Ce este şi cum ne poate afecta sănătatea aditivul alimentar E536, ferocianura de potasiu, din sarea de bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antiaglomerantul E536 este adăugat în sare într-o doză maximă admisă (prin reglementare europeană) de 20 de miligrame pe kilogramul de produs. În acelaşi timp, legislaţia UE (adoptată şi de România) stabileşte că doza zilnică admisibilă (DZA) nu trebuie să fie mai mare de 0,025 miligrame pe kilogram corp.

Pe etichete este scris, neutru, E536 (antiaglomerant) şi trece oarecum neobservat în uriaşa masă de „e-uri” care au invadat produsele alimentare. Denumirea chimică, însă, te poate pune serios pe gânduri, căci aditivul alimentar la care facem referire se numeşte ferocianură de potasiu.

Doar două silabe o despart de cianura de potasiu, faimoasa otravă cu miros de migdale omniprezentă în poveştile despre agenţii secreţi nazişti şi în romanele poliţiste. Ce-i drept, din câte dau asigurare cei care au elaborat documentaţia europeană prin care a fost acceptat pe lista aditivilor acceptaţi, ferocianura de potasiu nu are nici pe departe toxicitatea cianurii.

În schimb, chimiştii spun că pentru a transforma ferocianura de potasiu în cianură de potasiu (şi carbură ferică) este nevoie de prezenţa unui acid şi de încălzirea primului produs la temperatura de peste 100 de grade Celsius. Evident, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple cu sarea de bucătărie este destul de redusă, căci procesul de gătire nu presupune în niciun caz folosirea de acizi.

Ce este E536

Ferocianura de potasiu sau E536 este clasificată ca fiind o sare neutră. Este un agent de separare, stabilizator artificial, care are diverse utilizări în industrie. Este din ce în ce mai întâlnit în alimentaţie, prin introducerea sa în sarea iodată ca antiaglomerant.

De asemenea, se mai utilizează şi în cleirea albastră a vinurilor, un tratament antioxidant pentru vinurile predispuse la casarea ferică (o boală a vinului care-l face să devină tulbure, opalescent, în contact cu aerul). Produsul se vinde doar către persoane autorizate şi se prezintă sub formă de cristale galbene, monociclice, cu gust dulceag, puţin salin şi amar.

Cât de toxică este ferocianura de potasiu

Ferocianura de potasiu în sine este doar puţin toxică. Doza letală (LD50) calculată în laborator în urma experienţelor pe şoareci (şi înscrisă pe ambalajul produsului) este de 6,4g /kg. În echivalent, se poate deduce că o persoană cu greutatea de 70 de kilograme ar trebui să 44,8 grame de ferocianură de potasiu în stare pură pentru probabilitatea de deces să fie de 50%.

Cum în sare este adăugată în concentraţie maximă de 20 de miligrame per kilogram, rezultă că pentru a se ajunge la doza letală un om de 70 de kilograme ar trebui să mănânce într-un interval scurt de timp (cel mult 6 ore), o cantitate uriaşă de sare: 2,2 tone. Ceea ce este, evident, imposibil.

Ce spune Comisia Europeană despre E536

Comisia Europeană a fost interpelată în mai multe rânduri cu privire la motivul pentru care a autorizat folosirea E536, iar răspunsurile sale au fost de fiecare dată aceleaşi. Redăm în continuare, răspunsul primit, printre alţii, şi de europarlamentarul român Daciana Sârbu.

„Ferocianurile, ferocianura de sodiu (E 535), ferocianura de potasiu (E 536) şi ferocianura de calciu (E 538) sunt autorizate pentru a fi folosite ca antiaglomeranţi în sare sau înlocuitorii de sare până la un nivel de 20 mg/kg sare, în conformitate cu Directiva 95/2/CE(1) privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii.

Regatul Unit a implementat toate aspectele acestei directive. Folosirea ferocianurii de potasiu (E 536) în sare şi înlocuitorii de sare până la un nivel maxim de 20 mg/kg de sare este, prin urmare, permisă în Regatul Unit, spre deosebire de ceea ce se afirmă în întrebare.

În 1991, Comitetul Ştiinţific pentru alimentaţie a stabilit o doză zilnică acceptabilă (DZA) de 0,025 mg/kg greutate corporală. Această DZA nu poate fi atinsă decât consumând 75 g de sare (adulţi) sau 19 g sare (copii de 15 kg). Acest lucru nu este posibil în condiţiile unei alimentaţii normale.

Având în vedere utilizarea limitată a ferocianurii de potasiu şi expunerea limitată a consumatorilor la aceasta atunci când este folosită în sare, Comisia nu intenţionează să interzică acest aditiv alimentar.”

Ce spun medicii

Literatura medicală nu conţine prea multe lucruri legate efectele ferocianurii de potasiu asupra organismului uman.

„Deşi nu este mutagenă, aceasta poate provoca iritaţii, dacă este ingerată, inhalată sau în cazul în care vine în contact cu pielea. Cea mai bună soluţie în aceste situaţii este de a muta victima la aer curat sau spălarea zonei afectate cu apă din abundenţă. Este deosebit de toxică pentru organismele acvatice”, ne explică medicul Alexandru Botă.

Acesta este de părere că în privinţa dozei zilnice admisibile lucrurile nu sunt încă pe deplin studiate. Astfel, o persoană cu greutatea de 50 de kilograme ar ajunge la amintita DZA (0,025mg/kg) dacă ar consuma circa 70 de grame de sare în 24 de ore. În schimb, un copil de 10 kilograme poate ajunge la DZA consumând doar 14 grame de sare.

„Cantitatea este foarte mare, dar nu poate fi exclusă din ecuaţie pentru situaţiile accidentale. Din păcate, nimeni nu ştie ce i se poate întâmpla unei persoane care ajunge la o astfel de doză. Ce boli suplimentare riscă, în plus faţă de cele vasculare, şi care este potenţialul cancerigen. Este de studiat”, spune medicul.


Vă mai recomandăm şi:

Ce este şi cum ne afectează sănătatea aditivul alimentar E 252. Medic: „Încălzit la 400 de grade devine otravă curată”

Cum ne ferim de nitritul de sodiu, aditivul clasificat ca toxic şi folosit intens în industria cărnii: „Interacţionează cu proteina din alimente“

Ce efecte are asupra oamenilor aditivul alimentar E555 şi în ce produse se găseşte. Ce interdicţii a stabilit UE

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite