Biserica Navă, singura biserică cu ziduri de incintă pentru apărare din sudul Moldovei

Biserica Navă, singura biserică cu ziduri de incintă pentru apărare din sudul Moldovei

sursa: Marius Mitrof

În nordul judeţului Galaţi, se află Biserica Banu, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din sudul Moldovei. Are 200 de ani vechime şi este singurul lăcaş de cult înconjurat de un zid de incintă care se păstrează întreg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ansamblul bisericii Banu de la Nicoreşti, alcătuit din biserica S.Nicolae şi zidul de incintă, a fost realizat de banul Nicolae Lenţea (Lentin) în anul 1800. Ctitorii, Banul Nicolae Lentin şi soţia sa Catinca, erau greci veniţi în Moldova cu domnitorul Alexandru Moruzzi. Construirea bisericii a început în anul 1800, sfinţirea în 1807, iar zidul de incintă s-a terminat în anul 1868.  
 
Biserica are peste 200 de ani vechime şi este singurul lăcaş de cult înconjurat de un zid de incintă care se păstrează întreg. După moartea fiului, soţii Lentin au închinat biserica mânăstirii Neamţ. 
 
„Biserica a fost sfinţită în anul 1807  de către episcopul Romanului Gherasim, iar în anul 1814 a fost construit zidul de incintă care înconjoară Biserica şi care are o formă trapazoidală. În anul următor a fost construit un corp de case cu cinci camere, ca locuinţă pentru preot şi un beci care avea legătură cu beciul de sub conacul moşiei. În ceea ce priveşte bisericii, Banul Nicolae Lenţu ajuns ispravnic în ţinutul Tecuci, se pare că era la origine grec şi a venit în Moldova odată cu domnitorul Alexandru Moruzi în 1789. Banul Nicoale avea o fiică pe nume Catinca şi un fiu, Ioan, al cărui mormânt se află în curtea bisericii”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi 
 
sursa: Marius Mitrof 
 
Potrivit descrierilor făcute de istorici, uşa de intrare în biserică are, la partea superioară, o deschidere în arc trilobat. Pronaosul şi naosul au forme pătrate şi sunt separate printr-un arc dublu, lat de 120 cm. Deasupra pronaosului se ridică turla clopotniţei, cu bază pătrată, iar peste naos se dezvoltă turla cilindrică a Pantocratorului. Ceea ce s-a păstrat originale sunt în primul rând iconostasele, de o mare frumuseţe şi migală, cu pictură originală pe ele. De asemenea, catapeteasma este cea originală.  Pictura neobizantină este executată de pictorul C. Scuratoschi din Tecuci, în anii 1946-1947.
 

Afectată de cutremure 

 
Realizată în stil moldovenesc, Biserica a avut trei turle, dar după cutremurul din 1940 a rămas cu două. La acea vreme, Direcţia Monumentelor Istorice a întocmit un proiect, iar cheltuielile de reparaţii au fost suportate de enoriaşi şi de Departamentul Cultelor.
 
 
Cutremurele din anii 1977, 1986, 1990 au provocat şi apoi au amplificat fisuri majore în zidurile bisericii ce au condus la ample lucrări de consolidare.
 
„În anul 2019, a fost înaintată de către Protoieria Nicoreşti, documentaţia de schimbare a grupei valorice a ansalmblului Bisericii ”Sf. Nicolae” –Banu, monument istoric, din grupa B, în grupa A. Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a refuzat acordarea avizului. O nouă încercare de modificare a grupei se va mai putea face, potrivit legii, de abia după trei ani de la primirea răspunsului”, explică Marius Mitrof. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările