Caz revoltător într-o comună din Galaţi. Primarul a interzis unei tinere paralizate să se mute în localitate: „Nu primim persoane cu dizabilităţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Porumbaru şi primarul Ionel Boghiu FOTO Costel Crângan
Mihaela Porumbaru şi primarul Ionel Boghiu FOTO Costel Crângan

Situaţia discriminatorie are loc în comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi. Primarul se numeşte Ionel Boghiu, iar tânăra prinsă în acest vârtej birocratic absurd şi ilegal este Mihaela Porumbaru. Explicaţia oferită de edil este halucinantă: „Nu putem accepta persoane din alte localităţi decât cele care locuiesc deja pe raza comunei, pentru a le plăti de la bugetul local indemnizaţii sau alte beneficii sociale”.

Viaţa tinerei Mihaela Florica Porumbaru (22 ani) pare, în întregime, parcă desprinsă dintr-un film dramatic. Născută cu probleme medicale şi abandonată într-un orfelinat, ea nu a putut să meargă niciodată, fiind prizoniera scaunului cu rotile. Nu şi-a cunoscut părinţii (care locuiau în Dâmboviţa în momentul naşterii ei), nu ştie dacă aceştia mai trăiesc, iar în primii 18 ani de viaţă a locuit în mai multe centre sociale din Târgovişte şi Iaşi (unde a absolvit liceul), după care, în 2014, s-a pomenit că trebuie să se descurce singură.

Dat fiind că are nevoie permanentă de însoţitor (asistent personal el persoanei cu handicap), fata a fost ajutată o vreme de un văr, însă acesta s-a mutat din ţară, aşa că ea a rămas din nou a nimănui. Norocul ei s-a numit Asociaţia Bunul Samaritean, care i-a oferit, cu forme legale (un contract de comodat) un spaţiu de locuit şi toate cele necesare în centrul social pe care-l are în comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi.

Pentru un timp, cu ajutorul celorlor de la Bunul Samaritean (asociaţie condusă de familia româno-britanică Claire şi Ionel Melinte), Mihaela a avut parte de o viaţă aproape normală.

Însă totul avea să se năruie la începutul acestui an, când a aflat, cu stupefacţie, că nu poate să-şi stabilească domiciului la Nicoreşti deoarece primarul localităţii, Ionel Boghiu (PNL) refuză să-i elibereze adeverinţa necesară pentru schimbarea cărţii de identitate.

Solicitarea a fost trimisă Primăriei Nicoreşti la jumătatea lui ianuarie, iar răspunsul primit pe 30 ianuarie 2019 este stupefiant: „Primăria Nicoreşti nu va elibera niciun act pentru prelungirea reşedinţei sau stabilirea dumneavoastră în localitate, întrucât acest lucru ar însemna ca ulterior să solicitaţi şi indemnizaţie sau asistent personal de la primărie. Bugetul local al comunei nu poate susţine astfel de cheltuieli”.

Pentru a-şi justifica decizia, primarul de la Nicoreşti, Ionel Boghiu, a argumentat că şi aşa comuna are o mulţime de restanţe în plată. „Din cauza constrângerilor bugetare nu putem accepta persoane din alte localităţi decât cele care locuiesc deja pe raza comunei, pentru a le plăti de la bugetul local indemnizaţii sau alte beneficii sociale. În ultimele trei luni ale anului 2018 nu au fost achitate la timp indemnizaţiile şi salariile asistenţilor personali, din cauză că numărul beneficiarilor a crescut în cursul anului, iar veniturile nu au fost suficiente. Prin urmare, dorim să nu mai ajungem în această situaţie şi în anul 2019”, a spus Boghiu.

Acesta a recunoscut şi că deşi indemnizaţiile sociale (care sunt suportate în proporţie de 90% de la bugetul naţional şi doar 10% de la bugetul local) nu sunt plătite de trei luni la Nicoreşti, salariile funcţionarilor primăriei sunt la zi, după ce au fost majorate la plafonul maxim prevăzut de lege.

Mihaela ne-a mărturisit că atitudinea primarului Boghiu a fost unul dintre cel mai umilitoare momente din viaţa ei. „Fiecărui cetăţean îi este garantat prin Constituţie dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa oriunde în ţară. Sunt o persoană cu nevoi speciale, în cărucior cu rotile. Mă simt umilită, cer un drept care mi se cuvine. Cartea de identitate expiră pe 12 februarie şi nu ştiu ce s-ar putea întâmpla. Domnul primar îmi tot spune să plec la Târgovişte, dar eu acolo nu am pe nimeni. Casa mea este acum la Nicoreşti”, a spus tânăra.

Cazul de la Nicoreşti a fost deja sesizat de către Mihaela Florica Porumbaru, ajutată de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), la Avocatul Poporului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ANPD- Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice.

Deocamdată, însă, doar Avocatul Poporului (Biroul Teritorial Galaţi) a dat un răspuns, în data de 8 februarie 2019, concluziile instituţiei fiind foarte dure: „Decizia primăriei Nicoreşti reprezintă o încălcare a articolului 25, al 2, din Constituţie (...). Am solicitat primarului comunei să dispună măsurile necesare pentru intrarea în legalitate, respectiv eliberarea documentului necesar pentru stabilirea domiciliului pe raza comunei Nicoreşti”, a stabilit Avocatul Poporului.

Primarul Ionel Boghiu nu este la primul conflict în care este acuzat de decizii discreţionare, discriminatorii. În 2016 el a fost reclamat penal că a bătut un fermier din comună (care-i reproşase că închiriază păşunea publică în mod incorect), iar la sfârşitul lui 2018 s-a ales cu o nouă plângere penală după ce l-a agresat pe Ionel Melinte, de la asociaţia Bunul Samaritean. Ambele dosare sunt în curs de anchetă. Ionel Boghiu este la al patrulea mandat de primar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite