Avertismentul specialiştilor privind efectele iernii blânde asupra viilor şi livezilor. „Suntem foarte aproape de un moment de cotitură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă amânarea tăierilor de rodire pentru lunile martie şi aprilie FOTO Costel Crângan
Specialiştii recomandă amânarea tăierilor de rodire pentru lunile martie şi aprilie FOTO Costel Crângan

Inginerul horticol Iulian Arhip explică, pentru cititorii „Adevărul”, ce efecte are asupra viilor şi livezilor iarna foarte blândă de până acum. Specialistul atrage atenţia şi asupra faptului că bolile şi dăunătorii s-ar putea să treacă uşor peste sezonul rece şi să producă necazuri mari agricultorilor.

Iarna 2019-2020, caracterizată prin temperaturi peste media multianuală în majoritatea zonelor României, pare să fie una destul de complicată pentru agricultori. Deşi situaţia a permis prelungirea sezonului de arături de toamnă (cu efecte benefice pentru culturile ce vor fi înfiinţate în primăvară), lucrurile nu stau la fel de bine în privinţa plantaţiilor de vii, de pomi şi de arbuşti.

Inginerul horticol Iulian Arhip a explicat, pentru cititorii „Adevărul”, că perioadele de iarnă cu temperaturi mai ridicate decât de obicei ar putea să aibă efecte negative destul de mari, iar acest lucru impune tehnologii modificate şi costuri mai ridicate.

„Avem aici două aspecte. Primul ţine de slăbirea rezistenţei la frig a mugurilor, iar dacă în debutul primăverii vom avea brume sau îngheţuri târzii efectele pot fi catastrofale, cu pierderi de 100% la recoltă. Al doilea aspect este legat de faptul că dăunătorii au iernat lejer, deci ne aşteptăm la atacuri puternice după intrarea în vegetaţie a plantelor. Desigur, avem soluţii chimice contra lor, dar asta însemnă costuri mai mari”, spune inginerul.

Specialistul ne-a explicat că determinările făcute deocamdată în privinţa viabilităţii mugurilor în plantaţiile din partea de est a ţării a arătat că aceştia sunt într-o stare foarte bună, lucru care dă perspective excelente legate de viitoarea recoltă.

Totuşi, există livezi, aflate pe versanţii sudici şi pe terenuri nisipoase, unde există risc mare ca mugurii să se umfle (semn al pornirii în vegetaţie) dacă în săptămânile următoare vor apărea şi alte perioade, mai mari de trei zile consecutive, cu temperaturi nocturne pozitive şi cu maxime diurne de peste 14 grade Celsius (aşa cum am avut deja în decembrie).

„Din păcate, această vreme neobişnuită, capricioasă de-a dreptul, cu temperaturi pozitive în plină iarnă şi cu secetă, nu face altceva decât să dea peste cap ritmul biologic al plantelor. Suntem foarte aproape de un moment de cotitură din punct de vedere a adaptării plantelor la climă. Clima se modifică, iar asta schimbă tot, căci trebuie să se schimbe şi tehnologia”, spune inginerul.

Cât priveşte tăierile de formare şi de rodire din vii şi livezi, specialistul îndeamnă la răbdare. „Ştiu că unii obişnuiesc să se apuce de lucrări din luna ianuarie, însă n-ar strica un pic de precauţie. Cum spuneam, avem o viabilitate excepţională a mugurilor, însă nu putem conta peste asta. Dacă facem tăierile acum, la condiţiile actuale, iar în februarie vine un ger mare, ne-am stricat singuri recolta, căci nu mai avem rezervă de muguri pentru completarea pierderilor”, spune Iulian Arhip.

Acesta a mai adăugat că, având în vedere schimbările climatice evidente, momentul tăierilor de rodire la vii şi livezi trebuie împins cât mai târziu şi că tehnologia clasică, moştenită din moşi-strămoşi (şi consemnată de lucrările de specialitate din ultimul secol), s-ar putea să nu mai fie cea mai eficientă soluţie.

„Proprietarii de exploataţii, dar şi cei care au pomi şi viţă de vie ca hobby, trebuie să lase tăierile pentru a doua şi chiar a treia decadă a lunii martie. Poate chiar şi prima jumătate din aprilie, în funcţie de debutul intrării în vegetaţie. Dacă simt neapărat nevoia, pot face tăieri de uşurare, parţiale, însă vremea tăierilor de rodire din crucea iernii a apus din cauza schimbării climei”, ne-a mai declarat specialistul.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Avertismentul fără echivoc al agricultorilor: mâncare tot mai scumpă din cauza schimbărilor climatice 

Secrete ale cultivării plantelor de apartament. De ce recomandă specialiştii să punem cuburi de gheaţă în ghivece

Pastilele din vin şi vinul din pastile, două mituri care au înfierbântat minţile românilor şi au creat un bogat folclor 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite