Câte zile de muncă poate presta un zilier într-un an şi  în ce domenii poate activa. Ce amenzi riscă cei care muncesc la negru

Câte zile de muncă
poate presta un zilier într-un an şi  în
ce domenii poate activa. Ce amenzi riscă cei care muncesc la negru

Foto: arhivă Adevărul

Un angajator nu poate folosi o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţi de tip zilier. Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare decât cea amintită, acesta trebuie angajat pe baza unui contract de muncă pe perioadă determinată

Ştiri pe aceeaşi temă

A intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, art. 65 din actul normativ menţionat modifică şi completează legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 947 din 22 decembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

La art. 4, se introduc trei noi aliniate cu privire la durata activităţii unui zilier:

- O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea  universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic.

- Beneficiarul nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier;

- Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare decât cea prevăzută anterior, acesta poate fi utilizat pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată.

Articolul 13 a fost modificat după cum urmează:

-Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii prevăzute în clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată:

a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe - diviziunea 01;

b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere - diviziunea 02;

c) pescuit şi acvacultură - diviziunea 03.

Persoanele care prestează activităţi în regim zilier peste numărul maxim de zile prevăzut anterior vor fi sancţionate cu amendă de la 500 de lei la 2.000 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările