Cât valorează în România o viaţă distrusă de zece violatori: 2.000 de lei daune morale de la fiecare dintre nemernicii care au violat o copilă de 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din violatori
O parte din violatori

Violul s-a petrecut în iarna lui 2011 în localitatea gălăţeană Gohor, care se află la numai 70 de kilometri de satul vasluian Văleni, locul unde a fost violată de şapte bărbaţi o elevă de 18 ani. Spre deosebire de cazul de la Vaslui, violatorii de la Gohor au fost arestaţi imediat, însă pedepsele primite au fost foarte blânde.

Cazul elevei de 18 ani violată de şapte bărbaţi în satul vasluian Văleni readuce în atenţie şi alte cazuri similare, unele la fel de îngrozitoare. Un astfel de eveniment oribil a avut loc în satul Gohor, din judeţul Galaţi, acolo unde o copilă de doar 14 ani a fost batjocorită de un grup de zece violatori, printre care – atenţie! – şi o fată.

Brutele aveau, la data săvârşirii faptei, vârste cuprinse între 16 şi 50 de ani, iar fata a fost supusă, timp de două zile, unor chinuri greu de imaginat. Potrivit anchetatorilor, victima a fost bătută cu sălbăticie şi supusă la perversiuni sexuale.

Ademenită de o fată în ghearele violatorilor

Totul s-a întâmplat la sfâşitul lunii februarie a anului 2011. Fata de 14 ani a fost abordată pe stradă de o altă fată, Adriana Gabriela Zănoagă (17 ani), pe care se pare că o cunoştea şi care, se pare că era cunoscută în zonă ca prostituată. Zănoagă i-a propus să meargă împreună să asculte nişte muzică şi să danseze cu nişte băieţi, iar copila de 14 ani a acceptat.

La scurt timp, în zonă a apărut un autoturism BMW, aparţinând lui Adrian Lupu, iar fetele a fost invitate să urce, însă pentru că victima a refuzat a fost luată de păr şi târâtă pe bancheta din spate a maşinii. La sechestrare au participat Ştefan Andrei Zănoagă (22 ani), Noni Cristian Titire (18 ani) şi Adriana Gabriela Zănoagă (care este sora lui Ştefan Andrei Zănoagă). 

Victima a fost dusă de cei patru indivizi amintiţi în casa lui Ştefan Zănoagă, unde îi aşteptau alte şase brute (printre care şi un minor în vârstă de doar 16 ani!): Gheorghe Benedic (17 ani), Daniel Penghiş (20 ani), Alexandru Sîrghie (25 ani), Gheorghe Crînganu (50 ani), George Ciobotaru (18 ani), şi Mihai Crucianu (16 ani), toţi din comuna Gohor.

Cei nouă agresori au bătut-o şi au violat-o pe victimă până a doua zi, la ora 11,00, când aceasta a reuşit să fugă, într-un moment de neatenţie al violatorilor. Era, atunci când a ajuns acasă, pe un frig cumplit (viscolea) doar într-un tricou, fără chiloţi şi în picioarele goale.

„Au fost peste mine şi trei în acelaşi timp”

Declaraţiile făcute de copila de 14 ani sunt şocante. Din ele rezultă că autorii violului au comportament sexual deviant şi înclinaţii sadice, ceea ce, în astfel de cazuri, constituie circumstanţe agravante.

„Au fost peste mine şi trei în acelaşi timp. Unii mă ţineau, alţii mă batjocoreau. Oral, în toate felurile. Simţeam că mă sufoc. Am crezut că o să mă omoare”, avea să declare fata în faţa anchetatorilor.

„Adriana Zănoagă este cea care a ţinut-o pe minoră, în timp ce fratele ei şi ceilalţi agresori o supuneau perversiunilor", declara, la acea vreme, Alfredo Simionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Mai mult decît atât, violatorii au decis să o şi sluţească pe minoră, care a fost tunsă cu o un foarfece ruginit care de regulă era folosit pentru oi.

Însă nici asta nu le-a fost de ajuns. La un moment dat, Gheorghe Crînganu a cerut să fie filmat cu un telefon mobil în timp ce o batjocorea pe copilă, lucru care s-a şi întâmplat, fişierul video respectiv fiind descoperit de anchetatori şi fiind folosit ca probă în proces.

Comunitatea, solidară cu violatorii!

Ca şi în cazul de la Vădeni, o parte a comunităţii din Gohor a fost solidară cu violatorii, considerând că fata a meritat să fie violată. De altfel, în sala de judecată (cazul a fost instrumentat la Tribunalul Galaţi), au fost destule momente cu vociferări şi proteste, preşedintele de şedinţă fiind nevoit să evacueze o serie de persoane care acuzau victima că „vrea să nenorocească nişte băiţei care au tot viitorul în faţă”.

Un alt amănunt interesant este că reţinerea violatorilor s-a făcut cu aproape două săptămâni întârziere, respectiv pe 9 martie 2011, din cauza încetineşii cu care Poliţia din Gohor a procesat reclamaţia depusă de familia victimei.

Arestaţi şi condamnaţi în regim de urgenţă

Judecătorii de la Galaţi au fost, cel puţin în prima fază, nemiloşi cu violatorii. Nouă dintre ei (mai puţin Mihai Crucianu, care avea doar 16 ani) au fost arestaţi şi au rămas după gratii inclusiv în ziua în care s-a dat sentinţa definitivă.

Pronunţarea s-a dat în regim de urgenţă în mai puţin de un an, cei zece violatori fiind condamnaţi de către Tribunalul Galaţi la pedepse între 7 şi 15 ani de închisoare.

În recurs, Curtea de Apel Galaţi a a redus foarte mult pedepsele inculpaţilor. Astfel, pedeapsa lui Ştefan Andrei Zănoagă a fost redusă de la 15 ani de închisoare la doar 11 ani, Adriana Gabriela Zănoagă a primit reducere de la zece ani la şapte ani, Cristian Noni Titire – de la 14 ani la opt ani, Adrian Lupu - de la 14 ani la şapte ani, Gheorghe Benedic - de la nouă ani la şase ani, Daniel Penghiş - de la 12 ani la şapte ani, Alexandru Sîrghie - de la 12ani la şapte ani, Gheorghe Crânganu - de la nouă la şase ani, iar George Cătălin Ciobotaru - de la nouă ani la cinci ani.

„Juniorul” Mihai Crucianu (singurul minor în momentul pronunţării sentinţei: de-abia împlinise 17 ani), a primit doar patru ani, cu suspendare, având un termen de încercare de cinci ani. Judecătorii au decis să evalueze daunele morale suferite de copila de numai 14 ani la 20.000 de lei, adică aproximativ 2.000 de lei de fiecare violator.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite