program mental, ce poate fi înnăscut sau dobândit în timpul vieţii. ”În momentul de faţă, stima de sine este o reală problemă la foarte multe persoane, este problema celor care au suferit mai multe eşecuri în viaţă, fie că vorbim de cea personală sau profesională. Această stare s-a manifestat în trecut, dar se derulează în prezent şi în funcţie de cum evoluează, ne construieşte viitorul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Lipsa încrederii în sine este una dintre cele mai frecvente probleme cu care societatea se confruntă în prezent. Persoanele care reuşesc în viaţă sunt cele care au fost capabile să treacă peste eşecurile cu care s-au confruntat şi să-şi crească stima de sine, obţinând până la urmă rezultatele pe care le doreau.

”Dacă o persoană are mai multe eşecuri, se demoralizează şi se instalează un program mental extrem de puternic, care îl va bloca ori de câte ori îşi va propune să facă ceva nou. Cel în cauză este convins că nu va reuşi să facă ce şi-a propus, indiferent ce ar face. Acest program mental se formează şi îl împiedică să acţioneze aşa cum ar trebui să o facă. În mod asemănător funcţionează şi energia succesului. O persoană care are succes priveşte orice provocare ca pe o oportunitate de a reuşi să facă din nou ce şi-a propus, se hrăneşte cu asta”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Când o persoană merge pe un program de nereuşită, adică porneşte un proiect cu gândul că nu va reuşi să îl ducă la capăt, celulele gliale, care ajută la transmiterea semnalelelor electrochimice dintre neuroni, îl vor bloca efectiv în ceea ce vrea să facă. Şi mai important de amintit este că într-o astfel de situaţie creierul îşi reduce fizic volumul. Gândirea pozitivă are efect invers, conducând la creşterea numărului de sinapse neuronale, ceea ce înseamnă că persoana respectivă îşi măreşte şi inteligenţa.

Cât de importantă este echilibrarea emisferelor cerebrale

”Când cele două emisfere cerebrale sunt în echilibru., în armonie, apare starea de geniu. Intuiţia, imaginaţia, creativitatea se manifestă excelent când sunt susţinute şi de partea tehnică, practică, a fiecăruia dintre noi. S-au făcut mai nulte studii, care arată că o persoană se manifestă într-una din emisferele cerebrale cam 120 de minute, după care trece în cealaltă emisferă. Recomandat este să ajungă prin exerciţiu să se manifeste, să acţioneze din ambele emisfere cerebrale în acelaşi timp”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Cei care au o stimă de sine scăzută au tendinţa de a recepta informaţiile negative, pentru că au avut mai multe eşecuri, nu reuşesc să iasă din starea negativă, ba chiar o amplifică şi o transmit mai departe şi altor persoane. Reuşesc chiar să facă din această atitudine negativă chiar o calitate. ”Ţi-am spus eu că o să meargă rău? Nu m-ai ascultat”, este doar una dintre expresiile folosite de cei care justifică astfel inacţiunea.

”Persoana care nu are încredere în sine crează nişte zone reflexogene în creier, care declanşează până la urmă o stare la nivel de act reflex. Aceste zone reflexogene vor crea tot felul de evenimente şi vor atrage persoane, care îi vor demonstra acestuia că a avut dreptate în gândirea sa negativă”, subliniază psihilogul Stelian Chivu.

Creierul fiecăruia dintre noi funcţionează ca un biocomputer. Informaţiile sunt absorbite de creier prin glanda pineală, care le transmite celorlalte glande prin sistemul endocrin, iar asta face ca noi să atragem în viaţa noastră evenimente pozitive sau negative, în funcţie de modul în care gândim.

Cum ne vindecăm

Primul pas spre creşterea stimei de sine este schimbarea modului de a gândi. Nu va fi uşor, dar fără acest element nu vom putea vorbi de o amplificare a încrederii de sine. ”La fel de important este să ne concentrăm pe soluţii, nu pe probleme. Asta face ca mintea noastră să caute idei inovatoare, în general soluţii pozitive la probleme, prin care vom obţine succesul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Pasul al treilea este ca persoanele cu stimă de sine scăzută să înceapă să trăiască în prezent, pentru că ei se gândesc în marea majoritate la trecut şi sunt sortiţi eşecului prin sistemele de credinţă negative pe care şi le-au format. Esenţial este şi ca persoanele cu o slabă încredere în sine să se înconjoare de oameni pozitivi.

”Treptat, respectivii vor ajunge la un nivel la care generează energia succesului şi este recomandat să dăruiască din ea şi celor care au nevoie. Când o persoană lucrează cu ea, va sesiza că apare un anumit tip de gând, o anumită stare, care pentru ea reprezintă butonul prin care poate accesa rapid succesul”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Şi postura corpului este importantă. Cei care merg mereu cu capul plecat, sunt aduşi de spate, sunt predispuşi la o stimă de sine scăzută şi intră, de regulă, în colimatorul infractorilor. ”Nu poate fi omis nici faptul că o persoană care îşi pune permanent la muncă creierul, va avea o minte extrem de dezvoltată şi stimă de sine înaltă. Secretul este deci să învăţăm continuu pe tot parcursul vieţii, pentru că o minte tânără înseamnă şi un corp tânăr”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite