Bogaţii Galaţiului au bătut criza cu profituri de milioane de euro. Vezi ce patroni au câştigat cei mai mulţi bani FOTO

Bogaţii Galaţiului au bătut criza cu profituri de milioane de euro. Vezi ce patroni au câştigat cei mai mulţi bani FOTO

Firmele cu rezultate deosebite au primit din partea PIMM Galaţi trofee impresionate

Nu mai puţin de şapte firme din Galaţi au reuşit să obţină pe 2010 un profit de peste 5 milioane de euro de fiecare. Performeră - Arcada Company SRL, cu un profit de 11,5 milioane de euro

Aşteptat cu maximum interes, „Topul firmelor gălăţene pe 2010", întocmit de Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) de la Galaţi, aduce în prim plan o uriaşă revelaţie: se poate face profit bun chiar şi în vremuri de criză!

Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi, a precizat clar că Topul IMM-urilor nu conţine doar o înşiruire de cifre, ci are la bază şi o analiză profundă a situaţiei financiare a fiecărei companii gălăţene care a făcut profit. „I-am dat deoparte pe cei care au datorii foarte mari către furnizori sau către stat", a explicat Filimon motivul pentru care companii mari, precum ArcelorMittal sau Alcom, nu apar în top.

Cea mai „tare" firmă e... mijlocie

Surprinzător, cea mai profitabilă companie gălăţeană pe anul 2010 - Arcada Company SRL - nu este considerată (după clasificarea fiscală) ca fiind „firmă mare", ci este doar „mijlocie".

Profitul obţinut de Arcada este de 47.538.675 lei (circa 11,5 milioane de euro), iar sursele de venit sunt bine împărţite: cele mai mari încasări sunt din domeniul construcţiilor (mai ales pe contracte publice, cum ar fi amenajările portuare), apoi din producţia de pâine, dar şi din activităţi conexe: comerţ cu materiale de construcţie şi producţie agricolă.


Patronii firmei, gălăţenii Mihai Humă şi Spiru Mantu, sunt în general persoane foarte discrete. Nu au maşini de fiţe sau case impresionante, preferând să nu dea prilej pentru ştiri din categoria „monden".

Interesant este că Arcada Company SRL este cea mai profitabilă firmă din România la categoria de administrare fiscală „Întreprinderi mijlocii". În privinţa cifrei de afaceri, compania ocupă, la aceeaşi categorie, de-abia locul 32. Profitul mediu adus societăţii de fiecare dintre cei 214 angajaţi este şi el impresionat: peste 55.000 de euro!

Gigantul Arabesque - pe doi

Pe locul doi în topul profitului se află un adevărat colos al comerţului cu materiale de construcţie: Arabesque SRL Galaţi - cu un profit de 46.994.146 lei (circa 11 milioane de euro).


Categorisită fiscal la „Întreprinderi mari", Arabesque este pe locul 70 pe ţară la capitolul profit, dar urcă pe 31 la cifra de afaceri. Deşi profitul este comparabil cu cel al companiei Arcada, cifra de afaceri a Arabesque este de 10 ori mai mare (circa 350 de milioane de euro), iar numărul de salariaţi - de 12 ori.

Firma este controlată de familia Rapotan, care de câţiva ani s-a stabilit la Bucureşti.

Cinci pentru succes

Clasamentul celor mai profitabile firme din Galaţi continuă cu Vega'93 SRL, Metex Big SA, Mairon SA, Şantierul Naval „Damen" şi Romportmet SA.

Vega'93 SRL este controlată de familia Istrate (Corneliu, Ionuţ şi Anca), are ca principal obiect de activitate construcţiile (în special lucrări publice) şi a obţinut un profit de profit de 39.237.878 lei (circa 9 milioane de euro).


Este de remarcat faptul că grupul Vega mai este prezent în top cu patru firme: Viva Company (profit 5,9 milioane lei), Vega Company (1,5 milioane lei), Agrojor (2,5 milioane lei) şi Eurofruct SRL (1,4 milioane lei). Însumate, profiturile celor cinci companii principale din grup aduc, de fapt,Vega pe prima treaptă a podiumului!

Metex Big SA are şi ea o poveste interesantă. Controlată de un grup de investitori aflaţi în spatele unui off-shore cu sediul în Cipru, firma a făcut un profit de peste 8,5 milioane de euro cu doar 46 de angajaţi, care s-au ocupat de închirierea spaţiilor comerciale deţinute.

În fine, Mairon SA a făcut profit de peste 7,5 milioane de euro din comerţ cu produse metalurgice, „Damen" SA a ieşit pe plus cu 6 milioane de euro din producţia de nave, iar Romportmet SA a scos un profit de 5 milioane de euro din operaţiuni portuare pentru ArcelorMittal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: