Cât de toxice sunt prejudecăţile şi cum scăpăm de ele. Ce riscăm dacă judecăm oamenii după prima impresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi s-au obişnuit să pună etichete celor din jur, având impresia, de multe ori greşită, că ştiu tot despre persoanele în cauză. De multe ori, acest gen de comportament este rezultatul unei educaţii greşite din familie sau al influenţei anturajului.

Prejudecăţile sunt idei preconcepute, viziuni distorsionate ale realităţii pe care unii dintre noi le au. Aceste programe mentale sunt rezultatul influenţei negative a familiei, anturajului şi chiar a sistemului educaţional şi a celui religios.

Prejudecăţile diferă de zona geografică la care ne raportăm, de cultură, sex şi de vârsta persoanelor în cauză. ”Prejudecăţile duc la discriminare, marginalizare, la respingere şi excludere socială. Acestea reprezintă cauzele unor acţiuni şi emoţii negative, iar ele încep să îşi facă simţite efectele de la vârste foarte fragede, cânc copiii au 4 sau 5 ani”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cele mai întâlnite prejudecăţi sunt cele legate de cum arată, cum vorbeşte, cum se îmbracă sau cum se roagă o persoană. Mai pe româneşte, prejudecăţile sunt şabloane, programe mentale, condiţionări sau limitări prin care unii dintre noi văd exteriorul.

De reţinut este că prejudecăţile nu sunt totuna cu stereotipurile. Acestea din urmă sunt un reflex sau un răspuns automat, ca rezultat al unor programe mentale, cum este cazul prejudecăţilor. Stereotipurile se manifestă sub forma unui reflex de a eticheta anumite persoane în funcţie de modul cum se manifestă în societate sau cum arată.

”Corpul reacţionează de regulă prin respingere, printr-o anumită stare negativă, ce ne aduce în postura de a ne comporta ca nişte roboţi care rulează anumite clişee. Odată internalizate de persoanele în cauză, nu fac altceva decât să ne limiteze la toate nivelurile şi să ne condiţioneze”, detaliază psihologul Stelian Chivu câteva dintre efectele pe care le au prejudecăţile şi stereotipurile asupra celor care se lasă dominaţi de astfel de programe mentale şi reflexe.

Fără concluzii anticipate

”Banii sunt ochii dracului”, ”dacă îţi taie calea o pisică neagră, o sa ai ghinion”, sunt doar câteva prejudecăţi dintr-o listă infinită pe care mulţi dintre noi le au şi pe baza cărora îşi trăiesc viaţa. Ce este necesar să înţelegem este că toate aceste programe mentale ne limitează drastic libertatea interioară.

”Este întotdeauna de dorit să nu tragem concluzii anticipate despre o persoană sau o anumită situaţie. Abia ai văzut pe cineva şi dacă nu este îmbrăcat la patru ace, înseamnă că este un anumit gen de persoană. Nu vei ajunge prea departe cu o astfel de gândire. Este recomandat să cunoaştem bine oamenii înainte de a emite judecăţi de valoare în ceea ce îi priveşte. Ce este important de reţinut şi aplicat este că prima impresie despre o persoană poate fi greşită”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Prejudecăţile fac ca persoanele la care se manifestă să se comporte diferit în raport cu persoanele pe care le privesc prin prisma acestor programe mentale, dezvoltându-le excesiv ego-ul. Prejudecăţile pot fi generate de evenimente istorice sau economice, de manifestări sociale, situaţionale sau chiar psihogene, ce duc la o anumită patologie mentală, ce poate avea ca rezultat chiar dezvoltarea unor boli mintale.

Cunoaşteţi mintea

Chiar dacă în aparenţă pare că persoanele care se lasă dominate de prejudecăţi nu pot scăpa de acestea, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Este suficient ca cei în cauză să conştientizeze că au prejudecăţi şi să acţioneze apoi pentru a le elimina.

”Este necesar să îmi analizez mintea şi să mă întreb la modul sincer de ce judec anumite persoane sau situaţii aşa cum o fac. Astfel, încep să identific programele mentale negative şi să fac curăţenie, încep să eliberez acest balast mental generat de prejudecăţi. O metodă simplă este să te pui în locul celui pe care îl judeci şi să experimentezi ce ar simţi acea persoană când i-ai spune anumite lucruri”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Dacă simţiţi că nu puteţi renunţa la prejudecăţile pe care le aveţi, deşi doriţi acest lucru, este recomandat să apelaţi la un specialist pentru a putea aplica o psihoterapie care să vă ajute în acest sens. Este necesar să începeţi să vă deschideţi mintea şi inima, astfel încât să aveţi înţelegere pentru toţi cei cu care interacţionaţi şi, în primul rând, evitaţi să trageţi concluzii anticipate.

”Trebuie să vă conştientizaţi permanent gândurile şi stările. În acest fel puteţi realiza rapid dacă unele gânduri provin din anumite prejudecăţi pe care le aveţi, astfel încât să le eliminaţi şi să le înlocuiţi cu altele pozitive. Ajută mult să avem prietenii din diverse medii sociale şi să călătorim cât putem de mult pentru că astfel ne expansionăm conştiinţa, iar prejudecăţile îşi vor face loc mai greu în gândurile noastre”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite