Căldura şi apa caldă, „înţepenite” între CET şi Calorgal. Pe 31 martie expiră acordul de furnizare, altul nu s-a semnat

Căldura şi apa caldă, „înţepenite” între CET şi Calorgal. Pe 31 martie expiră acordul de furnizare, altul nu s-a semnat

FOTO Arhivă Adevărul

Calorgal SA Galaţi (firma care asigură distribuirea căldurii în sistem centralizat la Galaţi) atrage atenţia că deşi a înaintat o comandă fermă de agent termic pentru 2018-2019, producătorul Electrocentrale SA nu a reacţionat. În acelaşi timp, Primăria continuă campania de subvenţionare a montării de centrale de apartament, aşa că demersul Calorgal ar putea fi inutil.

Societatea de furnizarea a apei calde şi căldurii în sistem centralizat la Galaţi, Calorgal SA, a transmis un semnal de alarmă cu privire la situaţia cu care se confruntă în prezent.

„Având în vedere faptul că la data de 31 martie 2018 expiră contractul de vânzare-cumpărare a energiei termice încheiat cu furnizorul-producător Electrocentrale Galati S.A.-în insolvenţă, aducem la cunoştinţă că societatea noastră, pentru perfectarea şi semnarea unui nou contract, a întreprins toate demersurile necesare”, informează compania.

„Deoarece la negocierea şi încheierea contractului actual s-au întâmpinat multe dificultăţi care au pus în pericol pornirea sistemului centralizat de termoficare, pentru evitarea pe viitor a acestora, societatea noastră a înaintat din timp, către Electrocentrale Galati S.A.-în insolvenţă, prin adresa nr.684/29.01.2018 o comandă fermă pentru asigurarea din partea producătorului, a cantităţii de energie termică de 16.400 Gcal pentru perioada 1 noiembrie -31 decembrie 2018 şi 21.200 Gcal pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 şi totodată a solicitat demararea procedurilor în vederea perfectării şi semnării unui nou contract ce are ca obiect vanzarea-cumpararea energiei termice necesare pentru prepararea apei calde  şi încălzire pentru clienţii săi de pe raza municipiului Galaţi, pe perioada sezonului de iarnă 2018 – 2019”, se mai afirmă într-un comunicat transmis Adevărul.

Conducerea Calorgal mai afirmă şi că, de fapt, cantitatea de energie termică solicitată a fi cumparată pentru sezonul de iarna 2018-2019 este diminuată fată de cea din contractul actual, din cauza scăderii numărului de consumatori racordaţi la sistemul de termoficare în perioada analizată, respectiv 31 august 2016 – 31 decembrie 2017, cât şi a previziunilor pentru următoarele 12 luni, atât pentru populaţie cât şi pentru agenţii economici sau instituţii publice.

Problema cea mai arzătoare a momentului este dialogul dintre Calorgal şi Electrocentrale s-a înţepenit. „Electrocentrale SA Galaţi nu a răspuns adresei noastre privind perfectarea unui nou contract în baza comenzii ferme înaintate, cu toate că  solicitarea noastră a fost făcută în data de 29 ianuarie 2018.
În condiţiile în care Electrocentrale nu a dat niciun răspuns la comanda noastră fermă exprimată cu mai mult de o lună de zile în urmă, ne exprimăm surprinderea faţă de declaraţiile publice ale administratorului special al Electrocentrale SA, Sinan Mustafa, care a afirmat, la sfârşitul lunii februarie 2018, că nu există un angajament clar din partea distribuitorului pentru sezonul rece următor care să ne fie adus la cunoştinţă”, mai spune conducerea societăţii.

Urmare acestei declaraţii, Calorgal SA Galaţi a anunţat că a retransmis către Electrocentrale, prin adresa nr.1659/06.03.2018,  solicitarea de perfectare şi încheiere a contractului de vânzare-cumparare, pe baza comenzii ferme înaintate în luna ianuarie 2018.

Deşi subiectul pare pasionat, în realitate, însă, este posibil ca toată zbaterea Calorgal să fie inutilă. Primarul municipiului Galaţi a anunţat că distribuirea de ajutoare financiare pentru montarea de sisteme de încălzire individuală va continua începând cu sfârşitul lunii martie, iar dacă ritmul va fi unul bun, la debutul sezonului rece 2018-2019 este posibil ca sistemul centralizat de distribuţie să nu mai trebuiască să fie pornit.

În prezent, mai puţin de 15% din locuinţele din oraşul Galaţi mai depind de sistemul centralizat, restul fiind având centrale individuale sau fiind pur şi simplu debranşate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: