Casa Speranţei. 27 de medici şi 20 de asistenţi din Galaţi se specializează în îngrijire paliativă a bolnavilor de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine dintr-un centru al fundaţiei "Hospice Casa Speranţei". Foto: Arhivă
Imagine dintr-un centru al fundaţiei "Hospice Casa Speranţei". Foto: Arhivă

Proiectul este derulat, în parteneriat, de organizaţia internaţională „Hospice Casa Speranţei” şi de ArcelorMittal. În judeţul Galaţi, numărul celor care suferă de o boală cronică, progresivă şi incurabilă este estimat la aproape 4.000 de persoane, însă, deocamdată, în sistemul public există un singur medic specializat în îngrijirea paliativă.

„Hospice Casa Speranţei”, promotor al îngrijirii paliative în România şi în regiune, a derulat în perioada iunie 2014 - iunie 2015 un proiect educaţional în judeţul Galaţi, cu sprijin financiar din partea ArcelorMittal Galaţi. La finalul acestui proiect, 27 de medici şi 20 de asistenţi medicali pot oferi îngrijiri paliative bolnavilor din judeţ.

„ArcelorMittal Galaţi s-a implicat şi va continua să se implice în proiecte care sprijină comunitatea locală, în domenii precum educaţia şi sănătatea. Suntem un partener al locuitorilor din Galaţi şi intenţionăm să gasim, împreună cu organizaţiile specializate, cele mai bune soluţii pentru nevoile locuitorilor din judeţ”,  a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Proiectul educaţional local, demarat de HOSPICE Casa Speranţei în 2014 alături de ArcelorMittal Galaţi are ca rezultat pregătirea a 27 de medici şi 20 de asistenţi medicali pentru a oferi îngrijiri paliative bolnavilor din judeţ.

„Hospice Casa Speranţei consideră parteneriatul cu ArcelorMittal Galaţi ca fiind începutul unui nou capitol în dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în România, în care companii locale, responsabile fata de comunitate, înţeleg importanţa de a investi în educarea în paliaţie a personalului din sănătate”, a declarat conf. dr. Daniela Mosoiu, director Dezvoltare Naţională şi Programe de Educaţie „Hospice Casa Speranţei”.

Proiectul derulat de „Hospice Casa Speranţei” implică educarea profesionişti în sănătate printr-o serie de acţiuni dedicate acestora. Cele cinci burse pentru medici la programul online de educaţie în îngrijiri paliative asigură acces la un set de trei cursuri online de îngrijiri paliative din cele 10 concepute şi lansate de „Hospice Casa Speranţei”  încă din 2011.

După finalizarea celor 3 cursuri absolvenţii primesc diplome creditate EMC de Colegiul Medicilor din România (42 credite în total).

Medicii au beneficiat, de asemenea de un curs de abordare paliativă. 20 de medici de familie din judeţ au participat, în perioada 25-27 iunie 2015, la cursul „Abordarea paliativa a pacientului oncologic în medicina de familie” organizat în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Galaţi, în spaţiul pus la dispoziţie la Club ArcelorMittal. Cursul a fost susţinut de conf. dr. Daniela Moşoiu (director de educaţie şi dezvoltare naţionala la HOSPICE) şi dr. Liliana Stănciulescu.

Tematica a fost stabilită de „Hospice Casa Speranţei” în baza unei cercetări (calitative şi cantitative realizate pe pacienţi şi medici în perioada 2013-2014) în parteneriat româno-elveţian şi include: noţiuni introductive în îngrijiri paliative, evaluarea pacientului, managementul durerii, al dispneei, al anorexiei şi caşexiei, al constipaţiei, al stării terminale, noţiuni complexe de comunicare medic-pacient, modalităţi de implicare a familiei în îngrijirea celui bolnav.

Instruirea medicilor, şansa pacienţilor

Medicii participanţi la curs vor putea gestiona mult mai bine evoluţia pacienţilor cu diagnostic oncologic, aplicând un set de intervenţii de îngrijiri paliative de baza (abordare paliativă), dovedit fiind că acest tip de îngrijire creşte calitatea vieţii celui bolnav dar şi a familiei sale, cu cât este iniţiată mai timpuriu. Medicii care finalizează cursul au acces gratuit la un curs online de îngrijiri paliative creditat EMC de Colegiul Medicilor din România.

„Cu sprijin financiar din partea companiilor locale, „Hospice Casa Speranţei” intenţionează să adauge Galaţiul celor patru centre-pilot din România (Braşov, Bucureşti, Cluj, Iaşi) în care medicii de familie instruiţi aplică pacienţilor oncologici un set de intervenţii de abordare paliativă, cu scopul de a testa aceste intervenţii şi a le putea propune în plan legislativ pentru a fi decontate într-un viitor cât mai apropiat de la bugetul de sănătate. Ceea ce ne încurajează să credem că acest lucru este posibil este entuziasmul medicilor care se înrolează în acest program” , a declarat conf. dr. Daniela Mosoiu, director Dezvoltare Naţională şi Programe de Educaţie „Hospice Casa Speranţei”.

De asemenea, doi medici din Galaţi urmează în prezent programul de atestat în paliaţie (examenul este programat pentru vara anului 2016), pentru a dobândi dreptul legal de a coordona un serviciu de îngrijiri paliative.

Cursul este organizat de „Hospice Casa Sperantei” în colaborare cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar din Bucureşti (SNSPMPDSB) şi are o durata 18 luni, în care se parcurg 12 module (8 module de teorie şi 4 module de practică clinică). 

La absolvire medicii primesc diplomă creditata EMC de Colegiul Medicilor din România (75 credite).
La rândul lor, asistenţii medicali au participat la cursuri de îngrijiri paliative. În 2014 şi 2015 douăzeci de asistenţi medicali au participat la curs introductiv de trei zile, iar alţi cinci, la cel avansat. Aceştia din urmă au beneficiat şi de două zile de practică clinică în toate serviciile de îngrijire ale fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei de la Braşov.

„Prin îngrijirea oferită în serviciile de tip hospice, unde o echipă complexă formată  din medici ,asistenţi medicali, psihologi, infirmiere, voluntari, pacienţii ştiu că nu sunt singuri în lupta pe care o duc cu boala şi că îngerii în halate albe le uşurează calea prelungind secundă cu secundă viaţa. Familia Hospice este locul unde eşti învăţat să trăieşti cu boala, să ai curajul să-ţi exprimi liber sentimentele, să renaşti. Atmosfera caldă şi primitoare le dă curaj şi putere pacienţilor şi familiior să mergă mai departe ştiind că au un sprijin de nădejde în lupta cu cumplita boală. Mulţumim HOSPICE Casa Speranţei, mulţumim sponsorilor pentru cp ne-au dat posibilitatea de a  cunoaşte o altă lume în care pacienţii şi familia au acces la servicii medicale de cea mai bună calitate”, a declarat Laura Albu, asistent medical Galaţi.

4.000 de bolnavi incurabili la Galaţi

În judeţul Galaţi, numărul celor care suferă de o boală cronică, progresivă şi incurabilă este estimat la aproape 4.000 de persoane. Îngrijirea paliativă poate imbunătăţi semnificativ calitatea vieţii tuturor acestor bolnavi, atât a celor diagnosticaţi cu cancer, cât şi a celor cu boli neurologice, insuficienţe cronice de organ, malformaţii congenitale, distrofii neuro-musculare.

La nivel judeţean, există un serviciu de îngrijiri paliative, cu o capacitate de internare de cinci paturi, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi un singur medic cu atestat în paliaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite