Casa în care a locuit Elena Doamna, soţia Domnitorului Cuza, a fost demolată

Casa în care a locuit Elena Doamna, soţia Domnitorului Cuza, a fost demolată

Casa în care a locuit Elena Cuza înainte de 1878. Foto: Muzeul de Istorie

O casă încărcată de istorie din Galaţi, care a aparţinut soţiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost demolată de autorităţi care au considerat că nu rentează să fie restaurată. Imobilul, amplasat pe strada care poartă numele domnitorului, se afla în proprietatea Primăriei şi era plină cu chiriaşi de ocazie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu câteva săptămâni, o furtună a smuls acoperişul locuinţei de pe strada Cuza, iar Primăria a fost nevoită să evacueze chiriaşii. A făcut o estimare şi a constatat că reparaţia ei ar fi costat foarte mult, aşa că a decis sa o demoleze. 

"Reparaţiile şi reabilitatea imobilului ar fi costat mai mult decât valoarează pe piaţă, aşa că am decis demolarea lui. De altfel, nu este primul şi ultimul caz de imobil aflat în stare avansată de degradare care urmează să fie demolat. Sunt încă alte 46 de imobile aparţinând Primăriei din Galaţi, care vor fi demolate treptat în funcţie de obţinerea autorizaţiilor de demolare", ne-a declarat Emanuela Turcu, de la Primăria Galaţi.

Cei de la Primarie mai spun că din expertiza făcută, clădirea avea un risc seismic ridicat, fiindu-i afectată structura de rezistenţă. "Casa a fost folosită de familia domnitorului Cuza, în special de Elena Doamna, până în anul 1878, după care a fost vândută unor boieri", spune directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru. Reprezentanţii Direcţiei de Cultură îşi exprimă indignarea faţă de modul în care autorităţile locale au grijă de clădirile monument din oraş (pe aceeaşi stradă au mai fost demolate câteva clădiri istorice). 

Clădirea nu era monument de arhitectură pentru că în anii '90 autorităţile din Galaţi nu au făcut demersurile necesare pentru a o introduce în patrimoniul cultural, considerând-o doar o simplă casă. Imobilul se află însă în zona de protecţie istorică. De altfel, familia Cuza a avut mai multe proprietăţi pe această stradă, care astăzi îi poartă numele. Multe dintre ele au fost demolate înainte de primul Război Mondial, dar în ultimii ani nu s-a mai umblat pe la nicio clădire.

De la Direcţia Judeţeană pentru Cultură s-a obţinut avizul pentru că exista riscul să se prăbuşească peste trecători. „Ne pare rău pentru că această clădire a fost demolată, dar nu avem ce face. Era o clădire cu parfum de epocă, dar poate că din cauza proprietarilor, poate că din cauza chiriaşilor, ea nu a fost întreţinută cum trebuie”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură.

Reprezentanţii Primăriei spun că dacă ar fi alocat bani pentru consolidarea acestui imobil, ar fi însemnat mai mult decât valoarea de piaţa a sa. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările