Azilul groazei din Galaţi unde se moare pe capete. Se prefigurează un nou caz Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azilul de bătrâni a fost plasat în carantină şi este păzit permanent Foto: captură video ProTv
Azilul de bătrâni a fost plasat în carantină şi este păzit permanent Foto: captură video ProTv

Azilul privat „Sfântul Ilie“ din Galaţi va deveni, probabil, unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din România. Până acum, 18 bătrâni şi 9 persoane din rândul personalului au fost infectaţi, iar doi bătrâni, de 74 şi 82 de ani, au murit după ce au fost confirmaţi cu COVID-19.

Cu fiecare zi care trece apar noi detalii despre infectarea masivă cu coronavirus de la căminul privat de îngrijire a bătrânilor ”Sfântul Ilie” din Galaţi. În momentul de faţă, zeci de persoane, bătrâni internaţi la azil şi personal, au fost diagnosticaţi cu COVID-19, dar situaţia este mult mai gravă.

”Din rândul personalului centrului de bătrâni, 42 de persoane au fost testate, 3 au ieşit negative, 9 sunt pozitive. 129 de bătrâni au fost testaţi sâmbătă şi duminică şi 11 zilele anterioare, din care 6 sunt negativ, 2 pozitiv decedaţi şi 18 au fost confirmaţi pozitiv. O parte dintre cei infectaţi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, iar ceilalţi vor fi internaţi zilele următoare”, ne-a declarat dr. Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

De menţionat este că până acum au sosit doar o parte din rezultatele testelor, ceea ce înseamnă că numărul infectărilor cu noul coronavirus este mult mai mare. Nu se ştie până acum câţi dintre gălăţenii care au bătrâni internaţi la azil au luat contact cu aceştia în centru după ce au apărut primele cazuri de infectare cu coronavirus.

Autorităţile sanitare trebuie să îi identifice în urma unei anchete epidemiologice şi să îi plaseze în izolare la domiciliu, dar rudele bătrânilor au intrat în contact, la rândul lor, cu numeroase alte persoane, ceea ce face aproape imposibilă găsirea lor. Dacă va fi depăşită capacitatea Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, bolnavii vor fi transferaţi la Spitalul CFR Galaţi, spital de suport pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.

Pacientul zero este chiar proprietara azilului

Cea care a răspândit coronavirusul în centrul de îngrijire a bătrânilor de la Galaţi este chiar proprietara azilului, care s-a infectat de la soţul ei. „Ca şi cronologie, pornind de la doamna director a căminului, care acum este internată la Spitalul de Boli Infecţioase, contact cu caz confirmat, soţul ei, întors din Turcia”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Bărbatul, la rândul său, călătorise în Turcia în perioada 13-20 martie, iar pe 3 aprilie a decedat. Femeia este în momentul de faţă sub tratament în spital. Aşa a început infectarea în masă cu coronavirus a bătrânilor din azil, dar şi a personalului. nouă persoane au devenit simptomatice, astfel că li s-au recoltat probe, infectarea cu noul coronavirus fiind confirmată la patru dintre acestea până pe 4 aprilie.

azil batrani coronavirus Galati 2

În curtea azilului a fost montat un cort pentru decontaminarea personalului medical FOTO captură video ProTv

Persoanele diagnosticate cu COVID-19 au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase în aceeaşi zi. Una dintre acestea, o persoană de 82 de ani, a decedat la scurt timp. S-a efectuat o anchetă epidemiologică la acel moment la centrul de bătrâni, constatându-se că sunt 130 de persoane internate. 72 dintre acestea au fost supuse testării rapide, două dintre acestea ieşind pozitive.

De asemenea, au fost recoltate 31 de exudate, din care 10 de la personalul medical şi cel de îngrijire, persoanele confirmate cu COVID-19 au fost izolate şi a fost demarată procedura de dezinfecţie a centrului de bătrâni, conform informaţiilor transmise de Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

A fost sesizată Poliţia

Imediat după ce a aflat proporţiile infectării cu coronavirus de la azilul de bătrâni, prefectul judelui Galaţi, Gabriel Avramescu, a depus plângere penală la Poliţie. ”A fost depusă o sesizare oficială. În prezent, se fac verificări pentru a se stabili încadrarea juridică a faptelor”, ne-a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a discutat şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi ca, printr-o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, centrul de îngrijire a bătrânilor să fie preluat de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, în condiţiile în care există acum şi pericolul ca bătrânii să rămână fără hrană. Starea de sănătate a bătrânilor rămaşi în azil este monitorizată în prezent de cadre medicale detaşate de la două spitale din Galaţi, iar la conducerea centrului a fost numit un medic epidemiolog de la Direcţia de Sănătate Galaţi.

În faţa azilului de bătrâni a fost montat un cort medical, unde se asigură decontaminarea personalului medical şi a celui de îngrijire. În judeţul Galaţi, 119 persoane au fost confirmate până acum cu COVID-19, iar patru persoane, dintre care două din centrul de bătrâni, au decedat din cauza infecţiei. De amintit este că numărul infectărilor cu coronavirus de la azilul de bătrâni din Galaţi (29 infectaţi, 2 decedaţi), este triplu faţă de toate cazurile de COVID-19 înregistrate în judeţul învecinat, Brăila (11 persoane, din care 2 s-au vindecat).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite