Care sunt activităţile zilnice care ne storc de vitalitate. De ce ne trezim mai obosiţi decât ne-am culcat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala cronică duce la instalarea unor boli grave în organism  Foto

Multe persoane se confruntă în prezent cu o lipsă de energie, care se traduce, de fapt, prin lipsă de vitalitate. Efectele sunt multiple şi pornesc de la disfuncţii sexuale până la lipsa concentrării la locul de muncă şi afectarea memoriei de scurtă durată.

Pentru a afla de ce suntem atât de storşi de energie, fiecare dintre noi trebuie să se întrebe care sunt motivele acestei lipse de vitalitate? ”O persoană lipsită de vitalitate va avea probleme în a se controla în diferite situaţii, nu va reuşi să iubească aşa cum îşi doreşte, să comunice şi nici să aibă capul limpede, să aibă deci o claritate în idei”, explică psihologul Stelian Chivu.

Important de ştiut este că vitalitatea poate fi moştenită genetic de la părinţi sau dobândită în timpul vieţii. Chiar şi aşa, există diferenţe mari de vitalitate între o persoană care s-a născut şi trăieşte la munte şi una de la oraş.

”Vitalitatea înseamnă printre altele şi legătura cu energiile telurice ale pământului. Important de ştiut este că vitalitatea poate fi recuperată. Când mergem la munte sau la mare, ne reîncarcăm bateriile la propriu. Unii dintre noi preferă să meargă la mare pentru că au nevoie de un anumit gen de energie vitală, de tip yin, în timp ce alţii merg la munte, deoarece au nevoie de energie vitală de tip yang”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Mulţi dintre noi îşi pierd vitalitatea la locul de muncă, nu neaparat pentru că muncesc exagerat, ci pentru că se stresează foarte mult. Marea problemă este că nu ştim cum să ne eliberăm de acest stres. Mai mult decât atât, vitalitatea poate fi şi furată. ”Sunt persoane care vampirizează energetic prin deochi, dar sunt şi anumite locuri care ne storc de vitalitate, cum este cazul spitalelor, al instanţelor de judecată sau cimitirelor”, punctează Stelian Chivu.

Vestea bună este că ne putem proteja vitalitatea prin diverse tehnici, dar şi cu ajutorul cristaloterapiei. Cea mai puternică modalitate de protejare a propriei vitalităţi este însă autocunoaşterea. ”Dacă vorbim de vampirizarea energetică, sunt multe persoane care nu conştientizează la acel moment că li se fură efectiv energia. Prin urmare, cel mai bine ne protejăm energia fiind permanent conştienţi la ce se întâmplă cu noi şi în jurul nostru”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Efectele gândurilor şi emoţiilor negative

Avem probleme şi când vine vorba de somn. Sunt multe persoane care se trezesc mai obosite decât atunci când s-au culcat şi nu ştiu de ce. Explicaţia este, de fapt, foarte simplă. Dacă cei în cauză nu reuşesc să îşi elibereze mintea înainte de culcare de grijile cotidiene, de problemele cu care se confruntă la job sau în familie, acestea vor rula şi când dorm, iar somnul îi va aduce în postura de a-şi pierde vitalitatea.

Chiar şi vizionarea unor programe TV sau filme violente provoacă pierderi de vitalitate. Principala cauză de pierdere a vitalităţii sunt însă gândurile negative. ”O persoană cu gânduri de răzbunare sau distructive va avea aproape mereu o vitalitate scăzută şi va avea constant tendinţa să îi vampirizeze energetic pe ceilalţi prin victimizare. Ea va atrage compătimirea semenilor, care îi dăruiesc astfel energia lor, de multe ori chiar fără să ştie”, explică psihologul Stelian Chivu.

Emoţiile negative au şi ele un rol important în devitalizarea pe care o simţim zilnic. O persoană care nu face nimic pentru a-şi depăşi stările negative, va ajunge rapid să fie consumată de acestea, iar vitalul său va scădea dramatic. La fel de toxice pentru vitalul nostru sunt şi persoanele care ne irită şi agită constant, ca şi cele care ne provoacă.

Scăderea vitalităţii are efecte aproape imediate şi asupra fizicului, primele vizate fiind organele care sunt mai sensibile sau care au fost afectate în trecut de o afecţiune. Vestea bună este că există câteva căi prin care ne putem recupera vitalitatea.

Una dintre acestea este mişcarea combinată cu atenţia. ”Nu este suficient să te plimbi în natură, gândindu-te tot la problemele cotidiene sau butonând telefonul. Deconectarea trebuie să fie totală, adică te plimbi şi admiri copacii, râul pe lângă care treci, le simţi energia, iar astfel te încarci cu vitalitate”, punctează psihologul Stelian Chivu.

În paralel, trebuie să învăţăm permanent de la natură, iar astfel creierul nostru va crea permanent noi sinapse neuronale, rămânând tânăr şi deprinzând permanent noi moduri de a face diverse lucruri. Variaţia este un alt pas către recuperarea vitalităţii. Dacă am mers la mare şi ne-am simţit bine, e cazul să urcăm şi pe munte pentru a gusta şi din această experienţă. 

”Când facem un lucru, e bine să îl facem încet, cu conştienţă, fără să ne gândim în acelaşi timp la alte lucruri. La fel de important este şi entuziasmul pentru vitalitate. Dacă fac ceva care îmi place şi pun o picătură de entuziasm conştient, voi sesiza că întregul corp începe să se vitalizeze”, explică psihologul Stelian Chivu.

Căi simple spre vindecare

Schimbarea mentalităţii este un alt pas pentru recuperarea vitalului. Atât timp cât ne vom limita la aceleaşi gânduri, nu vom lăsa noul să pătrundă în lumea noastră şi vom rămâne lipsiţi de energie. 

”Dacă colaborăm, spre exemplu, cu o persoană şi ne este profund antipatică din diverse motive, trebuie să găsim măcar un punct comun cu aceasta, pe care nu l-am observat anterior datorită atitudinii pe care o avem faţă de ea. Acest exerciţiu stabileşte o punte de legătură cu acea persoană, eliminând astfel stresul care vine constant din relaţionarea cu ea şi ne conservă energia vitală”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Controlul viselor este o altă cale prin care ne putem revitaliza. Plecând de la o afirmaţie anterioară, conform căreia gândurile cu care ne culcăm ne vor urmări şi în somn, este important de ştiut că putem să ne programăm visele, adormind cu anumite imagini şi gânduri pozitive. Mâncarea are şi ea un rol important în conservarea energiei noastre, pentru că una este să mănânci numai alimente semipreparate şi gătite la cuptorul cu microunde şi cu totul altceva este să consumi multe salate şi fructe. 

”Cel mai mare consumator de vitalitate este creierul, care consumă cam 20% din oxigenul organismului. Tocmai de aceea, modul cum respirăm este de o mare importanţă. Sunt puţine persoane care ştiu să respire corect. Este important să caute o tehnică prin care să înceapă să respire conştient, iar vitalitatea va fi o problemă deja rezolvată”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite