Căsătorie de convenienţă descoperită de poliţiştii de imigrări din Galaţi. Cum s-au dat de gol „îndrăgostiţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de la Imigrări au aflat rapid că mariajul era doar de formă Foto: arhivă Adevărul
Poliţiştii de la Imigrări au aflat rapid că mariajul era doar de formă Foto: arhivă Adevărul

Poliţiştii de imigrări din Galaţi au refuzat prelungirea dreptului de şedere unui bărbat de 37 de ani,  din Albania, în urma constatării căsătoriei de convenienţă cu o româncă de 36 de ani. Pe numele său a fost emisă o decizie de returnare, prin care este obligat să părăsească ţara în 30 de zile, fiind şi sancţionat contravenţional.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări al judeţului Galaţi au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României unui cetăţean de 37 de ani, din Albania, în urma constatării căsătoriei de convenienţă cu o româncă.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că bărbatul s-ar fi cunoscut cu femeia de 36 de ani în municipiul Galaţi şi au hotărât să se căsătorească pentru a obţine un permis de şedere în România.

Astfel, la sfârşitul lunii iulie 2017, aceştia au încheiat căsătoria în faţa ofiţerului de stare civilă român, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Galaţi, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie a unui cetăţean român.

Conform procedurilor, poliţistii au început verificările specifice în cazul celor doi soţi, iar în urma interviului, au reieşit neconcordanţe în declaraţiile celor doi soţi.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate la adresa de reşedinţă comună, poliţiştii de imigrări au constatat că cei doi soţi nu au o coabitare matrimonială, soţia locuind la altă adresă. Toate aceste aspecte au dus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de şedere pe teritoriul României a străinului.   

Conform legislaţiei în vigoare, poliţiştii de imigrări au refuzat prelungirea dreptului de şedere cetăţeanului albanez, iar, pe numele său a fost emisă o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească teritoriul României în termen de 30 de zile.

Totodată, străinul a fost sancţionat cu amendă în valoare de 600 de lei, conform prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, iar la ieşirea din ţară va fi instituit consemn de nepermitere a intrării în România pe o perioadă de trei luni.

Conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, Inspectoratul General pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de şedere obţinut în baza căsătoriei dacă, în urma verificărilor efectuate, rezultă că acea căsătorie este de convenienţă. 

Elementele pe baza cărora se poate constata faptul că o căsătorie este de convenienţă pot fi următoarele:

-coabitarea matrimonială nu există;

-soţii nu s-au cunoscut înaintea căsătoriei;

-lipsa unei contribuţii efective la îndeplinirea obligaţiilor născute din căsătorie;

-soţii nu vorbesc o limbă înţeleasă de amândoi;

-există date că anterior unul dintre soţi a încheiat o căsătorie de convenienţă;

-soţii sunt inconsecvenţi ori există neconcordanţe în declararea  datelor cu caracter personal, a  circumstanţelor în care s-au cunoscut ori a altor informaţii relevante despre aceştia;

-încheierea căsătoriei a fost condiţionată de plata unei sume de bani între soţi, cu excepţia sumelor primite cu titlu de dotă. 

Constatarea elementelor prevăzute mai sus se realizează de către ofiţerul de interviu şi pot rezulta din datele obţinute în urma interviului, înscrisuri, declaraţiile celor în cauză sau ale unor terţe persoane şi controale la domiciliul conjugal ori alte verificări suplimentare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite