BREXIT Român din Marea Britanie: „Suntem consternaţi cu toţii. Aici totul se prăbuşeşte. Va trebui să plecăm, dar nu ştim încă unde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Ionaşcu FOTO colecţia personală
Răzvan Ionaşcu FOTO colecţia personală

Brexit. Inginerul IT Răzvan Ionaşcu (32 de ani) explică pentru cititorii „Adevărul” ce efecte dramatice are pentru Marea Britanie, dar şi pentru comunitatea românească de acolo, o posibilă ieşire a Regatului Unit din UE.

Decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană a produs tulburare în comunitatea românească din Marea Britanie. Românii sunt consternaţi de rezultatul referendumului şi se aşteaptă la ce-i mai rău în perioada care urmează.

„Suntem consternaţi cu toţii. Nimeni nu se aştepta la o victorie a taberei anti-UE, aşa că suntem într-un mare haos. Lira sterlină s-a prăbuşit, din ce văd acţiunile de la băncile britanice pică şi ele vertiginos, totul este în degringoladă”, a spus inginerul IT Răzvan Ionaşcu (32 ani), un român din Galaţi care trăieşte de câţiva ani în Portsmouth.

Răzvan spune că membrii comunităţii româneşti din UK  sunt în mare fierbere, dat fiind că viitorul (care părea extrem de stabil până acum) a devenit deodată foarte nesigur şi sumbru.

„Este deja o certitudine că va trebui să ne căutăm de lucru în altă parte. Dacă referendumul va fi validat – iar acest lucru se va întâmpla cu siguranţă – toate drepturile de şedere ale românilor se pierd. Cei care au mai puţin de cinci ani de rezidenţă în UK vor trebuie să plece sau vor fi expulzaţi. Este un coşmar”, a declarat, pentru „Adevărul”, Răzvan Ionaşcu.

În ceea ce priveşte soluţiile, românul ne-a mărturisit că majoritatea conaţionalilor noştri din Regatul Unit se gândesc să părăsească Anglia, însă opţiunile lor sunt oarecum surprinzătoare.

„Aici totul se prăbuşeşte. Este foarte clar că inclusiv existenţa Marii Britanii este sub semnul întrebării. Scoţienii nu vor să iasă din UE, aşa că s-ar putea să asistăm la dezmembrarea UK. De altfel, mulţi români spun că în acest moment cel mai sigur este să ne căutăm de lucru în Scoţia sau Irlanda de Nord, ori în afara Marii Britanii”, a mai spus Răzvan.

Românul ne-a mai explicat că este posibil ca Marea Britanie să aibă parte de alegeri anticipate şi că toată lumea se aşteaptă să câştige extrema dreaptă ostilă imigranţilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite