Cazul escrocului cu talent de actor, care a păcălit mai multe bătrâne vorbind pe mai multe voci

Cazul escrocului cu
talent de actor, care a păcălit mai multe bătrâne vorbind pe
mai multe voci

Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat de 30 de ani a fost condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. El îşi făcuse un obicei din a suna persoane în vârstă, pe care reuşea să le convingă să îi dea toţi banii pe care îi aveau în casă.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 8 octombrie, pe Ionel Duţan (30 de ani), un brăilean recidivist, la 4 ani de închisoare. Pedeapsa i-a fost redusă substanţial după ce Judecătoria Galaţi îl condamnase iniţial la 10 ani şi 4 luni de închisoare pentru şase fapte de înşelăciune.

Judecătorii instanţei superioare au decis rejudecarea cazului, reţinând în sarcina bărbatului o singură infracţiune de înşelăciune în formă continuată. Individul a fost obligat şi să le restituie victimelor peste 127.000 de lei, adică mai mult de 26.000 de euro. Individul a fost trimis în judecată pentru comiterea a şase înşelăciuni prin metoda ”Accidentul” comise în perioada iunie-noiembrie 2017.

Victimele lui Duţan au fost şase brăilence şi gălăţence, cu vârste cuprinse între 65 şi 79 de ani, pe care a reuşit să le păcălească cu talentul său de actor. Individul are abilitatea de a vorbi pe mai multe voci, iar în naivitatea lor victimele l-au crezut şi i-au dat toţi banii din casă. 

“Pentru a fi convingător, Duţan şi-a schimbat vocea şi s-a recomandat ca fiind <doctorul Barbu> de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, care i-a confirmat că fiul său a fost accidentat grav, necesitând o intervenţie chirurgicală la Bucureşti, dar că are nevoie de bani pentru a-l transporta. Persoana vătămată i-a confirmat că are în casă suma de 11.000 lei şi că o poate pune la dispoziţie, după care i-a precizat acestuia adresa unde locuieşte, pentru a veni să ridice banii”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.

În alte cazuri, şocul emoţional a fost atât de mare, încât bătrânele nu s-au mai gândit la altceva decât să îşi scape apropiaţii de necazurile în care intraseră.

“Pe fondul şocului emoţional, victima a fost convinsă de cele relatate de interlocutor, precizându-i acestuia că are în casă suma de 10.000 lei şi 1.000 euro. La cererea <medicului>, victima i-a comunicat adresa unde locuieşte (...) În această zonă, s-a întâlnit cu persoana vătămată şi a ridicat sumele de 10.000 de lei şi 1.000 de euro”, se menţionează în rechizitoriu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Bătrână, la un pas să fie escrocată prin metoda ”Accidentul”. Un şofer a descoperit înşelăciunea şi a anunţat Poliţia

„Regele” metodei Accidentul s-a ales cu 27 de ani de închisoare. Dialog halucinant între escroc şi un copil de 12 ani

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările