Cât de grav ne putem îmbolnăvi din cauza criticilor repetate. „Ficatul, splina şi pancreasul sunt influenţate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini sunt cei care suportă critica Foto: Adevărul
Puţini sunt cei care suportă critica Foto: Adevărul

Aproape nimeni nu suportă critica, iar reacţiile celor criticaţi sunt dintre cele mai diverse, pornind de la răspunsuri nervoase şi până la răzbunări copilăreşti.

Starea de enervare se datorează unor factori exteriori şi interiori. Când lucrăm într-un colectiv stresat, iar colegul sau şeful ne arată ceva, ne enervăm aproape instantaneu. ”Asta pentru că deja în interior există deja o stare, o energie, gânduri, care abia aşteaptă să îţi sară capsa”, explică psihologul Stelian Chivu.

Un alt factor este cantitatea din ce în ce mai mare de stres pe care o acumulăm atât la nivel de individ, cât şi la nivel de grup. Deşi este greu de crezut, temperatura este un alt factor cu rol important în ceea ce priveşte starea de iritare. 

Studiile ştiinţifice au demonstrat că, atunci când temperatura depăşeşte 30 de grade Celsius, oamenii sunt din ce în ce mai nervoşi. Şi asta pentru că stresul este amplificat de căldură. Şi hrana influenţează starea de nervozitate. Dacă consumăm ardei iuţi, constatăm că irascibilitatea va creşte vizibil, ca să exemplificăm.

”O persoană care răspunde imediat, nu controlează răspunsul”

Cei care nu sunt stresaţi şi acţionează cu programe mentale pozitive, reuşesc să managerieze mult mai bine căldura. ”Dacă îţi spui «Astăzi iar e foarte cald. O să transpir prin toţi porii. Când o să se mai răcorească puţin afară?», o să constaţi că nu faci altceva decât să amplifici starea de nervozitate şi disconfort. Dacă îţi spui «E o zi minunată, soarele o să mă bronzeze», deci să găseşti aspectele pozitive dintr-o zi caniculară, atunci poţi reduce semnificativ irascibilitatea”, detalizează Stelian Chivu.

Nervozitatea se manifestă şi în funcţie de nivelul intelectual al fiecăruia dintre noi. O persoană cu un grad ridicat de educaţie nu va răspunde la ură tot cu ură, ca să dăm un exemplu.

Pe de altă parte, o persoană bolnavă va răspunde aproape imediat la orice factor stresant din exterior, pentru că este deja încordată din cauza afecţiunii de care suferă.

Şi persoanele care sunt emotive reacţionează instantaneu la critică sau orice alt element stresor, fie că vorbim de locul de muncă, o ieşire în public sau de grupul din care fac parte. Important de ştiut este că orice reacţie nervoasă la o mustrare sau critică, indiferent că este sau nu justă, nu va rămâne fără urmări.

”O persoană care răspunde imediat la o critică, are un nivel de spiritualitate destul de redus, pentru că acea persoană nu iartă, nu înţelege, nu analizează. Tot timpul i se pare că are dreptate. Din punct de vedere mental, o persoană care răspunde imediat, nu controlează răspunsul, doar reacţionează la critică, de cele mai multe ori deplasat. Astfel de persoane au foarte multe gânduri de reproş, de ură. Aceste gânduri negative atrag persoane, atrag conjuncturi, evenimente, care înseamnă din ce în ce mai multe reproşuri. Aşa apare senzaţia la aceste persoane că toată lumea este împotriva lor. Din punct de vedere emoţional, o stare de nervozitate va atrage o altă stare de nervozitate, conform legii rezonanţei. Din punct de vedere fizic, apar probleme de sănătate. Ficatul, splina şi pancreasul sunt influenţate de această stare de a răspunde la critică, de a fi nervos”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Cum scăpăm de nervozitate

Prin urmare, este esenţial să conştientizăm şi să analizăm în egală măsură dacă persoana care ne critică sau ne reproşează ceva, are sau nu dreptate. Acest simplu fapt face ca dorinţa de a-i răspunde imediat acelei persoane să se diminueze semnificativ. 

Autocontrolul este un alt element important în ceea ce priveşte reacţia la critici, iar el se poate îmbunătăţi prin exerciţiu permanent. Ieşirile în natură completează aspectele amintite anterior, cu excepţia cazului când decidem să ieşim doar pentru a face un grătar şi a bea bere.

Meditaţia este un factor esenţial în controlul gândurilor pe care le avem şi implicit al reacţiilor noastre. Şi mai importantă este acceptarea faptului că am greşit, atunci când aşa stau lucrurile, ceea ce înseamnă conştientizarea propriilor acţiuni şi un prim pas spre depăşirea stării de nervozitate.

Cel mai important pas este iertarea, indiferent dacă am avut sau nu dreptate. 

”Dacă este necesar şi cineva merită tras de urechi, o facem, dar fără ranchiună. Deci, este foarte important să fim atenţi de fiecare dată la stările noastre, pentru că ele fac mereu diferenţa”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite