Banda care a aruncat în aer bancomate a fost condamnată. Ce pedepse au primit hoţii şi la ce daune uriaşe au fost obligaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre bancomatele aruncate în aer de hoţi FOTO DIICOT
Unul dintre bancomatele aruncate în aer de hoţi FOTO DIICOT

Timp de aproape o lună de zile, cinci tineri au pus pe jar Poliţia şi CEC Bank. Hoţii au aruncat în aer trei bancomate, provocând distrugeri serioase şi la sediile unde se găseau ATM-urile, de unde au reuşit să plece cu 120.000 de lei. Au fost prinşi cu focuri de armă în timp ce se pregăteau să dea o nouă lovitură.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat la sfârşitul acestei săptămâni pe cei cinci tineri care au comis mai multe furturi din bancomate în judeţele Galaţi şi Vrancea prin detonarea acestora folosind materiale sau substanţe explozibile.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Marian-Viorel Bulmău, care va avea de executat 8 ani de închisoare. Partenerii săi de fărădelegi au fost condamnaţi astfel: Victor Marin (5 ani de închisoare), Cristian Anton (4 ani şi 8 luni de închisoare), Nicuşor-Ionuţ Ciuciu (4 ani şi 4 luni de închisoare) şi Iordache-Adrian Niţu (4 ani de închisoare). 

Lista infracţiunilor comise de banda de hoţi este una foarte lungă: constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, nerespectarea regimului muniţiilor explozive, distrugere, instigare la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu numere false de înmatriculare şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere.

Daune şi cheltuieli judiciare record

Judecătorii i-au obligat pe cei cinci tineri să plătească daune consistente pentru distrugerile provocate bancomatelor şi sediilor CEC unde au dat loviturile, dar şi să restituie banii furaţi. În plus, trebuie să achite şi cheltuieli judiciare record, ce depăşesc 125.000 de lei.

”Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Ciuciu Nicuşor Ionuţ şi Niţu Iordache-Adrian, în solidar, la plata către partea civilă CEC BANK – prin serviciul contencios - Bucureşti a sumei de 1000 lei reprezentând valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare ASIROM şi la plata către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească -Asirom Vienna Insurance Group- Bucureşti a sumei de 4056,30 lei reprezentând contravaloarea pieselor deteriorate, a manoperei de schimbare a acestora ca urmare a distrugerii din noaptea de 10/11.09.2020 a ATM CEC BANK, Agenţia Lieşti, jud. Galaţi. Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Ciuciu Nicuşor-Ionuţ, Marin Victor şi Niţu Iordache-Adrian, în solidar, la plata către partea civilă CEC BANK- prin serviciul contencios - Bucureşti a sumei de 9.954,27 lei reprezentând daune materiale careu nu au fost recuperate de la asigurător şi la plata sumei de 150.590 lei către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească -Asirom Vienna Insurance Group- Bucureşti reprezentând sumele de bani achitate ca urmare a distrugerii ATM CEC Tuluceşti, a clădirii şi a furtului de numerar din noaptea de 14/15.09.2020 de la ATM CEC BANK, Agenţia Tuluceşti, jud. Galaţi. Obligă inculpaţii Bulmău Marian-Viorel, Marin Victor şi Anton Cristian, în solidar la plata sumei de 3849,67 lei către partea civilă CEC BANK – prin Serviciul Contencios – Bucureşti reprezentând contravaloarea unor lucruri minime pentru limitarea pagubelor şi valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare Asirom şi la plata către partea civilă (asigurător) Asigurarea Românească -Asirom Vienna Insurance Group- Bucureşti a sumei de 36.643,98 lei reprezentând contravaloarea distrugerii ATM Păuneşti şi clădirii agenţiei bancare (geamuri, tâmplărie, uşi) din noaptea de 2/3.10.2020 de la ATM Păuneşti, jud. Vrancea. Obligă inculpaţii Bulmău Marian Viorel, Ciuciu Nicuşor Ionuţ, Marin Victor şi Anton Cristian în solidar, la plata sumei de 1000 către partea civilă CEC BANK – prin Serviciul Contencios – Bucureşti reprezentând valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare Asirom şi la plata către partea civilă Asigurarea Românească -Asirom Vienna Insurance Group- Bucureşti a sumei de 8382,02 lei reprezentând contravaloarea despăgubirilor achitate CEC BANK ca urmare a distrugerii ATM Agenţia Vulturu, jud. Vrancea, din noaptea de 21/22.10.2020. Conform art. 274 alin. 1 C.proc.pen. obligă pe inculpaţii Bulmău Marin-Viorel, Ciuciu Nicuşor-Ionuţ şi Marin Victor la câte 85.000 lei fiecare dintre inculpaţi, pe inculpaţii Niţu Iordache-Adrian şi Anton Cristian la câte 40.170 lei fiecare dintre inculpaţi, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, au stabilit judecătorii. Decizia instanţei, pronunţată pe 25 noiembrie, nu este definitivă.

Au plecat cu mâna goală după prima spargere

Seria de furturi prin detonarea bancomatelor a început pe 11 septembrie 2020, când poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 10/11.09.2020, patru persoane neidentificate, având măşti negre pe faţă, au pătruns prin efracţie în curtea unei agenţii bancare de pe raza localităţii Lieşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video, au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în care au introdus materiale explozive. Acestea nu au detonat, însă, astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor, iar cei patru hoţi au părăsit locul faptei cu mâna goală.

120.000 de lei furaţi după singura lovitură reuşită

Câteva zile mai târziu, hoţii au repetat scenariul la un alt bancomat dintr-o localitate gălăţeană, reuşind atunci să dea lovitura.

”La data de 15.09.2020, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 14/15.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei s-au deplasat la o altă agenţie bancară de pe raza localităţii Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în  care au introdus materii explozive pe care le-au detonat”, au stabilit anchetatorii.

În urma exploziei produse, ATM-ul unităţii bancare a fost degradat substanţial, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional. Ca să fure banii, o parte din hoţi au pătruns în interiorul sediului agenţiei, de unde au preluat bancnotele eliberate în urma deflagraţiei, fiind vorba de aproximativ 120.000 de lei.

Prinşi cu focuri de armă înainte să detoneze un alt bancomat

În noaptea de 02/03.10.2020, hoţii s-au deplasat la un alt ATM de pe raza comunei Păuneşti, judeţul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar explozia pe care au provocat-o nu a fost suficient de puternică, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani.

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03,10, procurorii DIICOT Galaţi, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale, i-au prins în flagrant pe cei patru membri ai bandei de hoţi. Infractorii introduseseră materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, judeţul Vrancea, şi intenţionau să le detoneze, dar în acel moment au intervenit poliţiştii, care i-au somat să se predea.

Oamenii legii au fost nevoiţi să foloseacă armamentul din dotare, în condiţiile în care hoţii s-au urcat într-o maşină şi au încercat să fugă, fiind blocaţi de autospecialele de poliţie.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum a scăpat de închisoare soţia unui spărgător de bancomate, acuzată că s-a „tunat” cu banii din pradă

Metoda „Furculiţa“ de furat bani din bancomate. Cei trei hoţi, la închisoare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite