Braconierii fac prăpăd pe lacul Brateş de lângă Galaţi. Trei dintre aceştia, prinşi într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luciul de apă de peste 2.000 de hectare are un statut juridic incert de mai bine de 20 de ani, fiind transformat de „întreprinzătorii” de ocazie într-o sursă consistentă de venituri neimpozabile.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, pe timpul desfăşurării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au depistat pe lacul Brateş, trei cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 39 şi 53 de ani, care desfăşurau activităţi de pescuit comercial neautorizat.

În prima fază, oamenii legii l-au depistat pe Neculai A., în timp ce desfăşura activităţi de pescuit, cu scule industriale, dintr-o barcă din tablă cu motor ataşat, fără  a deţine autorizaţie de pescuit. În barcă a fost descoperită cantitatea de 10 kilograme de peşte din specia şalău, însă există suspiciunea că o mare parte din captură fusese deja livrată unor comercianţi care obişnuiesc să cumpre şi să revândă la negru peştele capturat clandestin din lacul Brateş.

La scurt timp, pe acelaşi lac, au fost depistaţi  şi gălăţenii Silviu N. şi Gabriel P., în timp ce desfăşurau activităţi de pescuit, folosind năvoade din aţă şi tip monofilament (interzise prin lege), dar şi fără a deţine autorizaţie de pescuit.

„Colegii noştri efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit; deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial; deţinere, transport sau comercializare fără documente peşte sau produse din peşte şi deţinerea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, a precizat Mădălina Carp, de la Poliţia de Frontieră Galaţi.

Ambarcaţiunea, motorul ataşat şi uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar peştele a fost predat unei societăţi comerciale spre valorificare.

Lacul Brateş este, de mai bine de 20 de ani, într-un statut juridic incert, după ce societatea care-l administra a dat faliment.  Statul român nu a reuşit să concesioneze luciul de apă către vreo firmă de profil, aşa că cele 2.000 de hectare de apă au ajuns la cheremul braconierilor care alimentează piaţa neagră din Galaţi. Se estimează că anual din Brateş se pescuiesc ilegal peste 700 de tone de peşte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite