Carmen Musceleanu, prima balerină profesionistă a Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la zeci de turnee în ţară şi străinătate şi a fost aplaudată timp de 17 ani după fiecare reprezentaţie pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard" din Galaţi.

Profil

NĂSCUTĂ. 15 aprilie 1970, Brăila
STUDII. dublă licenţiată în economie şi coregrafie
OCUPAŢIE. profesor de coregrafie
FAMILIE. căsătorită, o fetiţă

În prezent este profesoară de coregrafie la Liceul de Artă „Hariclea Darclee".

Gingaşă şi plină de graţie, cu tutu-ul şi poantele ei păşea uşor pe scena înaltelor trăiri. În lumina reflectoarelor, ea îşi făcea din nou apariţia, iar la sfârşitul reprezentaţiei se hrănea cu aplauze.

17 ani în vârful degetelor, pe scena Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi - aşa poate fi sintetizată o parte din viaţa lui Carmen Musceleanu. Din 1990 şi până în 2007, brăileanca a putut fi admirată în toate repertoriile teatrului muzical. Nu a lipsit nici de la turneele de prin ţară, din Italia ori din Republica Moldova.

A fost prima balerină profesionistă a Brăilei

"Am fost încadrată ca balerină la vârsta de 20 de ani. A fi balerină presupune foarte multă muncă, multe sacrificii, trebuie să îţi cântăreşti fiecare gram şi kilogram", ne explică ea.

La numai trei ani, păşea într-o sală de balet, dintr-o întâmplare care avea să-şi pună amprenta asupra destinului ei.

„Provin dintr-o familie cu trei copii, iar una dintre surorile mele era mai grăsuţă. Medicul i-a recomandat înot sau balet. Aşadar, mama o ducea pe ea la balet, iar eu mergând cu ele, nu puteam sta deoparte. Intram în sală şi eram fascinantă. Ulterior, pasiunea s-a prelungit până la profesionalism", îşi aminteşte Carmen.

Artă la tinereţe

După naşterea fiicei sale a început treptat să se îngraşe şi să aloce mai mult timp familiei si pedagogiei.

„Este frumos să faci artă atunci când eşti tânăr. Este dureros să te desparţi, însă trebuie să simţi finalul, nu să cazi în penibil", spune Carmen.

Atunci a realizat că poate fi în continuare aproape de pasiunea ei prin predare. Din 2007 este profesor la catedra de coregrafie a Liceului de Artă „Hariclea Darclee".

„Întotdeauna mi-au plăcut copiii şi mă bucur că nu le predau doar partea tehnică şi plastică a elementelor, ci le însufleţesc şi le dau trăirea artistică", completează profesoara.

Carmen Musceleanu a terminat Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice, din cadrul Universităţii „Constantin Brâncoveanu" şi Facultatea de Coregrafie, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" Bucureşti-clasa Ion Tugearu. De asemenea, este masterand în managementul economic al unităţilor şcolare.

"Am avut şansa de a colabora cu maeştri renumiţi în arta coregrafică, cum ar fi: Sergiu Anghel, Raluca Ianegic, C-tin Florian, Alexa Mezincescu, Adina Cezar, Francisc Valkay şi mulţi alţii", conchide Carmen Musceleanu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este văzut dansul la Brăila, dar la Galaţi?

"Sunt foarte mulţi copii talentaţi în Brăila, care ar trebuie mai mult spijiniţi de edilii oraşului. Ar trebui create spaţii adecvate, cu lumină, căldură, duşuri, vestiare, cum sunt în Galaţi, pentru antrenament şi spectacole, apoi ar trebui să existe şi un pianist-corepetitor."

Planuri de viitor?

"Am în vedere să fac o şcoală de balet, unde mi-ar plăcea să lucrez dans classic. De asemenea aş vrea să lucrez şi cu tinerele mămici, pentru că şi ele au nevoie să facă anumite exerciţii. Momentan mă ocup de pregătirea elevei Cecilia-Ramona Stoica, care ne va reprezenta şi anul acesta la Olimpiada Naţională de Coregrafie, de la Constanţa."

ce-i place

„Îmi place să fiu modestă. Îmi place foarte mult să călătoresc, să mă informez, să aflu cât mai multe despre tradiţii, ori cultura popoarelor. Ador să merg la spectacole, la operă. Îmi place să am în preajma mea oameni cu aspiraţii înalte, iar când vine vorba despre profesia mea, încerc să fiu cât mai ataşată de elevii mei."

ce nu-i place

„Nu-mi place să fiu superficială, nu-mi plac minciunile. Nu sunt o persoană sedentară, comodă. De asemenea nu-mi place faptul că timpul trece parcă prea repede. Îmi displac oamenii care nu au curajul să îţi spună în faţă ceea ce gândesc."

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite